NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

BURZE, DIONICEObjavljeno: 17.06.2008

Burze: Uzlet cijena dionica financijskog sektora

U očekivanju početka trgovanja: Nakon što su poplave u SAD-u zaprijetile smanjenom prinosu kukuruza u tom najvećem svjetskom proizvođaču i izvozniku te time i njegovoj agregiranoj ponudi na svjetskim robnim burzama, kukuruz je u ponedjeljak na čikaškoj robnoj burzi dosegnuo svoju novu rekordnu razinu. Uskoro mu se, tijekom ponedjeljka, novim rekordom pridružila soja, a nedugo zatim novu rekordnu razinu dosegnula je i cijena sirove nafte.

Američki dolar prema euru značajno oslabio

Nakon što je američki dolar ojačao relativno prema euru sa 1,5845 američkih dolara za euro na 1,5307 američkih dolara za euro, u ponedjeljak je značajno oslabio vrativši se na u trenutku pisanja teksta 1,5503 američka dolara za euro. Iako prilagođeni stohastički procesi sugeriraju da će se pritisak bikova nastaviti, zbog velike volatilnosti na deviznom tržištu i nedostatka jasnih fundamentalnih smjernica previše je rizično zauzimati bilo koju poziciju.

Naime, novo američko izvješće o temeljnoj inflaciji tek treba biti objavljeno tako da se fundamentalni razlozi slabljenja američkog dolara relativno prema euru može tražiti jedino u špekulacijama analitičara da će američka središnja banka odgoditi podizanje ključnih kamatnih stopa. Kako američko gospodarstvo vidljivo usporava, za opkladu da će se američka središnja banka odlučiti za održavanje statusa quo mnogi analitičari procjenjuju da ima izglednu šansu za dobitak. “Znakovi slabljenja američke ekonomije zasigurno će smanjiti očekivanja analitičara da će američka središnja banka podići ključne kamatne stope. Smatram da će se američka središnja banka za to vrlo teško odlučiti već ove godine”, izjavio je Nobuaki Tani, dealer na deviznom tržištu u japanskoj Resona banci.

Pad cijene barela sirove nafte nakon nove rekordne cijene od 139,89 američkih dolara

Zbog slabljenja američkog dolara prema njemu referentnoj košari valuta te požara na norveškoj naftnoj platformi StatoilHydro ASA koja svjetsko tržište snabdijeva sa 0,15 milijuna barela sirove nafte dnevno, cijena barela sirove nafte u terminskom kupoprodajnom futures ugovoru s isporukom u srpnju na robnoj burzi u New Yorku tijekom ponedjeljka je uzletjela na novu rekordnu razinu od 139,89 američkih dolara. Do završetka trgovinskog dana cijena sirove nafte ipak se ispuhala, dan zaključivši na 134,61 američki dolar, padom cijene za 0,19 posto. Uzrok pada cijene sirove nafte izjava je dužnosnika Saudijske Arabije da će povećati proizvodnju koliko god to bude potrebno da se izbjegne stagflacija tehnološki razvijenih zemalja uvoznika sirove nafte.

“Vatra u norveškom Oseberg-u, koji je vrlo značajno naftno polje, zbog nervoze sudionika tržišta naftom izazvala je pretjeranu reakciju. Također, na bilo koju naznaku da će američki dolar oslabiti, novac bježi u od tečajnog rizika slabljenja dolara sigurnu luku kao što je sirova nafta”, izjavio je Rick Mueller, direktor analize naftnog tržišta u Energy Security Analysis Inc. u Wakefield-u. Uzlet cijene sirove nafte povećao je zabrinutost sudionika tržišta kapitala da će gospodarstva razvijenih zapadnih zemalja zaploviti u vode stagflacije.

Nakon sastanka ministara financija osam najrazvijenijih zemalja u svijetu (G8) Saudijska Arabija sazvala je za u nedjelju 22. lipnja sastanak zemalja proizvođača i potrošača sirove nafte kako pomoći slabljenu pritisaka inflacije i stabilizaciji cijena u zemljama potrošačima. “Cijena sirove nafte ne ovisi o trenutnom odnosu ponude nafte i potražnje za njom, nego o očekivanjima analitičara da će potražnja za sirovom naftom u srednjem i dugom roku nadvisiti njenu ponudu”, izjavio je britanski premijer Gordon Brown koji će sudjelovati na sastanku u Saudijskoj Arabiji.

Ako cijena sirove nafte dosegne 250 američkih dolara za barel kako je najavio Alexei Miller, čelnik ruskog Gazproma, cijena hrane će se udvostručiti, a tehnološki razvijene zemlje uplovit će u vode duboke recesije. Unatoč tome, investitori su se počeli kladiti na mračne prognoze čelnika Gazproma. Za 64 centa može se kupiti svaki od 3008 opcijskih ugovora koji vlasniku te opcije daje pravo da sirovu naftu s isporukom u prosincu tada kupi po 250 američkih dolara za barel.

Oporavak cijene dionice Lehman Brothersa

Četvrta po veličini američka investicijska banka Lehman Brothers iz New Yorka u ponedjeljak je izvijestila javnost o kvartalnom gubitku u iznosu od 2,8 milijardi dolara zbog loših ulaganja u hipotekarne obveznice i ostale rizične vrijednosne papire. Objavljeni iznos gubitka u skladu je sa ranije najavljenim i u skladu je sa očekivanjima burzovnih analitičara. Podsjetimo se da je cijena dionice Lehman Brothersa od početka godine zaronila na 40 posto svoje nekadašnje vrijednosti, a sve zbog straha investitora od otpisa imovine povezane sa hipotekarnim zajmovima. Nakon otklonjenog rizika nastavka dotoka loših vijesti, cijena dionice Lehman Brothersa strelovito se oporavila (više od pet posto), povukavši sa sobom većinu dionica bankarskog sektora zapadnih zemalja.

Europske dionice ponedjeljak zaključile u negativnom teritoriju

Zbog uzleta cijene sirove nafte većina europskih dionica osjetljivih na porast cijene goriva i energenata izgubile su na vrijednosti. Tako je britanski FTSE 100 indeks na vrijednosti izgubio 0,14 posto, dok je njemački DAX 30 indeks na vrijednosti izgubio 0,52 posto.

“Nedugo nakon što je Saudijska Arabija službeno najavila da će povećati ponudu sirove nafte, njena cijena dosegnula je novu rekordnu razinu. Koliko mogu vidjeti, porast cijene sirove nafte negativno utječe na gotovo sve sektore i na gotovo sve dionice. Sve ostalo sada je, uključujući igre na tržištima kapitala u razvoju, posljedica je upravo porasta cijena sirove nafte”, za agenciju Reuters izjavio je Roger Cursley, strateg za ulaganja poduzeća Investec.

Na britanskom tržištu kapitala značajne gubitke pretrpjeli su sektori distributera i telekomunikacijskih operatera. Uzlet cijena dionica poljoprivrednih proizvođača, rudara te proizvođača i prerađivača nafte nije bio dovoljan da odnese prevagu koja bi britanski dionički indeks smjestila na pozitivan teritorij. Naime, zbog pritisaka inflacije na vrijednosti su izgubili indeksi svih ostalih sektora.

Uzlet cijena američkih tehnoloških dionica

Ključni američki dionički indeks S&P 500 ponedjeljak je zaključio 0,01 posto u pozitivnom teritoriju, dok je Nasdaq koji se uglavnom sastoji od dionica iz tehnološkog sektora na vrijednosti dobio osjetnih 0,83 posto. Cijene dionica američkog financijskog sektora oporavile su se zahvaljujući ponajviše Lehman Brothersu čija je dionica porasla više od pet posto. Investitori su se napokon oslobodili straha od objava novih posljedica kreditne krize i počeli kupovati dionice financijskog sektora za koje su procijenili da su dovoljno pojeftinile. No, unatoč snažnom uzletu cijena financijskih i tehnoloških dionica do oporavka S&P 500 indeksa nije došlo. Nasdaq raste treći uzastopni dan, a razlog tome su očekivanja povećane prodaje mikroračunala i BlackBerryja.

Japanske dionice lagano izgubile na vrijednosti

Japanski Nikkei 225 indeks u utorak je na vrijednosti izgubio 0,17 posto, unatoč porastu cijena dionica japanskih banaka nakon objave financijskih rezultata Lehman Brothersa koji se nisu razlikovali od najavljenih i zbog toga za neke očekivanih. Japanski benchmark indeks cijelog trgovinskog dana prevrtao se između pozitivnog i negativnog teritorija, da bi završetak dana dočekao u negativnom. Investitori su u utorak doslovno uzeli mali predah nakon oštrog dvodnevnog uzleta japanskih dionica tijekom kojeg su njihove cijene porasle 3,35 posto. Nakon porasta cijena plemenitih, obojenih i crnih metala porasla je cijena i azijskih rudarskih dionica.

Cijene brodarskih vozarina nastavljaju oštro tonuti

Baltic Dry indeks cijena brodarskog prijevoza rasutih tereta pada već sedmi trgovinski dan zaredom. Tako je u ponedjeljak na vrijednosti izgubio 2,35 posto, spustivši se na 9419 bodova. Tijekom zadnjih sedam trgovinskih dana pad vrijednosti Baltic Dry indeksa iznosi značajnih 19,42 posto.

Međunarodna rejting agencija Standard & Poor’s u ponedjeljak je potvrdila dugoročni kreditni rejting Zagrebačke banke ocjenom “BBB/Stable/--”, navodi se u priopćenju Zagrebačke banke.

HT-ov GDR u Londonu je na vrijednosti izgubio 0,33 posto, spustivši se na 60,00 američkih dolara (281,72 kune prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke), dok je sektor mobilnih telekomunikacijskih operatera na vrijednosti izgubio 2,01 posto.

Vrijednost Ininog GDR-a pala je 0,37 posto, na 538,00 američkih dolara (2526,07 kuna prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke), a indeks sektora proizvođača i prerađivača nafte na vrijednosti je dobio 0,41 posto.

Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovat će u srijedu u službeni posjet Velikoj Britaniji gdje bi se trebao sastati s britanskim premijerom Gordonom Brownom s kojim će razgovarati o procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji


Izvor: poslovni.hr

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,07140 0,00
-0,06%
GBP
0,85643 0,00
-0,04%
CHF
0,97790 0,00
-0,13%
JPY
168,03000 1,27
0,76%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,75 €
25.04.2024
0,34%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 26.04. 16:00  2814,85
9,68
0,35
CROBEX10* 26.04. 16:00  1710,56
5,22
0,31
CROBEX10tr* 26.04. 16:00  1859,53
5,67
0,31
ADRIAprime* 26.04. 16:00  1887,64
4,45
0,24
CROBISTR* 26.04. 16:31  173,0528
0,01
0,01
CROBIS* 26.04. 16:31  96,0146
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:06 26.04.2024)
(17:08:06 26.04.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
HPB
224,00 €
0,00%
176.508,00 €
ZABA
16,75 €
0,60%
113.613,40 €
ADRS2
62,00 €
1,31%
102.969,40 €
ERNT
203,00 €
-0,49%
92.433,00 €
RIVP
5,22 €
0,38%
88.651,38 €
DLKV
2,50 €
2,46%
85.497,02 €
ZVCV
24,00 €
13,21%
75.153,40 €
SPAN
44,70 €
0,90%
68.411,10 €
ATGR
56,00 €
0,00%
61.595,50 €
KODT
1.530,00 €
-0,65%
54.770,00 €
Redovni dionički promet:   
1.142.497,54 €
Redovni obveznički promet:   
11.602,00 €
Sveukupni promet:   
1.154.099,54 €