NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT D.O.O.Objavljeno: 30.06.2017
Komentar fondova - InterCapital Asset Management - svibanj 2017.

Komentar fondova - InterCapital Asset Management - svibanj 2017.

InterCapital Bond - obveznički fond

Tijekom svibnja se na financijskim tržištima osjetio optimizam i izvjesna stabilnost nakon pobjede Emmanuela Macrona na francuskim predsjedničkim izborima. Isto se percipiralo kao smanjenje geopolitičkog rizika što se posljedično odrazilo i na kretanje prinosa na obvezničkim tržištima. S aspekta monetarnih politika, sudionici tržišta su u iščekivanju daljnjih odluka globalno utjecajnih centralnih banaka; Fed-a te ECB-a. Na posljednjem sastanku FOMC-a nije odlučeno daljnje dizanje kamatnih stopa međutim date su naznake za dizanje stopa u narednom periodu. U skladu s tim, tržište očekuje dizanje stopa na idućem sastanku u lipnju, što vidimo iz podatka o vjerojatnosti podizanja stope koja je na 100%. S druge strane, ECB i dalje provodi ekspanzivnu monetarnu politiku, a u fokusu su informacije vezane za ublažavanje programa otkupa obveznica kao i razine kamatnjaka, za koje se ne očekuju promijene ove godine s obzirom na još uvijek niske stope inflacije u eurozoni.

Obveznički fond InterCapital Bond je u svibnju zabilježio rast prinosa od 0,47%, dok je prinos u ovoj godini 1,30%. Duracija fonda je u svibnju povećana s 3,05 na 3,56 koliko je iznosila na kraju mjeseca. Tijekom svibnja smo napravili odmak od konzervativne investicijske strategije koju smo provodili prethodna dva mjeseca. Smanjili smo udio NAV-a u novčanim sredstvima, a isti smo investirali u obveznicama dospijeća 2021. te 2022. godine, kako eurobondove tako i obveznice izdane na lokalnom tržištu.

Ostvareni prinosa fonda u svibnju je ponajviše posljedica rasta vrijednosti dijela portfelja koji je investiran u obveznice Republike Hrvatske na međunarodnom tržištu kao i aprecijacije kune tijekom mjeseca, s obzirom da je za fond zauzeta kratka pozicija u EUR od 40% NAV-a. Značajnija potražnja za eurobondovima RH je bila zamjetna nakon objave preporuke Europske komisije o obustavi postupka u slučaju prekomjernog deficita za Hrvatsku kao i očekivanju rasta hrvatskog gospodarstva u 2017. i 2018. za 2,9% odnosno 2,6%.  Iako su prisutni rizici  zbog restrukturiranja Agrokora, s druge strane se očekuje povećanje izvoza i daljnje poboljšanja fiskalne konsolidacije te smanjenja udjela javnog duga u BDP-u koji Europska komisija očekuje da padne ispod 80% u 2018. godini.

Iako je objavljeni podatak o BDP-u za prvi kvartal 2017. godine, koji je realno veći za 2,5% u odnosu na isto tromjesečje 2016., predstavio blago usporavanje naspram očekivanja, i dalje smo optimistični u pogledu kretanja cijena obveznica RH u narednom periodu kao i u pogledu daljnjeg jačanja kune naspram eura uslijed obilnih priljeva deviza tijekom turističke sezone.

InterCapital Income Plus - mješoviti fond

Sredinom svibnja, 15.05.2017. fondovi InterCapital Smart i InterCapital Smart II su pripojeni fondu InterCapital Income Plus. Pripajanjem je imovina InterCapital Smarta i InterCapital Smarta II, koja se sastojala većinom od instrumenata s fiksnim ponosom te novčanih sredstava, prenesena u InterCapital Income Plus. Iz navedenog razloga je i nakon spajanja glavnina fonda, 70% neto imovine, uložena u obveznice Republike Hrvatske izdane na lokalnom i međunarodnom tržištu, uz najveće pozicije obveznice Republike Hrvatske dospijeća 2022. godine te je 16% neto imovine je uloženo u trezorske zapise Ministarstva financija.

Fond InterCapital Income Plus je u svibnju zabilježio rast prinosa od 0,4%, dok je prinos u ovoj godini 2,1%. Tijekom svibanj, nakon pobjede Emmanuela Macrona na francuskim predsjedničkim izborima, na financijskim tržištima je bio zamjetan optimizam, što se percipiralo kao smanjenje geopolitičkog rizika te se odrazilo i na kretanje prinosa na obvezničkim tržištima. Od interesa u narednom mjesecu će sigurno biti odluke i retoriku centralnih banaka Fed-a i ECB-a čije su odluke o načinu provođenja monetarne politike od utjecaja na globalna kretanja.

Svibanj je donio snažan mjesec na tržištima jugoistočne Europe te su dodatan poticaj tržištu dali i kvartalni rezultati. Vjerujemo da je svibanj označio povratak pozitivnim trendovima što nam daje podršku da zadržimo optimistični pogled za ostatak godine. Makroekonomski pokazatelji bilježe pozitivan trend, pri čemu ističemo da je Rumunjska u prvom kvartalu ponovo predvodila EU rastom BDP-a od 5,7%, Slovenija je pozitivno iznenadila s 5,3%, dok je Hrvatska blago usporila na 2,5%.

Fond je nakon pripajanja u odnosu na ciljanu strukturu bio podinvestiran u dioničkom dijelu te smo tijekom mjeseca povećavali izloženost dioničkom tržištu, a isto planiramo nastaviti i u narednom periodu. Isto tako i dalje planiramo iskoristiti povoljne prilike za dokupljivanje obveznice Republike Hrvatske.

InterCapital SEE Equity - dionički fond

Svibanj je donio snažan mjesec na tržištima jugoistočne Europe, primarno predvođen Rumunjskom. Tamošnji indeks je u eurima ostvario ukupan prinos od 7,3%, velikim dijelom na krilima Bance Transilvanije koja je tokom mjeseca porasla za 8,0%. Ista dionica ima vrlo visok udio i u benchmark indeksu (oko 15%) koji je u svibnju realizirao 4,2%, dok je InterCapital SEE Equity ojačao za 2,2%. Na razini godine Fond je generirao prinos od 9,5%, dok je benchmark indeks iz spomenutih razloga na nešto viših 13,1%. Sukladno našem fundamentalnom pristupu, relativno visoka valuacijska razina (1,75x BV uz 2017E ROE od 13,1%) na kojoj se trži Banca Transilvania ograničava nam mogućnost značajnije alokacije.

Većinu mjeseca je Fond imao i značajnu poziciju novčanih sredstava koja je kratkoročno također ograničavala prinos, no zapravo je bila priprema za sudjelovanje u nekoliko primarnih i sekundarnih javnih ponuda. Dvije od njih su  se realizirale tokom svibnja, Digi Communications u Rumunjskoj i Arena Hospitality Group u Hrvatskoj, a značajniju kontribuciju od ovih imena očekujemo u narednim mjesecima. Do kraja godine nas najvjerojatnije očekuje i inicijalna javna ponuda slovenskog NLB-a koju ćemo svakako pomno popratiti. Dodatan poticaj tržištu dali su i kvartalni rezultati, pri čemu valja istaknuti Rumunjsku i Sloveniju, iako su u Rumunjskoj primarni pokretači tržišta zahtjevi države za visokim dividendama uvrštenih kompanija u kojima ima većinski udio. Izloženost Fonda Hrvatskoj postignuta je prvenstveno kroz turizam gdje prvi kvartal nije mjerodavan, no podaci o bookingu i prvim dolascima nude mnogo optimizma i zasad opravdavaju naša visoka očekivanja od tog sektora.

Vjerujemo da je svibanj označio povratak pozitivnim trendovima, stoga ostajemo optimistični za ostatak godine. Makroekonomski pokazatelji i dalje su povoljni, pri čemu ističemo da je Rumunjska u prvom kvartalu ponovo predvodila EU rastom BDP-a od 5,7%, Slovenija je pozitivno iznenadila s 5,3%, dok je Hrvatska blago usporila na 2,5%. Sukladno tome ostajemo kod zacrtane strategije fokusiranja na ciklične sektore financija, energije i turizma, pri čemu razmišljamo o postepenoj realizaciji dobitaka na određenim pozicijama. Naravno, kao i dosada oslanjamo se na fundamentalno atraktivne pozicije unutar ciljane sektorske i geografske alokacije, a upravo kroz takav pristup vjerujemo da dugoročno možemo nastaviti isporučivati prinos koji nadmašuje benchmark indeks.

InterCapital Money - novčani fond

Ostvareni rast prinosa fonda InterCapital Money u svibnju je 0,02%, dok je od početka godine zabilježeni prinos 0,18%. Duracija fonda na dan 31. svibanj 2017. iznosi 0,48 godina.

Tijekom svibnja su održane tri aukcije jednogodišnjih kunskih trezorskih zapisa Ministarstva financija. Na sve tri aukcije ukupni iznos pristiglih ponuda je premašivao ostvarene iznose emisija, međutim prinos je ostao nepromijenjenih 0,45%. Zanimljivo je da je nakon šest mjeseci u svibnju održana i aukcija jednogodišnjih eurskih zapisa pri čemu nije došlo do pada stope te su zapisi izdani po prinosu od 0,05%.

Na redovnim tjednim obrnutim repo aukcijama organiziranim od strane Hrvatske Narodne Banke (HNB), nije bilo pristiglih ponuda tijekom svibnja. Od početka ožujka 2017. smanjen je interes banaka za ovim izvorom sredstva te je u protekla tri mjeseca plasirano samo dva puta po 50 milijuna kuna uz stopu od 0,30%. Isto nije iznenađenje uzmemo li u obzir da banke bilježe obilje likvidnosti te je na kraju svibnja dnevni višak likvidnosti bio na razini od 13,8 milijardi kuna.

Za fond smo tijekom mjeseca sudjelovali na aukciji trezorskih zapisa Ministarstva financija pri čemu je struktura portfelja zadržana na sličnim razinama od prethodnog mjeseca; glavnina portfelj od 38% NAV-a je uloženo u trezorske zapise Ministarstva financija, u državne obveznice je uloženo 26,5% NAV-a te u depozite 9,5% NAV-a.

U narednom periodu očekujemo nastavak obilne likvidnosti u sustavu, a u skladu s tim i zadržavanje stopa na niskim razinama. Za fond planiramo povećati udio imovine u obveznicama te povećanje udjela u trezorskim zapisima Ministarstva financija tijekom lipnja s obzirom da nakon toga slijedi „ljetna pauza" od dva mjeseca na kojoj se ne planiraju aukcije Ministarstva financija.Tečajnica svih fondova Intercapital Asset Managementa

Tečajnica svih fondova InterCapital Asset Managementa

Izvor: InterCapital Asset Management

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,06530 0,00
-0,24%
GBP
0,85620 0,00
-0,01%
CHF
0,96800 0,00
-0,25%
JPY
164,68000 -0,14
-0,08%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,47 €
18.04.2024
0,00%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 19.04. 16:00  2799,37
-3,94
-0,14
CROBEX10* 19.04. 16:00  1698,51
1,11
0,07
CROBEX10tr* 19.04. 16:00  1846,43
1,21
0,07
ADRIAprime* 19.04. 15:54  1883,43
4,15
0,22
CROBISTR* 19.04. 16:31  172,9705
0,01
0,01
CROBIS* 19.04. 16:31  96,0146
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:07:56 19.04.2024)
(17:07:56 19.04.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ATGR
56,50 €
0,00%
165.386,50 €
ZABA
16,90 €
-0,29%
112.780,20 €
ATPL
44,10 €
2,56%
80.061,90 €
ERNT
207,00 €
-0,48%
67.333,00 €
HT
30,50 €
0,00%
52.721,00 €
KODT2
1.380,00 €
-3,50%
51.780,00 €
ADRS2
62,40 €
0,65%
48.625,20 €
ADRS
84,00 €
0,00%
40.152,00 €
JDOS
460,00 €
-4,17%
39.164,00 €
KODT
1.440,00 €
-0,69%
28.880,00 €
Redovni dionički promet:   
849.033,89 €
Redovni obveznički promet:   
20.002,00 €
Sveukupni promet:   
1.999.035,89 €