NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

ANALIZA Objavljeno: 20.11.2023
Što nam tržišta govore i što se može očekivati - LXXV

Što nam tržišta govore i što se može očekivati - LXXV

Datum analize: 20/11/2023

TRENUTNO STANJE:

Stanje balona se nastavlja. Prije par mjeseci postavio sam inicijalnu točku u analizama koju sam jasno nazvao stanje balona. To je stanje u kojemu se trenutno nalazimo. Kako je burza padala tri mjeseca za redom činilo se da izlazimo iz stanje balona, ali zadnja tri tjedna su to u potpunosti negirala.

Član Trading cluba koji koristi Wycoffa je bio u potpunosti upravu. Radilo se o točci okreta. Tržište je eksplodiralo prema gore neviđenom snagom. Također treba reći da su se dogodila tri važna momenta na tržištu. Prvi je da je Powell uvijeno rekao da postoji mogućnost prestanka dizanja kamatnih stopa. Iako je kasnije jasno govorio da monetarna politika nije dovoljno restriktivna. Drugi je da je broj novostvorenih radnih mjesta izašao ispod očekivanja. Ovaj podatak tržište je interpretiralo kao smanjenje pritisaka na tržištu rada i jasan pokazatelj smanjenja inflacije. Treći podatak je da je inflacija izašla ispod očekivanja. Iako je temeljena inflacija ostala na 4,1%.

Sva tri podatka zajedno nisu po ničemu dobri za tržište: FED će držati kamatnu stopu visokom, inflacija je visoka, a broj novostvorenih radnih mjesta je izrazito jak. Sve podatci koji su negativni za tržište. Ali ovdje se radi o temeljnoj grešci koju tržište uvijek radi, a to je da dolazi do zabune između stanja i smjera. Smjer jeste pozitivan za tržište. Na primjer inflacija pada. Ali stanje je još uvijek negativno na indekse jer je temeljna inflacija u SAD-u iznad 4%.

Tržište je ignoriralo stanje i okrenulo se smjeru. Krajnji rezultat je bio eksplozivan rast. Tržite nije naraslo na temelju podataka. To smo već razložili. Nije niti naraslo na temelju očekivanja. Na dan 30.09.2023. unaprijedni P/E je bio 17,9 a očekivanja za rast zarada za Q4 su bila 8,3%. Na dan 17.11.2023. unaprijedni P/E je bio 18,6, a očekivanja za rast za Q4 su 2,9%. Obično u kvartalu očekivanja za zaradu padnu za oko 3%. Sada su očekivanja za rast zarade pala preko 5% u tekućem kvartalu. Izrazito velika brojka.

Znači tržište nije naraslo na fundamentima, nije naraslo na očekivanjima nego je naraslo na nadi. Očito je da je tržište u krivu, ali to nikako nije signal za ulazak u kratke pozicije. Slična stvar se dogodila i 2006. Kada je FED prestao dizati kamatnu stopu tržište je poletjelo. Važno je razumjeti koja je razlika između 2006 i danas? Primarno postoje dvije.

Prva razlika je da je unaprijedni PE prije kolapsa 2008 godine bio oko 15, a ne blizu 19 kao što je danas. Drugi je da država niti približni nije bila zadužena i imala potrebe za financiranjem kao što ima danas. Trenutno stanje jeste da je tržište skupo i da dugoročne kamatne stope moraju rasti zbog enormnih potreba za financiranjem koje ima država. SAD je u ovoj fiskalnoj godini (u SAD-u fiskalna godina počinje 1.10), znači za nekih 50 dana, proizveo novoga duga 360 milijardi duga i FED je otpustio približno 100 milijardi. Zajedno to znači da su potrebe za financiranjem SAD-a za 50 dana bile približno 1,8% BDP-a. Samo za usporedbu, davno zaboravljeni Maastricht kriterij je 3% godišnje.

To su fundamentalni podatci. Da bi smo mogli razumjeti rast burze zadnja tri tjedna potrebno je pogledati sve iz perspektive tržišta koje trenutno operira sa sljedećim stavom. FED je prestao dizati kamatnu stopu jer inflacija pada. Onoga trenutka kada inflacija padne na oko 2% FED će početi spuštati kamatnu stopu i to velikom brzinom ponovo na niske razine. Zato će dug pojeftiniti i financiranje države neće biti problem. Ovaj pristup je transakcijski problematičan.

Točno jeste da će FED normalizirati monetarnu politiku. Ako inflacija nastavi padati FED će spustiti kamatnu stopu tako da monetarna politika više ne bude restriktivna. Kada kamatna stopa padne, likvidnost ekonomije se NEĆE povećati. Pad kamatne stope ne znači sam po sebi povećanje likvidnosti u ekonomiji. Za povećanje likvidnosti FED mora ponovo početi kupovati obveznice, a to je nemoguće sljedećih nekoliko godina. Logika ovoga je jednostavna. Nakon inflatorne epizode koja je trajala nekoliko godina nije moguće ponovo početi povećavati količinu novca bez destabilizacije inflatornih očekivanja. Zato sljedećih nekoliko godina povećanje količine novca putem kvantitativnoga popuštanja postaje jednostavno nemoguća opcija za monetarnu politiku. Ukoliko do toga dođe onda će količina problema u ekonomiji biti enormna, a to nitko ne želi.

Tržište miješa likvidnost ekonomije s kamatnom stopom. Točno je da povećanje likvidnosti u ekonomiji uvijek vodi ka rastu burze, ali smo pokazali da to nije moguće. Ergo stav tržište koji se svodi na moram biti dugačak obveznice jer će kamatne stope rasti i moram biti dugačak dionice jer će dionice rasti kada FED spusti kamatnu stopu je potpuno pogrešan.

Kao što je već pokazano hipoteza tržište nije ničim utemeljena. Posebno kada se uzme u obzir nekoliko činjenica. Da bi došlo do pada dugoročnih kamatnih stopa i povećanja likvidnosti, uz sadašnji fiskalni deficit, FED mora početi kupovati obveznice. FED neće početi kupovati obveznice osim ako ekonomija nije u ozbiljnoj recesiji. Kako trenutno nema nikakvih naznaka recesije i kako nema nikakvih naznaka bilo kakve fiskalne konsolidacije nemoguće je očekivati pad dugoročnih kamatnih stopa niti promjenu FED-ove politike. Kada FED krene u normalizaciju monetarne politike iz restriktivne u neutralnu to će značiti spuštanje kamatne stope, ali ne na 2% ili niže.

Jako je teško prognozirati da li će FED i za koliko spustiti kamatnu stopu. Moguće je da jednostavno prestane sa smanjenjem bilance. Ovo je tema  o kojoj puno razmišljam, ali za sada nemam nešto za napisati.

Zaključno: tržište je krivu. Kako to protrgovati? Najopasnije je jednostavno reći prodaj sve. To bi bilo glupo i neodgovorno. S&P može od sada narasti još 500 bodova sljedećih nekoliko mjeseci. Samo je pitanje koliko će balon postati velik. Imam nekoliko ideja što napraviti. Analizirao sam na koje podatke je tržište fokusirano, pa ću onda pratiti te podatke i trgovati prema podatcima. To je najlakše.

Europski indeksi su se ponašali isto kao i indeksi u SAD-u. Narasli su, neki više neki manje. Nafta je pala, ali se odbila od 73$. Nisam je pretjerano analizirao. To mi dolazi na kraju.

HIPOTEZE I PREDVIĐANJA:

Ova godina nije baš standardna. Prvo je za vrijeme dobrih rezultata burza padala, sada ulazimo u sezonu povijesnoga rasta, a početne točke su jako visoke. Ovo će biti pravi test moje hipoteze da se nalazimo u balonu. Svaki daljnji rast se ne može opravdati niti tehnički, niti fundamentalno.

Trenutno ne mogu razviti nove hipoteze za svoj portfelj, ali mogu postaviti hipotezu na kojoj tržište trenutno funkcionira:

Hipoteza: FED će značajno smanjiti kamatne stope i kamatne stope će jako brzo pasti.

Naravno da ova hipoteza nema nikakvoga fundamentalnoga smisla. To znači da moram ili trgovati po tržišnoj hipotezi ili čekati da tržište shvati da je u krivu i onda krenuti na drugu stranu. Problem je naravno i što se ovaj okret može dogoditi sutra na ovoj razini ili za 3 mjeseca na razini koja je 300 bodova viša od sadašnje razine S&P indeksa.

TAKTIKE I STRATEGIJE:

Još uvijek se nisam u potpunosti vratio trgovanju. Pozicije koje imam su uglavnom dugoročne koje niti ne gledam previše.

Ovaj tjedan je skraćeni tako da ću ga provesti analizirajući moguće pozicije.

Doc. dr. sc. Neven Vidaković, prof. v.š.

Odricanje od odgovornosti: Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,07140 0,00
-0,06%
GBP
0,85643 0,00
-0,04%
CHF
0,97790 0,00
-0,13%
JPY
168,03000 1,27
0,76%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,75 €
25.04.2024
0,34%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 26.04. 16:00  2814,85
9,68
0,35
CROBEX10* 26.04. 16:00  1710,56
5,22
0,31
CROBEX10tr* 26.04. 16:00  1859,53
5,67
0,31
ADRIAprime* 26.04. 16:00  1887,64
4,45
0,24
CROBISTR* 26.04. 16:31  173,0528
0,01
0,01
CROBIS* 26.04. 16:31  96,0146
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:06 26.04.2024)
(17:08:06 26.04.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
HPB
224,00 €
0,00%
176.508,00 €
ZABA
16,75 €
0,60%
113.613,40 €
ADRS2
62,00 €
1,31%
102.969,40 €
ERNT
203,00 €
-0,49%
92.433,00 €
RIVP
5,22 €
0,38%
88.651,38 €
DLKV
2,50 €
2,46%
85.497,02 €
ZVCV
24,00 €
13,21%
75.153,40 €
SPAN
44,70 €
0,90%
68.411,10 €
ATGR
56,00 €
0,00%
61.595,50 €
KODT
1.530,00 €
-0,65%
54.770,00 €
Redovni dionički promet:   
1.142.497,54 €
Redovni obveznički promet:   
11.602,00 €
Sveukupni promet:   
1.154.099,54 €