NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

AGROKORObjavljeno: 21.12.2017
Osniva se ′novi Agrokor′, svu imovinu preuzet će kreditori

Osniva se ′novi Agrokor′, svu imovinu preuzet će kreditori

Izvanredna uprava Agrokora predvođena Antom Ramljakom uz pomoć konzultanata iz tvrtke Alix Partners pripremila je i vjerovnicima predočila nacrt prijedloga nagodbe Agrokora kojim je osmišljeno rješenje za djelomičnu naplatu dugova teških više od 5,5 milijardi eura, pri čemu u tu brojku nisu uključena međusobna potraživanja tvrtki unutar sustava Agrokor.

Rješenje uključuje osnivanje "zdravog Agrokora", holdinga u koji će se prenijeti imovina, a u "bolesnom Agrokoru" ostat će dugovi koji se neće moći otplatiti. Vlasniku Agrokora d. d. Ivici Todoriću, dakle, ostaju samo dugovi. Novi Agrokor bit će u stopostotnom vlasništvu vjerovnika, među kojima su dobavljači, banke i obvezničari, a u njemu će dobiti udio sukladan svojim potraživanjima. Ključno je da u prvoj fazi nagodbe, koju se nacrtom predlaže, Agrokor ostaje jedna cjelina bez komadanja, a vjerovnici kontroliraju proces otplate dugova i sami dogovaraju budućnost tvrtki. Operativno poslovanje bit će podijeljeno na nekoliko sektora, koji će imati svoje uprave, ali strateške će odluke donositi odbor Holdinga. U nekom međuprostoru između Holdinga i vlasnika takozvana je struktura holdinga za efikasnu raspodjelu povrata u koju se prenose sve prijavljene tražbine vjerovnika u zamjenu za nove instrumente ili pravo na njih, objavio je Večernji list.

Perjanice Agrokora neće biti potpuno oslobođene dugova, već će im ostati iznos dugova za koji financijski stručnjaci procijene da je moguće otplatiti iz poslovanja. U nacrtu nagodbe ne govori se o otpisu potraživanja, ali jasno je da se svi neće moći naplatiti. Naime, vjerovnici preuzimaju novu tvrtku koja bi u ovom trenutku mogla imati vrijednost od barem dvije milijarde eura, ako ne i tri milijarde eura, manje od 5,5 milijardi eura koliko im te tvrtke ukupno duguju. Najčešći otpisi koji su spominjani oni su o 20 posto za robu i usluge te oko 70 posto otpisa financijskih potraživanja.

Nacrt nagodbe predvidio je redoslijed naplate. Prvenstvo naplate imaju potraživanja zaposlenika tvrtki, potom na red dolaze vjerovnici s osiguranim potraživanjima, odnosno oni koji kao jamstvo naplate imaju nekretnine ili im je jamčila solventna tvrtka jer jamstvo u dionicama koje ne vrijede ništa i ne vrijedi. Takvih je popriličan broj i među njima su domaće banke, ali ne više od trećine financijskih potraživanja. Iza njih idu roll-up kreditori koji su injekcijom 480 milijuna eura u Agrokor zanovili dodatni iznos od 480 milijuna eura pa ukupno imaju osigurano 960 milijuna eura potraživanja. Tu su najveću ulogu igrali Knighthead s 200 milijuna eura, Zagrebačka banka, VTB bank s po 180 milijuna eura i predstavnik obvezničara Monarch sa 110 milijuna eura. Tek nakon njih idu na naplatu neosigurane tražbine, piše Večernji.

Pročitajte detaljno objašnjenje nagodbe

Iz Agrokora su nakon susreta s novinarima medijima poslali detaljno obrazloženje kojeg donosimo u nastavku.

"Na danas održanoj 13. sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora predstavnici vjerovnika podržali su nacrt strukture nagodbe koji im je predstavljen od strane savjetnika izvanredne uprave i izvanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka. Predstavnici vjerovnika u privremenom vjerovničkom vijeću ovime su izvanrednoj upravi dali zeleno svjetlo za nastavak rada na prijedlogu nagodbe na način koji je predviđen prezentiranim nacrtom. Članovi Privremenog vjerovničkog vijeća danas su se također dogovorili o angažiranju savjetnika ovog tijela, o čemu će više informacija biti poznato kada angažman bude formaliziran.

Ovim koracima u Agrokoru pod izvanrednom upravom započeo je proces postizanja nagodbe o kojoj odluku donose svi vjerovnici Agrokora kojima su priznate tražbine. Kao što je već objavljeno, struktura tražbina s kojima se ulazi u nagodbu iznimno je kompleksna - oko 5700 hrvatskih i stranih vjerovnika prijavilo je oko 12 000 tražbina koje su povezane s različitim redom naplate, kao i pravnim i činjeničnim okolnostima. Vrijednost priznatih tražbina je oko 41,5 milijardu kuna, dok je ukupna vrijednost osporenih tražbina oko 16,5 milijardi kuna. Procjenjuje se da je iznos priznatih dugovanja prema trećima, dakle bez međusobnih potraživanja kompanija unutar sustava Agrokor, veći od 5,5 milijardi eura od kojih se 4,5 milijarde eura odnosi na tražbine iz razdoblja prije pokretanja postupka izvanredne uprave, a 1,06 milijardu eura na financiranje sa statusom najstarije tražbine.

Na početku prezentacije nacrta strukture nagodbe, izvanredni povjerenik Ante Ramljak podsjetio je članove Privremenog vjerovničkog vijeća na gospodarsko i financijsko stanje Agrokora u trenutku otvaranja postupka izvanredne uprave u travnju ove godine, kada je sustav Agrokora pod bivšom Upravom bio na rubu kraha. Između ostalog, Ante Ramljak je naglasio: „Koristeći mogućnosti koje pruža Zakon o postupku izvanredne uprave koji je primijenjen u Agrokoru i koji se temelji na najboljim svjetskim praksama upravljanja sistemski značajnim kompanijama s ozbiljnim problemima u poslovanju, izvanredna uprava Agrokora uspjela je izbjeći otvaranje stečajeva cijelog niza kompanija iz sustava te stabilizirati poslovanje i započeti proces restrukturiranja. Samo zahvaljujući tome što smo postigli održivost poslovanja ključnih kompanija iz sustava Agrokor, sačuvali proizvodnju, prodaju i radna mjesta sačuvana je ujedno i vrijednost za sve vjerovnike i stvorena mogućnost da danas razgovaramo o nagodbi i budućnosti Agrokora koju će odrediti vjerovnici.".

Prema nacrtu strukture nagodbe prihvaćenom od strane Privremenog vjerovničkog vijeća, vjerovnicima će biti ponuđena transparentna, brza i pravedna nagodba kojom će se očuvati maksimalna ukupna vrijednost. Kako bi se to postiglo, predviđeno je potpuno odvajanje imovine od naslijeđenih obveza, razdvajanje starih dioničara Agrokora d.d. od nove grupe čije se formiranje planira te kompletno restrukturiranje starog duga kroz kombinaciju ponovno uspostavljenog duga i vlasničkih udjela. Završetkom ovog procesa vjerovnici bi postali novi 100-postotni vlasnici i preuzeli bi potpunu operativnu kontrolu nad sustavom Agrokor. Jednostavan prijenos vlasništva kojim će se održivo poslovanje staviti u ruke vjerovnika te okončati postupak izvanredne uprave treba provesti što je moguće brže. Zakonom predviđen kratak vremenski okvir od svega godinu dana plus maksimalno tri mjeseca produženja postupka izvanredne uprave zahtjeva brzo i efikasno postupanje, kakvo je predviđeno ovim nacrtom strukture nagodbe.

Predloženi okvir restrukturiranja uključuje osnivanje novih pravnih osoba na koje će se prenijeti poslovanje insolventnih operativnih kompanija. Novoosnovanim sustavom upravlja holding kompanija. Sve prijavljene tražbine bit će restrukturirane kroz povrate raspodijeljene u obliku novih instrumenata koje bi izdala kompanija na vrhu strukture tzv. holdinga za efikasnu raspodjelu povrata. Operativna imovina insolventnih ovisnih društava prenijet će se na zrcalna ovisna društva, što će rezultirati održivim dioničkim kapitalom.

Novoosnovane kompanije nosit će održiv teret dugovanja, a sav dug koji nije moguće otplatiti zadržavaju stare insolventne kompanije koje idu u likvidaciju. Održiva razina duga biti će prenesena na nove kompanije. Slično kao i u stečajnom postupku, vrijednost kapitala koja pripada vlasnicima nalazi se na dnu liste prioriteta naplate, a redom prioritet u naplati prije vlasnika imaju troškovi postupka, zatim osigurane tražbine, nakon toga tražbina sa statusom najstarijeg potraživanja te neosigurane tražbine i dioničarski zajmovi društvima u poteškoćama. Iz tog razloga očekuje se da će vlasnička struktura biti znatno drugačija, tj. da će vjerovnici postati vlasnici. Očekuje se također da će većina vjerovnika morati otpisati dio svojih tražbina na temelju financijskih projekcija poslovanja odnosno imovine cjelokupnog sustava. Naime, novčani tijekovi zajmoprimaca i jamaca kolektivno su nedostatni za servisiranje svih njihovih dugova u razumnom roku te su stoga ti poslovni subjekti insolventni, a iako procjene vrijednosti sustava Agrokor još treba potvrditi, vjerojatno je da kompanije koje su zajmoprimci i jamci zajedno vrijede znatno manje od iznosa njihova ukupnog duga.

U skladu s međunarodno priznatim standardima i praksom u slučaju insolventnosti, prijedlog nagodbe će se rukovoditi načelom da se, gdje je to održivo, očuva poslovanje kompanija Agrokora po načelu vremenske neograničenosti održavanjem profitabilnog operativnog poslovanja i izbjegavanjem likvidacije poslovanja odnosno imovine po cijenama koje su karakteristične za uvjete narušenog poslovanja, kao i načelom fer i pravednog postupanja prema svim dionicima.

Izračun povrata duga kompleksne je prirode i temeljit će se na modelu prioriteta subjekata (Entity Priority Model) koji će vrijednost u sustavu Agrokor raspodijeliti među dionicima na temelju njihovih zakonskih prava i rangiranja, primjerice povrat duga ide prvo osiguranim tražbinama i onima višeg ranga, ako preostane ikakva raspodjeljiva vrijednost ona se raspoređuje neosiguranim i tražbinama nižeg ranga te ako nakon toga preostane ikakva raspodjeljiva vrijednost, ona se raspodjeljuje udjelima u kapitalu. Analiza temeljem modela prioriteta subjekata sustava Agrokor napravit će se za svaku pojedinačnu tražbinu po pojedinačnim pravnim subjektima, a model će, uključujući sve ulazne podatke i pretpostavke, podlijegati analizi savjetnika vjerovničkog vijeća Agrokora.

Prijedlog nagodbe mora biti podnesen Trgovačkom sudu u Zagrebu najkasnije do 10. travnja 2017. godine. Nagodbu prvo izglasavaju vjerovnici na ročištu za glasovanje o nagodbi, a izglasanu nagodbu konačno potvrđuje Trgovački sud u Zagrebu. Što se glasovanja vjerovnika tiče, nagodbu odobrava većina po vrijednosti tražbina u svakoj kategoriji vjerovnika ili, iznimno, dvije trećine ukupnih vjerovnika prema vrijednosti.

Nacrtom strukture nagodbe koji je podržalo Privremeno vjerovničko vijeće predstavljen je put i sljedeći koraci potrebni kako bi postupak izvanredne uprave Agrokora mogao biti uspješno završen nagodbom u zakonom predviđenom roku.

Sve informacije o tijeku procesa postizanja nagodbe možete naći na: nagodba.agrokor.hr."

Izvor: poslovni.hr
Ključne riječi:
Agrokor ~ Ante Ramljak ~ vjerovnici ~ potraživanja

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju 2023.)(na kraju 2023.)

(koji na 31.12.2023. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
InterCapital Global Technology - klasa B A +42,64%  5
OTP indeksni A +31,15%  4
Capital Breeder +29,68%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08160 0,00
-0,36%
GBP
0,85768 0,00
-0,09%
CHF
0,98110 0,00
0,01%
JPY
163,52000 -0,88
-0,54%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,81 €
26.03.2024
0,00%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 28.03. 13:45  2828,58
-13,83
-0,49
CROBEX10* 28.03. 13:39  1713,12
-3,24
-0,19
CROBEX10tr* 28.03. 13:39  1862,31
-3,53
-0,19
ADRIAprime* 28.03. 13:55  1917,64
-5,94
-0,31
CROBISTR* 27.03. 16:31  172,7653
0,08
0,05
CROBIS* 27.03. 16:31  96,038
0,01
0,01
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (13:59:20 28.03.2024)
(13:59:20 28.03.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KOEI
266,00 €
0,76%
268.126,00 €
MONP
8,00 €
-4,19%
178.868,25 €
HPB
230,00 €
-0,86%
126.370,00 €
7SLO
27,14 €
0,11%
111.213,23 €
HT
30,30 €
-0,33%
102.961,60 €
RIVP
5,12 €
-0,78%
82.297,86 €
7BET
13,87 €
0,65%
69.300,84 €
KODT
1.340,00 €
-2,90%
64.260,00 €
ADRS2
60,40 €
0,33%
60.996,00 €
ZABA
18,20 €
0,00%
51.339,80 €
Redovni dionički promet:   
1.309.027,49 €
Redovni obveznički promet:   
0 €
Sveukupni promet:   
3.094.027,49 €