NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

OTP INVEST Objavljeno: 16.04.2024
Tjedni komentar tržišta na dan 15.04.2024. - OTP Invest

Tjedni komentar tržišta na dan 15.04.2024. - OTP Invest

Prošli tjedan na svjetskim tržištima kapitala obilježen je padom glavnih indeksa potaknutih geopolitičkim napetostima na Bliskom istoku i inflacijskim pritiscima. Dok su se američki i europski indeksi kretali u različitim smjerovima, japanska tržišta pokazala su otpornost uz podršku povoljnih monetarnih uvjeta. Kineske dionice pale su zbog slabe inflacije i pada trgovine. U SAD-u su se istaknuli podaci o inflaciji i tenzije oko Irana, dok su u Europi pažnju privukli prinosi na obveznice i očekivanja od ECB-a.

SAD

Glavni indeksi tržišta kapitala povukli su se tijekom tjedna uslijed pojačanih strahova od sukoba na Bliskom istoku i znakova stalnih inflacijskih pritisaka koji su pogurali dugoročne prinose na državne obveznice naviše. Dionice velikih tržišnih kapitalizacija držale su se bolje od istih s malim kapitalizacijama, pri čemu je indeks Russell 2000 doživio svoj najveći dnevni pad u gotovo dva mjeseca u srijedu i pao u negativno područje za tekuću godinu. Čini se da je glavni čimbenik koji je utjecao na raspoloženje bila objava podataka Ministarstva rada o indeksu potrošačkih cijena (CPI) u srijedu ujutro, koji su pokazali da su glavne cijene u ožujku porasle za 0,4%, što je u skladu s povećanjem u veljači, u suprotnosti s konsenzusnim nadama za mali pad u odnosu na prethodni mjesec. Oporavak cijena medicinskih usluga s -0,1% u veljači na +0,6% u ožujku bio je djelomično kriv za rast, kao i nastavak oštrog rasta troškova prijevoznih usluga koji su porasli za 10,7% u proteklih 12 mjeseci.

Ukupna inflacija porasla je 3,5% u prethodnih 12 mjeseci, što je njezin najveći porast od rujna. Nadalje, više je moglo zabrinjavati značajno povećanje takozvane supercore inflacije, koja prati cijene usluga isključujući troškove energije i stanovanja. Supercore inflacija skočila je 0,7% u ožujku i 4,8% u proteklih 12 mjeseci, što je znatno više od očekivanja i najveći porast u 10 mjeseci. Nakon objave navedenih izvješća, tržišta terminskih ugovora počela su uključivati ​​oko 20% šanse za smanjenje kamatnih stopa na sastanku Fed-a u lipnju, u usporedbi s otprilike 50% prije njegova objavljivanja. Isto tako, čini se da je objava podataka o inflaciji proizvođačkih cijena u četvrtak pomogla u smirivanju strahova od inflacije i pomogla tržištima dionica da nadoknade dio svojih gubitaka. Proizvođačke cijene porasle su 0,2% u ožujku, što je malo ispod očekivanja i znatno ispod povećanja od 0,6% u veljači. Cijene inputa pale su za 0,1% nastavljajući nedavni obrazac deflacije roba koji je prekinut skokom od 1,2% u travnju.

Dionice su se naglo povukle do kraja tjedna nakon izvješća da se Iran sprema prvi put izravno napasti objekte na izraelskom tlu. Cijene nafte porasle su na vijestima zajedno s američkim dolarom na koji se obično gleda kao na sigurno utočište u vrijeme međunarodnih previranja. U međuvremenu, CBOE indeks volatilnosti (VIX), takozvani indeks straha na Wall Streetu, skočio je na najvišu razinu od studenog. Podaci o potrošačkoj inflaciji pomogli su podići prinos na referentnu 10-godišnju državnu obveznicu SAD-a na najvišu unutardnevnu razinu od studenog.

EUROPA

U lokalnoj valuti, STOXX 600 završio je tjedan 0,3% niže. Isto tako, pali su i glavni burzovni indeksi. Njemački DAX izgubio je 1,4%, francuski indeks CAC 40 pao je 0,6%, a talijanski FTSE MIB izgubio je 0,7%. Međutim, britanski indeks FTSE 100 zaustavio je niz silaznog trenda, dobivši 1,1%. Slabost britanske funte u odnosu na američki dolar pomogla je u podršci indeksu koji uključuje mnoge multinacionalne kompanije koje ostvaruju značajan prihod u inozemstvu. Nakon trenda pada početkom tjedna, prinosi na francuske, njemačke i talijanske državne obveznice skočili su nakon vijesti da je inflacija u SAD-u ubrzala brže nego što se očekivalo u ožujku. Prinosi su se kasnije povukli s ovih najviših razina jer je Europska središnja banka (ECB) držala ključne stope stabilnima, ali je snažno nagovijestila da bi ih uskoro mogla sniziti.

Prinosi na obveznice Ujedinjenog Kraljevstva porasli su djelomično potaknuti oštrim komentarima kreatorice politike Bank of England Megan Greene, koja je upozorila da bi smanjenje stopa još uvijek trebalo biti daleko. ECB je zadržala svoju ključnu kamatnu stopu na rekordno visokih 4,0% kao što se očekivalo. Ipak, izjavila je da bi, ukoliko ažurirana procjena inflacije koja se očekuje u lipnju poveća povjerenje da inflacija konvergira prema cilju na održiv način, bilo primjereno smanjiti trenutnu razinu monetarne politike. Bruto domaći proizvod (BDP) UK-a u veljači porastao je za 0,1% uzastopno zahvaljujući oporavku proizvodnje. Ured za nacionalnu statistiku također je revidirao rast BDP-a u siječnju za 0,3% s 0,2%, sugerirajući da je gospodarstvo izašlo iz recesije.

Povjerenje ulagača u eurozonu poraslo je u travnju na najvišu razinu u više od dvije godine, prema indeksu koji je sastavio Sentix. Barometar gospodarskih očekivanja postao je skromno pozitivan prvi put otkako je Rusija napala Ukrajinu. U Njemačkoj je industrijska proizvodnja u veljači uzastopno porasla 2,1% zbog povećane građevinske proizvodnje.

JAPAN

Japanska su tržišta dionica ojačala tijekom tjedna, pri čemu je Nikkei 225 indeks porastao za 1,4%, a širi TOPIX za 2,1%. Dok se japanski jen kretao blizu najniže razine u 34 godine, fokus ulagača bio je na tome hoće li državne vlasti uskočiti kako bi podržale valutu. Nakon objave podataka o inflaciji u SAD-u i kasnijeg porasta prinosa američkih državnih obveznica, prinos na 10-godišnje japanske državne obveznice porastao je na 0,84%, s 0,77% krajem prethodnog tjedna. Tijekom tjedna nakratko je dosegnuo najvišu razinu od studenog 2023. Guverner Banke Japana (BoJ) Kazuo Ueda, s druge strane, isključio je odgovor na slabljenje jena povećanjem kamatnih stopa. Istaknuo je da centralna banka neće izravno mijenjati svoju monetarnu politiku u odgovoru na kretanje deviznog tečaja.

Čini se da su se očekivanja tržišta sada uskladila oko još dva povećanja kamatnih stopa unutar jednogodišnjeg razdoblja. Važno je napomenuti da monetarna politika Japana ostaje jedna od najakomodativnijih u svijetu, a očekuje se da će financijski uvjeti također ostati popustljivi u skoroj budućnosti. Kombinacija povijesne slabosti jena i akomodativne monetarne politike pruža povoljnu pozadinu za japanske dioničke indekse, gdje su mnogi od najvećih članova izvoznici koji ostvaruju značajan udio svojih prihoda iz inozemstva.

KINA

Kineske su dionice oslabile jer su loši podaci o inflaciji naglasili slabu potražnju koja vlada kineskom ekonomijom. Shangai Composite Index pao je za 1,6%, dok je blue chip CSI 300 izgubio 2,6%. Na tržištu u Hong Kongu, Hang Seng Index završio je gotovo nepromijenjen u odnosu na prošli tjedan nakon strahova vezanih uz slabljenje oporavka, što je umanjilo ranije dobitke. Potrošački indeks u Kini porastao je ispod očekivanja za 0,1% u ožujku u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je pad u odnosu na rast od 0,7% u veljači, dok su troškovi hrane pali nakon kratkotrajnog povećanja tijekom Lunarnog novogodišnjeg praznika u veljači. Temeljna inflacija porasla je za 0,6%, ali je bila slabija od rasta od 1,2% u veljači.

S druge strane, proizvođački indeks cijena pao je za 2,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, obilježivši 18. mjesec pada i ubrzavajući u odnosu na pad od 2,7% u veljači. Izvoz i uvoz Kine pali su u ožujku i preokrenuli dobitke iz prva dva mjeseca ove godine. Izvoz je pao za 7,5% u ožujku u odnosu na isto razdoblje prošle godine, u usporedbi s rastom od 7,1% u razdoblju od siječnja do veljače. U međuvremenu, uvoz je pao za 1,9%, što je manje od rasta od 3,5% u prva dva mjeseca ove godine. Najnoviji rezultati predstavljaju udarac za kinesku ovisnost o vanjskoj potražnji kako bi ojačala svoju ekonomiju i dodali su pritisak Pekingu da pojača stimulativne mjere dok pokušava postići svoj cilj godišnjeg rasta od 5%, postavljen na Nacionalnom kongresu naroda u ožujku.

Svi fondovi društva OTP Invest

Izvor: OTP Invest / Hrportfolio.hr
Ključne riječi:
OTP Invest ~ fondovi ~ analiza ~ tržište kapitala

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,07200 0,00
0,06%
GBP
0,85493 0,00
-0,18%
CHF
0,97760 0,00
-0,03%
JPY
167,53000 -0,50
-0,30%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,75 €
26.04.2024
0,00%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 29.04. 16:00  2800,93
-13,92
-0,49
CROBEX10* 29.04. 16:00  1702,57
-7,99
-0,47
CROBEX10tr* 29.04. 16:00  1858,78
-0,75
-0,04
ADRIAprime* 29.04. 15:35  1887,55
-0,09
0,00
CROBISTR* 29.04. 16:31  174,1272
1,07
0,62
CROBIS* 29.04. 16:31  96,6028
0,59
0,61
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:32 29.04.2024)
(17:08:32 29.04.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ERNT
203,00 €
0,00%
112.042,00 €
ZABA
16,60 €
-0,90%
77.452,25 €
KODT2
1.510,00 €
0,67%
70.970,00 €
RIVP
5,04 €
-3,45%
69.712,30 €
KOEI
266,00 €
0,00%
38.570,00 €
PODR
157,00 €
-0,63%
35.690,00 €
7SLO
26,49 €
0,42%
33.297,93 €
HT
30,50 €
-0,33%
32.301,60 €
ADRS2
62,40 €
0,65%
31.936,00 €
INGR
2,32 €
0,00%
31.048,90 €
Redovni dionički promet:   
741.678,86 €
Redovni obveznički promet:   
237.503,14 €
Sveukupni promet:   
979.182,00 €