NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT D.O.O.Objavljeno: 11.08.2017
Komentar fondova - InterCapital Asset Management - srpanj 2017.

Komentar fondova - InterCapital Asset Management - srpanj 2017.

InterCapital Bond - obveznički fond

Dalo se naslutiti kako će srpanj biti stabilniji za obvezničko tržište prije svega zbog ljetne stanke i smanjenih volumena trgovanja posebice na domaćem tržištu. S domaćeg tržišta izdvajamo novo izdanje Republike Hrvatske, obveznicu RHMF-O-327A najdužeg dospijeća dosad izdanog na hrvatskom obvezničkom tržištu. Nova obveznica je denominirana u HRK međutim indeksirana je na kretanje EUR/HRK tečaja. Ministarstvo financija je plasiralo 3 milijarde RHMF-O-327A koja je kao instrument najzanimljivija institucionalnim ulagačima, prije svega osiguravajućim i mirovinskim društvima.

Na svjetskom tržištu izdvajamo sastanke najvećih svjetskih centralnih banaka FED-a i ECB-a. FED je najavio početak smanjivanja vlastite bilance za rujan, a ECB je najavio zadržavanje iste dinamike otkupa državnih i korporativnih vrijednosnica u iznosu od 60 milijardi EUR mjesečno do prosinca 2017. Zbog nepromijenjenog stava vodećih kreatora monetarne politike u odnosu na prošli mjesec, desetogodišnja izdanja SAD-a i Njemačke nisu bilježile značajnije pomake. Hrvatski eurobondovi, eurski i dolarski, bilježili su smanjenje prinosa što je rezultiralo smanjenjem spreada u odnosu na spomenuta benchmark izdanja. Pozitivan trend državnih izdanja na inozemnom tržištu rezultat su izjava o rastu hrvatskog BDP-a, najprije guvernera HNB-a Borisa Vujčića, a potom i ministra financija Republike Hrvatske Zdravka Marića. Očekuje se rast BDP-a od 3,00% do 3,20% za tekuću godinu. Na to su utjecali rekordni makroekonomski pokazatelji, konkretnije lipanjska stopa registrirane nezaposlenosti koja je skliznula na 10,8% te rekordna turistička sezona s oko 30% boljim brojkama dolazaka i noćenja. Valja napomenuti kako čitava periferija bilježi pozitivne pomake kad su u pitanju državna izdanja što smanjuje spread u odnosu na benchmark izdanja.

InterCapital Bond je u srpnju bilježio rast prinosa u iznosu od 0,52% dok je od početka godine zabilježeni prinos 2,61%. Tijekom srpnja smo kupovali novo izdanje RHMF-O-327A i obveznicu izdanu na domaćem tržištu s valutnom klauzulom RHMF-O-247E čime je povećana duraciju u odnosu na prošli mjesec te iznosi 4,21. Duracija fonda je povećana uslijed pozicioniranja na duljem kraju krivulje.

Valutna izloženost HRK u srpnju je smanjena na 33,19% NAV-a s tendencijom daljnjeg smanjenja. Aprecijacija HRK je spriječena deviznom intervencijom HNB-a na dan 14.07.2017. HNB je kupila 101,5 mio EUR po prosječnom tečaju 7,420966 te u sustav plasirala novih 753,2 mio HRK povećavajući ionako obilnu kunsku likvidnost. Kunska likvidnost u sustavu je na dan 28.07.2017 iznosila 13,8 milijardi HRK. U narednom periodu očekujemo tečaj u rasponu 7,41 - 7,42 te ne isključujemo mogućnost intervencije HNB-a ukoliko tečaj napusti spomenuti raspon.

InterCapital Income Plus - mješoviti fond

U srpnju je fond InterCapital Income Plus bilježio rast prinosa od 0,37%, dok je zabilježeni prinos od početka godine 3,15%.

Svjetske vodeće centralne banke nisu odstupale stavom u odnosu na prošlomjesečne sastanke. Prije svega ističemo FED koji je najavio početak smanjivanja vlastite bilance za rujan i ECB koji je najavio zadržavanje iste dinamike otkupa državnih i korporativnih vrijednosnica u iznosu od 60 milijardi EUR mjesečno do prosinca 2017. Zbog zadržavanja istog stajališta vodećih kreatora monetarne politike desetogodišnja izdanja SAD-a i Njemačke nisu bilježile značajnije pomake. Hrvatski eurobondovi, eurski i dolarski, bilježili su smanjenje prinosa što je rezultiralo smanjenjem spreada u odnosu na spomenuta benchmark izdanja. Pozitivan trend državnih izdanja na inozemnom tržištu potaknuti su makroekonomskim kretanjima pri čemu su guverner HNB-a Boris Vujčić, a potom i ministar financija Republike Hrvatske Zdravko Marić izjavili očekivanja o rastu BDP-a od 3,00% do 3,20% za tekuću godinu. Također izdvajamo lipanjsku stopu registrirane nezaposlenosti koja je skliznula na 10,8% te rekordnu turističku sezonu s oko 30% boljim brojkama dolazaka i noćenja u odnosu na prethodnu. Valja spomenuti kako čitava periferija bilježi pozitivan trend kretanja cijena državnih izdanja te smanjenje spreada u odnosu na benchmark izdanja.

Za fond smo u srpnju povećavali izloženost domaćem dioničkom tržištu kroz kupnju najlikvidnijih dionica na Zagrebačkoj burzi. Nakon navedenih kupnji izloženost fonda dioničkom tržištu iznosi 12,80% NAV-a od čega se 6,12% NAV-a odnosi na izloženost prema dioničkim indeksima DAX i S&P500 te 6,68% NAV-a na izloženost regionalnom dioničkom tržištu. Što se tiče obvezničkog tržišta, početkom mjeseca kupovali smo novo izdanje Republike Hrvatske, obveznicu RHMF-O-327A. Udio državnih obveznica izdanih od strane Republike Hrvatske iznosi 80,04% NAV-a. Ističemo kako je valutna izloženost HRK smanjena na 30,81% NAV-a u odnosu na prošli mjesec uz tendenciju daljnjeg smanjenja.

InterCapital SEE Equity - dionički fond

Kalendarsko ljeto koje karakterizira slabija likvidnost InterCapital SEE Equity je dočekao uz relativnu nisku izloženost dionicama od oko 80% s ciljem konzervativnijeg pristupa ususret sezoni kvartalnih rezultata na globalnim tržištima.

Naime, očekivanja vrlo dobrih rezultata kompanija podržavala su dionička tržišta iako su se prvenstveno u SAD-u počeli pojavljivati rizici vezani za gospodarski rast i inflaciju. Visoka pozicija novčanih sredstava najviše je vidljiva kroz nižu izloženost Rumunjskoj u odnosu na benchmark indeks. Prethodni mjesec Fondu je takva strategija donijela značajno bolji rezultat, dok je u srpnju to rezultiralo zaostatkom za benchmark indeksom od 1,85% unatoč nominalnom prinosu od 2,68%. Na razini godine Fond je ostvario 12,38%, a benchmark indeks 14,97%. Budući da je strategija manje izloženosti Rumunjskoj primarno posljedica djelomične realizacije dobitaka na bankovnom i naftnom sektoru (Banca Transilvania, BRD i OMV Petrom) koje nakon značajnog rasta vidimo na fundamentalno fer razini, zasad ostajemo i dalje slično pozicionirani ne priklanjajući se pritom kratkoročnim trendovima.

Značajnih promjena u portfelju tokom mjeseca nije bilo, a dobri operativni pokazatelji kompanija koje su dosada objavile rezultate za prvu polovicu godine daju nam dodatno povjerenje u odabir. Ponajviše pritom valja istaknuti Krku, rumunjske banke i naravno hrvatske hotelijere, iako će u turističkom sektoru tek treći kvartal pokazati pravo stanje stvari. Preliminarni podaci za prvih sedam mjeseci pokazuju 17% više dolazaka u odnosu na lani i 16% više noćenja što nam svakako ulijeva optimizam za drugu polovicu godine, obzirom na značajnu poziciju Fonda upravo u tom sektoru.

U kratkom roku zasad planiramo zadržati konzervativniji pristup prvenstveno zbog nesigurnosti oko daljnjih politika centralnih banaka. Iako ne direktno, politike centralnih banaka značajno utječu na dioničko tržište, što kroz prinose na obveznice odnosno diskontne stope što kroz fluktuacije tečaja. Upravo snažno jačanje eura u odnosu na dolar u prvoj polovici godine utjecalo je i na rezultate kompanija pa su tako američke kompanije u prosjeku nadmašile očekivanja dok su europske unatoč vrlo dobrim rezultatima ipak bile ispod ili u skladu s očekivanjima. Time su djelomično odgođene naše bojazni vezane za SAD s početka mjeseca, no neizvjesnost ostaje.

S druge strane, regija u tom kontekstu fundamentalno i dalje izgleda relativno atraktivno. Naravno, kao i dosada oslanjamo se upravo na takve pozicije unutar ciljane sektorske i geografske alokacije, a kroz takav pristup vjerujemo da dugoročno možemo nastaviti isporučivati prinos koji nadmašuje benchmark indeks.

InterCapital Money - novčani fond

Rast prinosa fonda InterCapital Money u srpnju je iznosio 0,02%, dok je od početka godine zabilježen rast prinosa od 0,21%.

Srpanj je svake godine relativno siromašan mjesec što se tiče transakcija i događaja na novčanom tržištu. Nismo svjedočili niti jednoj aukciji trezorskih zapisa Ministarstva financija, a sljedeća se održava tek potkraj kolovoza.

Nakon deset uzastopnih redovitih tjednih obrnutih repo aukcija konačno je pristigla jedna ponuda u iznosu od 60 mio. HRK po fiksnoj repo stopi 0,30%. Navedeni iznos je nešto veći od ovogodišnjeg prosjeka pristiglih ponuda, no uzmemo li u obzir trogodišnji prosjek radi se o skromnoj ponudi. Slab odaziv je rezultat vrlo visoke kunske likvidnosti u sustavu. Dodatno povećanje ionako obilne likvidnosti bilo je rezultat devizne intervencije HNB-a koja je održana 14.07.2017 te putem koje je HNB otkupila 101,5 mio EUR po prosječnom tečaju 7,420966. Ovom operacijom u sustav je plasirano novih 753,2 mio HRK. Kunska likvidnost u sustavu je na dan 28.07.2017 iznosila 13,8 mio HRK.

Što se tiče upravljanja fondom unaprijed smo definirali našu poziciju uzimajući u obzir ljetnu stanku aukcija trezorskih zapisa Ministarstva financija i smanjene volumene trgovanja tijekom srpnja. Investiranost fonda iznosi 88,18%. od čega 44,98% u državne obveznice izdane od strane Republike Hrvatske i 43,20% u trezorske zapise Ministarstva financija.

U narednom periodu očekujemo daljnje održavanje visoke likvidnosti u sustavu te moguću deviznu intervenciju HNB-a ukoliko HRK značajnije aprecira u odnosu na EUR u drugom dijelu turističke sezone. Planiramo kupnju trezorskih zapisa Ministarstva financija na sljedećoj zakazanoj aukciji uz održavanje stopa na razini od 0,45%.

Tečajnica svih fondova InterCapital Asset Managementa

Izvor: InterCapital Asset Management

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju 2023.)(na kraju 2023.)

(koji na 31.12.2023. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
InterCapital Global Technology - klasa B A +42,64%  5
OTP indeksni A +31,15%  4
Capital Breeder +29,68%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08110 0,00
-0,05%
GBP
0,85510 0,00
-0,30%
CHF
0,97660 0,00
-0,46%
JPY
163,45000 -0,07
-0,04%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,19 €
27.03.2024
-0,67%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 28.03. 16:00  2834,52
-7,89
-0,28
CROBEX10* 28.03. 16:00  1713,17
-3,19
-0,19
CROBEX10tr* 28.03. 16:00  1862,37
-3,47
-0,19
ADRIAprime* 28.03. 16:00  1919,38
-4,20
-0,22
CROBISTR* 28.03. 16:31  172,777
0,01
0,01
CROBIS* 28.03. 16:31  96,038
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:36 28.03.2024)
(17:08:36 28.03.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KOEI
260,00 €
-1,52%
309.290,00 €
PODR
160,00 €
0,31%
211.489,00 €
MONP
8,35 €
0,00%
179.703,25 €
HPB
236,00 €
1,72%
154.070,00 €
RIVP
5,18 €
0,39%
123.723,18 €
7SLO
27,14 €
0,11%
111.213,23 €
HT
30,40 €
0,00%
111.163,60 €
7BET
13,84 €
0,44%
97.880,44 €
KODT
1.340,00 €
-2,90%
64.260,00 €
ADRS2
60,40 €
0,33%
63.230,80 €
Redovni dionički promet:   
1.713.649,50 €
Redovni obveznički promet:   
92.517,06 €
Sveukupni promet:   
3.591.166,56 €