NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

ZB INVEST Objavljeno: 04.04.2017
Komentar tržišta - ZB Invest - veljača 2017.

Komentar tržišta - ZB Invest - veljača 2017.

  • Fed očekivano zadržao referentnu kamatnu stopu u postojećem rasponu
  • Geopolitičke nestabilnosti u eurozoni u fokusu investitora
  • Prevladavajući optimizam nastavlja podupirati svjetska dionička tržišta
  • Dva nova kunska izdanja državnih obveznica na domaćem tržištu
  • Zamjetno ubrzanje realnog godišnjeg rasta hrvatskog BDP-a u posljednjem kvartalu 2016.
  • Aprecijacijski pritisci na kunu, euro pritisnut političkom neizvjesnosti u Europi

Američka središnja banka (Fed) sukladno očekivanjima zadržala je referentnu kamatnu stopu u postojećem rasponu od 0,50% i 0,75%, uz očekivan izostanak jasnijeg signala u pogledu dinamike podizanja kamatnih stopa u 2017. godini. Međutim, bila je primjetna promjena sentimenta stoga ne iznenađuje obraćanje javnosti predsjednice J. Yellen, pred američkim senatskim odborom sredinom mjeseca, u kojem se osvrnula na skorašnje postupno stezanje monetarne politike. Stopa nezaposlenosti od 4,8% te godišnja stopa inflacije od 2,5% upućuju na dostizanje ciljanih vrijednosti Fed-a, te su približavanjem kraja mjeseca primjetno porasla očekivanja vezano za podizanje raspona kamatne stope već na nadolazećem sastanku sredinom ožujka (52,0%).

Geopolitička nestabilnost tijekom mjeseca, slijedom nadalje prisutne neizvjesnosti ekonomske politike administracije američkog predsjednika Trumpa, neizvjesnih ekonomskih implikacija Brexit-a te nadolazećih parlamentarnih i predsjedničkih izbora u vodećim europskim zemljama, dodatno je potencirana obnavljanjem pitanja pregovora Grčke s inozemnim kreditorima. Međutim, povišena geopolitička neizvjesnost snažno je potisnuta pozitivnim trendom rasta poslovnog povjerenja i poslovne klime te bitno osnaženim očekivanjima potrošača i poslovnih subjekata. Stoga je pokazatelj nesklonosti investitora riziku, mjeren VIX indeksom na primjetno niskim razinama.

Pozitivan trend makroekonomskih pokazatelja za domaće gospodarstvo nije izostao tijekom veljače. Objavljeni preliminarni podaci potvrdili su očekivanja o ostvarenoj rekordnoj turističkoj sezoni u 2016. godini, dodatno podržanoj uspješnim rezultatima u turističkoj postsezoni. Na godišnjoj razini ostvaren je rast broja dolazaka od 8,7% te povećanje broja noćenja za 9,0%. Ostvarenim rezultatima ojačan je pozitivan međugodišnji doprinos prihoda od turizma na gospodarstvo u cjelini, a posebice na osobnu potrošnju kroz viši raspoloživi dohodak i nižu stopu nezaposlenosti. Slijedom navedenog, ne iznenađuje pozitivan trend u kretanju indeksa raspoloženja, pouzdanja i očekivanja potrošača.

Realna godišnja stopa rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu snažno je ubrzana na 3,4%, najviše od prvog tromjesečja 2008. godine. Istovremeno je na razini cijele prošle godine hrvatsko gospodarstvo poraslo za 2,9%, najsnažnije od 2007. i zamjetno više od ostvarenja 2015. godine. Stopom gospodarskog rasta Hrvatska se svrstala među vodeće zemlje članice Europske Unije, i osjetno iznad prosjeka gospodarstva eurozone. Na ubrzanje gospodarske aktivnosti upućivali su objavljeni poboljšani makroekonomski fundamenti i stoga ne iznenađuje pozitivan doprinos svih sastavnica domaće potražnje. Isti su se pozitivno odrazili i na visinu premije za rizik Republike Hrvatske, koja je potkraj mjeseca skliznula ispod 180 i time na najnižu razinu od ožujka 2010. godine, a nastavak trenda pozitivno bi se odrazio na trošak financiranja najavljenog novog izdanja državnih obveznica na inozemnom tržištu.

Dionička tržišta

Početkom mjeseca američko dioničko tržište poduprto je odlukom Fed-a o zadržavanju referentne kamatne stope u postojećem rasponu te potpisivanjem uredbe vezano za reviziju Dodd-Frank zakona iz 2010. godine, koji se odnosi na reguliranje financijskog sektora i zaštitu potrošača. Neizvjesnost u pogledu ekonomske politike predsjednika Trumpa te izjava novog američkog ministra financija Stevena Mnuchina o ograničenom utjecaju fiskalnih poticaja u tekućoj godini nisu oslabile pozitivan sentiment investitora. Stoga je Dow Jones indeks potkraj mjeseca zabilježio 12 uzastopnih dana probijanja rekordnih vrijednosti, događaj nezabilježen od 1987. godine, te je mjesec zaključen na 20.812 boda (+4,77%). Istovremeno su optimistična očekivanjima podržala gotovo ujednačen rast vrijednosti indeksa NASDAQ Composite (+3,75%) i S&P 500 (+3,72%).

Na krilima povišenog političkog rizika na europskim tržištima, investitori su oprezni u iščekivanju parlamentarnih izbora u Nizozemskoj sredinom ožujka, prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj 23. travnja te izglednog drugog kruga dva tjedna kasnije. Prevladavajući pozitivan sentiment bitno je potisnuo bojazni investitora. Rast vrijednosti na mjesečnoj razini ostvarili su njemački DAX (+2,59%), britanski FTSE100 (+2,31%) i francuski CAC40 (+2,31%).

Domaći CROBEX nastavlja snažniji rast (+3,66%) od vodećih europskih dioničkih indeksa. CROBEX10 poskočio je iznad 1.300 bodova i time na najvišu povijesnu vrijednost. Rast je podržan na krilima makroekonomskih objava i pozitivnog trenda u kretanju raspoloženja, pouzdanja i očekivanja potrošača. Ukupni promet dionicama značajno je ojačao na mjesečnoj razini, a u fokusu investitora tijekom veljače bile su objave kvartalnih rezultata kompanija.

Obveznička tržišta

Ministarstvo financija početkom mjeseca izdalo je dvije kunske obveznice na domaćem tržištu u ukupnom iznosu od 8,5 milijardi kuna, dospijeća 2022. i 2028. godine. Izniman interes investitora, koji je značajno nadmašio planirane iznose izdanja, u uvjetima rekordno visoke razine likvidnosti sustava, pridonio je povijesno niskim prinosima na obveznice Republike Hrvatske. Izdanje petogodišnje obveznice realizirano je uz kupon od 2,25% te prinos do dospijeća od 2,29%, odnosno jedanaestogodišnje izdanje uz kupon od 2,875% te prinos od 3,09%. Cijene hrvatskih euroobveznica tijekom mjeseca ostvarile su pozitivan trend.

Trend nižih prinosa njemačkih obveznica odraz je povećanih ulaganja u sigurnije klase imovine u okruženju rastućih političkih rizika. Potkraj mjeseca prinos na dvogodišnju njemačku državnu obveznicu skliznuo je na povijesno negativnih 0,96%, dok je desetogodišnji njemački Bund mjesec zaključio prinosom od 0,21%. Istovremeno je zabilježen rast prinosa francuskih i talijanskih obveznica u odnosu na referentna njemačka izdanja.

Volatilnost cijena desetogodišnjeg američkog Treasury-a potaknuta je prisutnom neizvjesnošću na tržištu vezano za najavu novih mjera fiskalne politike predsjednika Trumpa i njihovom utjecaju na gospodarstvo u kratkom roku, što je potisnulo inflatorna očekivanja. Nasuprot, rast prinosa podržan je objavom godišnje stope rasta potrošačkih cijena u SAD-u od 2,5% u siječnju i jačanjem očekivanja o skorašnjem stezanju monetarne politike SAD-a, te je mjesec zaključen prinosom od 2,39%.

Tržište roba

Rast cijena nafte podržan je objavom Međunarodne agencija za energiju (IEA) da se dogovoreno ograničenje proizvodnje nafte uspješno provodi. Međutim, značajnije povećanje cijena ograničeno je kontinuiranim rastom broja bušotinskih postrojenja i proizvodnje nafte u SAD-u. Cijena nafte na mjesečnoj razini porasla je na američkom tržištu (WTI, +2,27%), dok je na europskom (Brent) ista potisnuta jačanjem dolara u odnosu na euro (-0,20%). Povišena globalna politička neizvjesnost i nadalje podržava rast vrijednosti zlata, ali je isti usporen na mjesečnoj razini (+3,07%).

Novčano tržište

Izjava predsjednice Fed-a Yellen u kojoj se osvrnula na skorašnje postupno stezanje monetarne politike, objava iznadočekivanog godišnjeg rasta potrošačkih cijena u SAD-u te sve snažnija očekivanja skorašnjeg podizanja raspona referentne kamatne stope podržala su jačanje dolara. Istovremeno je euro potisnut oprezom investitora u iščekivanju političkih izbora u Europi. Stoga je tečaj EUR/USD tijekom mjeseca skliznuo s 1,077 na 1,058 krajem mjeseca.

Ministarstvo financija u veljači na dvije održane aukcije trezorskih zapisa izdalo je gotovo 3 milijarde kunskih trezorskih zapisa. Daljnji pad prinosa na prvoj aukciji na 0,50% zaustavljen je krajem mjeseca zadržavanjem prinosa na drugoj aukciji. Istovremeno je zadržana i rekordna razina likvidnosti sustava od oko 17 milijardi kuna, što se odrazilo na blagu korekciju tržišnih kamatnih stopa i tromjesečni ZIBOR krajem mjeseca stagnirao je na 0,61% te na oslabljen interes poslovnih banaka za redovne obratne repo aukcije HNB-a. Nastavak snažnih aprecijacijskih pritisaka odrazio se na zamjetan pad tečaja EUR/HRK s 7,465 na 7,437 krajem mjeseca.

Izvor: ZB Invest

Ključne riječi:
ZB Invest ~ analiza tržišta ~ zlato ~ gospodarstvo ~ FED

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju 2023.)(na kraju 2023.)

(koji na 31.12.2023. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
InterCapital Global Technology - klasa B A +42,64%  5
OTP indeksni A +31,15%  4
Capital Breeder +29,68%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08110 0,00
-0,05%
GBP
0,85510 0,00
-0,30%
CHF
0,97660 0,00
-0,46%
JPY
163,45000 -0,07
-0,04%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,19 €
27.03.2024
-0,67%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 28.03. 16:00  2834,52
-7,89
-0,28
CROBEX10* 28.03. 16:00  1713,17
-3,19
-0,19
CROBEX10tr* 28.03. 16:00  1862,37
-3,47
-0,19
ADRIAprime* 28.03. 16:00  1919,38
-4,20
-0,22
CROBISTR* 28.03. 16:31  172,777
0,01
0,01
CROBIS* 28.03. 16:31  96,038
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:36 28.03.2024)
(17:08:36 28.03.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KOEI
260,00 €
-1,52%
309.290,00 €
PODR
160,00 €
0,31%
211.489,00 €
MONP
8,35 €
0,00%
179.703,25 €
HPB
236,00 €
1,72%
154.070,00 €
RIVP
5,18 €
0,39%
123.723,18 €
7SLO
27,14 €
0,11%
111.213,23 €
HT
30,40 €
0,00%
111.163,60 €
7BET
13,84 €
0,44%
97.880,44 €
KODT
1.340,00 €
-2,90%
64.260,00 €
ADRS2
60,40 €
0,33%
63.230,80 €
Redovni dionički promet:   
1.713.649,50 €
Redovni obveznički promet:   
92.517,06 €
Sveukupni promet:   
3.591.166,56 €