NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

OTP INVEST Objavljeno: 07.05.2024
Tjedni komentar tržišta na dan 06.05.2024. - OTP Invest

Tjedni komentar tržišta na dan 06.05.2024. - OTP Invest

Jerome Powell odbacio je brige oko stagflacije i istaknuo trenutne stope rasta i inflacije od oko 3%, naglašavajući da ne vidi potrebu ni za smanjenjem ni za povećanjem kamatnih stopa s obzirom na trenutačni restriktivni stav monetarne politike. Rast europskih državnih obveznica općenito se smanjio jer su kreatori politike umanjili zabrinutost oko potencijalnog povećanja kamatnih stopa, dok je eurozona iznenadila s rastom BDP-a od 0,3% u prvom tromjesečju.

SAD

Dionice su završile s rastom nakon nestabilnog tjedna s nizom ekonomskih podataka i podataka o zaradi. Dionice rasta nadmašile su vrijednosne dionice, koje su sveukupno ostale nepromijenjene tijekom tjedna. Bio je to drugi najaktivniji tjedan u izvješćima o zaradi za prvo tromjesečje, a činilo se da je pozitivan prijem objave Appleove dobiti nakon zatvaranja trgovanja u četvrtak pridonio oporavku ukupnog raspoloženja. Kompanija je nadmašila konsenzusna očekivanja prihoda, no činilo se da su ulagači također oduševljeni Apple-ovom objavom da će otkupiti 110 milijardi USD vlastitih dionica, što je najveći takav otkup u povijesti. Još jedan značajan pokretač za ovaj tjedan bila je dionica Tesle, koja je u ponedjeljak porasla za više od 15% nakon što se Elon Musk iznenada pojavio u Kini nakon vijesti o privremenom odobrenju vlade za self-driving tehnologiju koju kompanija razvija. Glavni pokretač dobitaka tijekom ovog tjedna bio je izvještaj o nepoljoprivrednim plaćama u petak ujutro, koji je pokazao da su poslodavci u travnju dodali 175.000 radnih mjesta (manje nego što se očekivalo). Iako je taj nedostatak pokazao usporavanje na tržištu rada, a time i niže inflacijske pritiske, investitori su bili zadovoljni iznenađujućim usporavanjem mjesečnog rasta plaća, s 0,3% u ožujku na 0,2% u travnju. Godišnji rast pao je na 3,9%, najsporiji porast u gotovo dvije godine.

Slično tome, prosječan tjedni broj radnih sati malo se smanjio, dok je stopa nezaposlenosti lagano porasla na 3,9%. Cijene dionica oštro su pale u utorak nakon što je Ministarstvo rada izvijestilo da su troškovi zaposlenja porasli 1,2% u prvom tromjesečju - ili po godišnjoj stopi od gotovo 5% - što je bilo iznad očekivanja i najbrži tempo rasta u godinu dana. Poseban izvještaj pokazao je da su se cijene stanova u veljači povećale najbržim tempom u osam mjeseci. Ministarstvo rada izvijestilo je u srijedu da je broj otvorenih radnih mjesta u ožujku pao više nego što se očekivalo na 8,5 milijuna, najnižu razinu u više od tri godine. U petak je Institut za upravljanje nabavom izvijestio da je njihova mjera aktivnosti u sektoru usluga ponovno pala u teritorij kontrakcije po prvi put od prosinca 2022. Investitori su se činili donekle ohrabrenima odgovorom predsjednika Federalnih rezervi Jeromea Powella na podatke. Na svojoj konferenciji za novinare nakon dvodnevnog sastanka o politici Feda, Powell je odbacio brige oko stagflacije navodeći trenutne stope rasta i inflacije od oko 3%. Nadalje, dokazi o hlađenju tržišta rada pomogli su smanjenju prinosa na referentnu 10-godišnju američku državnu obveznicu na intradnevni minimum od oko 4,45% u petak ujutro, što je najniža razina u gotovo mjesec dana. Što se tiče izdavanja na tržištu investicijskih korporativnih obveznica, bilo je relativno slabo.

EUROPA

STOXX 600 završio prethodni tjedan 0,5% niže. Čini se da su ulagači postali oprezniji zbog mješovitih korporativnih zarada i neizvjesnosti oko izgleda za kamatne stope nakon lipnja. Glavni dionički indeksi bili su mješoviti. Njemački DAX oslabio je 0,9%, francuski CAC 40 izgubio je 1,6%, a talijanski FTSE MIB pao je 1,8%. Britanski indeks FTSE 100 dodao je 0,9%, potaknut novim najvišim vrijednostima zahvaljujući snazi ​​rudarskih i energetskih dionica. Prinosi na europske državne obveznice općenito su se smanjili jer su kreatori politike umanjili sve veću zabrinutost oko potencijalnog daljnjeg povećanja kamatnih stopa od strane glavnih središnjih banaka. Prinos na njemačku 10-godišnju državnu obveznicu pao je prema 2,5%, dok je prinos na 10-godišnju britansku državnu obveznicu također smanjen. Bruto domaći proizvod eurozone iznenadio je uzlaznom putanjom, povećavši se za 0,3% u prvom tromjesečju, nakon pada od 0,1% u zadnja tri mjeseca 2023. Smanjenje zabilježeno u četvrtom tromjesečju 2023. bila je revizija prema dolje s 0,0%, što znači da je gospodarstvo zapao u tehničku recesiju u drugoj polovici prošle godine.

U međuvremenu, godišnji rast potrošačkih cijena bio je stabilan u travnju na 2,4%, ali je temeljna inflacija usporila na 2,7% s 2,9%. Kreator politike Europske središnje banke (ECB) i guverner Banke Francuske François Villeroy de Galhau rekao je da najnoviji podaci jačaju povjerenje da će se inflacija vratiti na ciljanih 2% do iduće godine, sugerirajući da bi ECB trebala moći početi snižavati troškove zaduživanja u lipnju. Hipotekarni zajmodavci u Velikoj Britaniji odobrili su 61.325 hipotekarnih kredita u ožujku, u odnosu na 60.497 u veljači, prema Bank of England. Porast na najvišu razinu u 18 mjeseci pružio je dodatne dokaze da se tržište nekretnina počelo oporavljati ove godine. Ipak, indeks cijena kuća Nationwide Building Society za travanj pao je za 0,4% uzastopno, što je drugi uzastopni mjesečni pad i znak da se aktivnost možda smanjuje. Norveška središnja banka zadržala je svoju ključnu kamatnu stopu na 4,50%, rekavši da će možda morati držati troškove posudbe višima dulje nego što je ranije predviđeno kako bi smanjili inflaciju.

JAPAN

Kako je rasla percepcija da su japanske vlasti intervenirale na deviznim tržištima dvaput tijekom tjedna kako bi poduprle jen, japanske su dionice ostvarile pozitivne povrate, pri čemu je indeks Nikkei 225 porastao za 0,8%, a širi indeks TOPIX za 1,6%. Promjene u računima Banke Japana (BoJ) sugeriraju da je došlo do takvih intervencija, iako su se vlasti suzdržale od potvrde da su konačno djelovale u cilju zaustavljanja povijesnog pada japanske valute. Jen je ojačao na oko 153 JPY u odnosu na USD, s oko 158 JPY na kraju prošlog tjedna. Unatoč određenoj volatilnosti unutar tjedna, prinos na 10-godišnje japanske državne obveznice završio je tjedan uglavnom nepromijenjen na razini od 0,9%, blizu šestomjesečne najviše razine. To je bilo u kontekstu jakih podataka o plaćama u SAD-u koji su izazvali zabrinutost da će Federalne rezerve zadržati više kamatne stope duže vrijeme. U ožujku je BoJ podigao kamatne stope s negativnog područja po prvi put u sedam godina-a mnogi sada očekuju dva daljnja povećanja stopa unutar otprilike jednogodišnjeg razdoblja. Unatoč tome, monetarna politika Japana i dalje je među najpopustljivijima na svijetu, a očekuje se da će financijski uvjeti također zasad ostati povoljni. Što se tiče korporativnih vijesti, u posljednjoj sezoni zarada više od dvije trećine velikih japanskih javnih kompanija prijavilo je veću dobit. Općenito, solidan rast dobiti mogao se pripisati nizu čimbenika uključujući slabost jena, skokove cijena i oporavak dolaznog turizma. Mnoge kompanije također su osjetile pozitivan utjecaj razvoja koji se odnosi na generativnu umjetnu inteligenciju (AI).

KINA

Kineske dionice porasle su u tjednu skraćenom zbog praznika u nadi da će vlada povećati potporu. Shanghai Composite Index ojačao je 0,5%, dok je blue chip CSI 300 porastao za 0,6%. U Hong Kongu je referentni Hang Seng indeks dodao 4,7%. Najviše kinesko tijelo za donošenje odluka, 24-člani Politbiro, obećao je provesti razboritu monetarnu i fiskalnu potporu kako bi se povećala potražnja na sastanku u travnju prošlog utorka. Dužnosnici su izjavili da će Kina fleksibilno koristiti alate monetarne politike kako bi obnovila rast, uključujući moguća smanjenja kamatnih stopa i omjera obvezne pričuve, koji određuje količinu gotovine koju banke moraju izdvojiti u pričuvu. Usporavanje rasta industrijske dobiti ukazalo je na deflacijske pritiske koji i dalje opterećuju kinesko gospodarstvo. Dobit industrijskih poduzeća pala je u ožujku i porasla za 4,3% u prvom tromjesečju 2024. u odnosu na prethodnu godinu, usporavajući s porasta od 10,2% u razdoblju od siječnja do veljače, prema Državnom zavodu za statistiku.

Svi fondovi društva OTP Invest

Izvor: OTP Invest / Hrportfolio.hr

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08440 0,00
-0,20%
GBP
0,85685 0,00
-0,19%
CHF
0,98550 0,00
0,34%
JPY
168,96000 0,63
0,37%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
97,13 €
16.05.2024
-1,56%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 17.05. 16:00  2825,63
3,29
0,12
CROBEX10* 17.05. 16:00  1703,34
-2,51
-0,15
CROBEX10tr* 17.05. 16:00  1879,24
-2,74
-0,15
ADRIAprime* 17.05. 16:00  1945,51
11,01
0,57
CROBISTR* 17.05. 16:31  174,1221
0,05
0,03
CROBIS* 17.05. 16:31  96,4749
0,02
0,02
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:20 17.05.2024)
(17:08:20 17.05.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
DLKV
2,56 €
7,56%
394.942,66 €
ADRS2
61,00 €
0,33%
247.075,60 €
ERNT
208,00 €
0,48%
110.956,00 €
PODR
158,00 €
0,00%
95.883,00 €
RIVP
5,14 €
0,00%
67.624,90 €
HT
30,50 €
0,00%
56.707,00 €
ZABA
17,90 €
1,70%
45.850,45 €
7BET
14,45 €
1,33%
38.698,70 €
KODT
1.550,00 €
0,00%
29.570,00 €
KODT2
1.540,00 €
0,65%
29.270,00 €
Redovni dionički promet:   
1.238.623,66 €
Redovni obveznički promet:   
4.997,68 €
Sveukupni promet:   
1.547.706,34 €