NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT D.O.O.Objavljeno: 25.05.2017
Komentar fondova - InterCapital Asset Management - travanj 2017.

Komentar fondova - InterCapital Asset Management - travanj 2017.

InterCapital Bond - obveznički fond

U travnju je zabilježena dvojaka izvedba obveznica izdanih od strane Republike Hrvatske. Obveznice izdane na lokalnom tržištu su zabilježile pad cijena naspram vrijednosti s kraja ožujka, a to se najviše odnosi na obveznice dužeg dospijeća. Razlog za navedeno vidimo u neizvjesnosti i iščekivanju događaja povezanih s kompleksnom situacijom u kojoj se našla najveća hrvatska privatna kompanija te političkom neizvjesnosti nastalom krajem mjeseca. Za razliku od obveznica izdanih na lokalnom tržištu, državne obveznice izdane na međunarodnom tržištu su zabilježile blagi rast cijena u promatranom periodu.

Uspoređujući s benchmark izdanjima vidimo da je došlo do širenje spread-a eurobondova Republike Hrvatske izdani u valuti EUR te obveznica Republike Njemačke, odnosno da rasta cijena njemačkih obveznica nije pratio rast cijena hrvatskih državnih izdanja. Tijekom prethodnog mjeseca zabilježena je i značajna volatilnost tečaja EUR/HRK pri čemu su bili stalno prisutni deprecijacijski pritisci na kunu te je tečaj od sredine mjeseca zabilježio porast više od 500 bp. S obzirom na poboljšanje makroekonomskih pokazatelja te očekivanje dobre turističke sezone nismo promijenili očekivanja o jačanju kune naspram eura u narednom periodu te smo i dalje u „kratkoj" poziciji u eurima. Uslijed svega navedenog je obveznički fond InterCapital Bond u travnju zabilježio pad prinosa od 0,08%. U pogledu investicijske strategije fonda odlučili smo se za još konzervativniju strategiju u posljednja dva mjeseca. Tijekom travnja, u prvoj polovici mjeseca, smo dodatno smanjili izloženost obveznicama Republike Hrvatske te je ukupna izloženost državnim obveznicama tijekom mjeseca smanjena s 68% NAV-a na 62% NAV-a. Tijekom travnja, iz razloga političkih previranja te s obzirom da je pozicija činila mali udio imovine, prodali smo obveznice Republike Makedonije te smo odlučili da do daljnjega nemamo izloženost navedenoj državi. Udio korporativnih obveznica u fondu je smanjen s 16,7% NAV-a na 13,4% NAV-a, a i dalje glavninu korporativnih obveznica čine obveznice kvazidržavnih kompanija te kompanija iz sektora telekomunikacija i bankarstva.

Stava smo da će povećana likvidnosna pozicija fonda, prvenstveno novac na računu i trezorski zapis Ministarstva financija, koji na kraju travnja sumirano čine 34,4% NAV-a fonda, omogućiti povratak u pozicije koje smo skraćivali te omogućiti ulazak u nove pozicije po atraktivnijim cijenama. Prije svega smo u očekivanju povoljne prilike za povratak u obveznice Republike Hrvatske, prema kojima smo pozitivnog stava, a dijelom portfelja planiramo ulaganja u dužničke vrijednosne papire regije s ciljem diverzifikacije portfelja. Duracija fonda je u travnju smanjena s 3,37 na 3,05 koliko je iznosila na kraju mjeseca.

InterCapital Income Plus - mješoviti fond

Imovina fonda InterCapital Income Plus je na kraju travnja bila većim dijelom, 72% neto imovine, uložena u obveznice Republike Hrvatske izdane na lokalnom i međunarodnom tržištu te u trezorske zapise Ministarstva financija. S obzirom na ciljanu strukturu portfelja od minimalno 80% NAV-a uloženog u dužničke vrijednosne papire, možemo reći da smo na kraju travnja podinvestirani što je posljedica zauzimanja konzervativnije investicijske strategije tijekom posljednja dva mjeseca. U skladu s tim, tijekom mjeseca smo manji dio NAV-a, 4%, uložili u obveznicu Republike Hrvatske izdane na lokalnom tržištu, RHMF-O-227E, dok smo ostatkom sredstava povećali likvidnosnu poziciju koja će nam omogućiti ulazak u nove pozicije po atraktivnim valuacijama. Prije svega smo u očekivanju povoljne prilike za povratak u obveznice Republike Hrvatske, prema kojima smo pozitivnog stava. Izloženost fonda dioničkom tržištu je 14% neto imovine, od toga je izloženost indeksima DAX i S&P 500 na razini od 3% neto imovine, a izloženost regionalnom dioničkom tržištu 7,5% neto imovine.

Uslijed neizvjesnosti i iščekivanju događaja povezanih s kompleksnom situacijom u kojoj se našla najveća hrvatska privatna kompanija te političkom neizvjesnosti nastalom krajem mjeseca, u travnju su obveznice izdane na lokalnom tržištu zabilježile pad cijena uspoređujući s vrijednosti s kraja ožujka, osobito obveznice dužeg dospijeća. Za razliku od obveznica izdanih na lokalnom tržištu, državne obveznice izdane na međunarodnom tržištu su zabilježile blagi rast cijena u promatranom periodu.

Oba dionička indeksa kojima je izložen fond, DAX i S&P u prethodnom mjesecu su imali pozitivan performans te su zabilježili rast vrijednosti od 1,02% i 0,91%. U fokusu investitora prethodni mjesec bilo je nekoliko ključnih događaja, tržište je pozitivno reagiralo na ishode prvog kruga predsjedničkih izbori u Francuskoj u kojoj je kandidat centra Emmanuel Macron, koji se zalaže za Europsku Uniju, osvojio većinu ispred kandidatkinje krajnje desnisnice Marine Le Pen, a tržište je navedeno protumačilo kao znak smanjenja geopolitičkog rizika. S druge strane, investitori su pratili zbivanja oko porezne reforme američkog predsjednika g. Trumpa, a osobito su od interesa bili rezultati poslovanja američkih kompanija za prvi kvartal.

InterCapital SEE Equity - dionički fond

Travanj je donio nastavak slabosti na hrvatskom tržištu uzrokovan situacijom u Agrokoru, relativnu stagnaciju u Sloveniji i snažan rast u Rumunjskoj. Budući da je InterCapital SEE Equity imao nešto manju izloženost Rumunjskoj od benchmark indeksa, djelomično zbog vrlo snažne zastupljenosti Bance Transilvanije u indeksu od oko 15%, rezultat je na kraju mjeseca bio 1,1 p.p. slabiji. Slična razlika vidljiva je i na razdoblju od početka godine u kojem je Fond ostvario prinos od 7,23%, dok je benchmark indeks realizirao 8,57%.

Od konkretnih imena, najveći teret bile su nam Zagrebačka banka i Agrana. Vjerujemo da su razlozi za slabljenje Zagrebačke banke opravdani u kontekstu rizika vezanih za Agrokor te smo u skladu s time našu izloženost značajno smanjili, dok od Agrane očekujemo puno više odnosno preokret trenda po objavi kvartalnih rezultata sredinom svibnja. Naime, pad cijena šećera snažno se reflektirao na kretanje dionice Agrane unatoč činjenici da manje od trećine prihoda dolazi iz tog segmenta.

Budući da smo u protekla tri mjeseca smanjili izloženost Hrvatskoj, kao i generalnu izloženost dioničkom tržištu u anticipaciji novih ponuda, slobodna sredstva prvenstveno planiramo preusmjeriti na tržište Rumunjske kroz jačanje postojećih pozicija i potencijalno sudjelovanje na inicijalnoj javnoj ponudi Digi Communications, kabelskog telekom operatera s poslovanjem u Rumunjskoj i Mađarskoj. Ovom transakcijom Rumunjska će se dodatno približiti promociji iz tržišta u nastajanju (Frontier) u tržište u razvoju (Emerging), čime bi došla na radar znatno većem broju institucionalnih investitora. Razmatramo i jačanje izloženosti turizmu kroz sudjelovanje u dokapitalizaciji Arena Hospitality Group. Kao što smo komentirali i proteklih mjeseci, kontinuirano istražujemo mogućnosti za dodatnu geografsku i valutnu diversifikaciju portfelja pa smo tako ovaj mjesec obišli nekoliko kompanija uvrštenih na mađarsko tržište.

Unatoč nešto slabijim travanjskim rezultatima, smatramo da smo relativno dobro navigirali ovim nepredvidivim okruženjem i ostajemo pozitivni za ostatak godine. Optimizam nam ulijevaju i dosad objavljeni rezultati za prvo tromjesečje kao i prvi podaci o turističkoj sezoni u Hrvatskoj. Naravno, kao i dosada oslanjamo se na fundamentalno atraktivne pozicije unutar ciljane sektorske i geografske alokacije, a upravo kroz takav pristup vjerujemo da možemo nastaviti isporučivati prinos koji nadmašuje benchmark indeks.

InterCapital Money - novčani fond

Fond InterCapital Money je i u travnju nastavio stabilan rast prinosa pri čemu je ostvaren rast od 0,02% te je od početka godine zabilježeni prinos u iznosu 0,16%.

Jedna od najbitnijih događaja za fond u proteklom mjesecu je dospijeće obveznice Republike Hrvatske izdane na međunarodnom tržištu u američkim dolarima, CROATIA 2017 USD. Navedena obveznica je činila značajan udio imovine od 17% NAV-a. S obzirom na dospijeće obveznice, za fond smo kupovali jednogodišnjeg trezorskog zapisa Ministarstva financija te dokupljivali najkraću kunsku obveznicu Republike Hrvatske; RHMF-O-17BA. Navedeno je imalo učinak na povećanje duracije s 0,40, koliko je bilo na kraju ožujka, na 0,44 na kraju travnja.

Tijekom mjeseca nije bilo značajnih oscilacija u razinama kamatnih stopa koje su na rekordno niskim razinama. Likvidnost u sustavu je i dalje obilna te je na kraju travnja dnevni višak likvidnosti bio na razini od 13,8 milijardi kuna. Unatoč obilnoj likvidnosti u sustavu, nije došlo do promijene u prinosu po kojem je Ministarstvo financija izdalo jednogodišnje trezorske zapise te je u posljednje četiri aukcije prinos 0,45%. Iako je na aukciji upisano 876 kuna naspram planiranog iznosa 650 milijuna kuna, trend je smanjenje iznosa financiranja ministarstva financija putem trezorskih zapisa te je saldo upisanih trezorskih zapisa nakon posljednje aukcije u travnju iznosa upisanih zapisa ukupno 17,7 milijardi kuna. Za usporedbu, u istom razdoblju prošle godine ukupan iznos upisanih trezorskih zapisa je iznosio 18,7 milijardi kuna.

U narednom periodu očekujemo nastavak obilne likvidnosti u sustavu, a u skladu s tim i zadržavanje stopa na ovako niskim razinama. Trezorski zapis na dospijeću u svibnju kao i povećavanje imovine uplatom sredstava, planiramo uložiti u obveznice i u trezorske zapise Ministarstva financija u skladu investicijske strategije.

Tečajnica svih fondova Intercapital Asset Managementa

Izvor: InterCapital Asset Management

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju 2023.)(na kraju 2023.)

(koji na 31.12.2023. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
InterCapital Global Technology - klasa B A +42,64%  5
OTP indeksni A +31,15%  4
Capital Breeder +29,68%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08920 0,00
0,00%
GBP
0,85525 0,00
0,13%
CHF
0,96300 0,00
0,18%
JPY
162,51000 0,48
0,30%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
90,40 €
15.03.2024
1,03%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 31.03.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 31.03.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 18.03. 15:54  2773,56
-23,04
-0,82
CROBEX10* 18.03. 15:54  1677,85
-8,91
-0,53
CROBEX10tr* 18.03. 15:54  1823,98
-9,68
-0,53
ADRIAprime* 18.03. 15:34  1894,14
-2,00
-0,11
CROBISTR* 18.03. 16:31  173,2127
0,01
0,01
CROBIS* 18.03. 16:31  96,3739
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:28 18.03.2024)
(17:08:28 18.03.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KOEI
256,00 €
0,00%
366.830,00 €
KODT
1.310,00 €
-7,09%
260.650,00 €
RIVP
5,00 €
0,81%
192.721,81 €
ADRS2
60,40 €
0,00%
180.758,00 €
ZABA
17,80 €
-0,84%
118.585,25 €
KODT2
1.300,00 €
-4,41%
102.820,00 €
7CASH
101,42 €
0,00%
100.405,80 €
PODR
161,00 €
-0,31%
85.403,50 €
HT
29,50 €
-1,01%
50.054,70 €
7BET
13,40 €
-0,22%
49.832,20 €
Redovni dionički promet:   
1.732.155,51 €
Redovni obveznički promet:   
536.010,20 €
Sveukupni promet:   
2.540.165,71 €