NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT D.O.O. Objavljeno: 24.04.2017
Komentar fondova - InterCapital Asset Management - ožujak 2017.

Komentar fondova - InterCapital Asset Management - ožujak 2017.

InterCapital Bond - obveznički fond

Ožujak je obilovao događajima na tržištu kapitala te period možemo podijeliti na početak mjeseca obilježen izdanjem državne obveznice Republike Hrvatske na međunarodnom tržištu i ostatak mjeseca u kojem su događanja na tržištu bila određena informacijama vezanim za situaciju s Agrokorom. Indikativni prinos za novo 10-godišnje eursko izdanje kretao se na razini 3,5% na početku otvaranja knjige, dok su konačni parametri vezani za izdanje prinos do dospijeća od 3,199% te kupon od 3,0%. Knjiga ponuda je iznosila 3,3 milijarde eura te je potvrda zainteresiranosti investitora za dugom Republike Hrvatske i povjerenja u mjere formirane od strane Vlade. Nakon izdanja, pažnja svih sudionika tržišta usmjerila se na informacije o razvoju situacije s Agrokorom. U posljednjih tjedan dana zaredalo se nekoliko nepovoljnih događaja, među ostalim snižavanje rejtinga grupe te problemi s likvidnošću. Na domaćem tržištu obveznice su, osobito duljeg kraja krivulje, zabilježile pad cijene, međutim nije se radilo o velikoj rasprodaji već je došlo do širenja kupovno/prodajne spread-ove uz određeno snižavanje kupovnih cijena prije svega od strane market makeri koji kotiraju obveznice. Glavnina sudionika tržišta ostala je suzdržana te u iščekivanju pozitivnog razvoja situacije. Dio volumena trgovanja nastao je iz razloga prodaje dijela portfelja kao priprema za financiranje novog izdanja.

Uslijed navedenih događanja protekli mjesec, obveznički fond InterCapital Bond je zabilježio pad prinosa od 0.56%, dok je od početka godine ostvario prinos od 0,95%. Dio pada prinosa je došao od izloženosti fonda duljim kraju krivulje kunskih obveznica Republike Hrvatske, dok je dijelom pad prinosa proizašao iz kratke eurske pozicije u kojoj smo se pozicionirali u očekivanju aprecijacije kune. Gubitak je nastao prilikom nepovoljnih informacija na tržištu te je tečaj zabilježio deprecijacijski pritisak na kunu, a situacija se početkom travnja stabilizirala.

Glavnina imovine InterCapital Bond obvezničkog fonda, 67% ukupne imovine, je uloženo u obveznice i trezorske zapise izdane od strane Ministarstva financija Republike Hrvatske. Korporativnih obveznica u fondu ima 14%, glavnina obveznica kvazidržavnih kompanija te kompanija iz sektora telekomunikacija i bankarstva. Početkom mjeseca smo sudjelovali na izdanju nove 10-godišnje obveznice, CROATI 2027 s manjim udjelom imovine dok smo tijekom mjeseca radili na smanjenju duracije fonda i smanjenju izloženosti obveznicama dijelom kroz prodaje obveznica, osobito dulje ročnosti, među kojima RHMF-O-26CA i CROATIA 2025. Dio smanjenja izloženosti obveznicama je nastao uslijed povećanja imovine fonda uplatama investitora pri čemu smo nastupili konzervativno s obzirom na okolnosti te zadržali uplaćena sredstva na novčanim računima kod banaka pri čemu je novac na računu povećan s 8,5% na 20,0% neto imovine fonda. Tijekom narednog mjeseca zadržat ćemo konzervativan stav u pogledu povećanja izloženosti fonda lokalnom obvezničkom tržištu dok se ne pokaže oportuno dokupljivati pozicije.

InterCapital Income Plus - mješoviti fond

Portfelj fonda InterCapital Income Plus je podijeljen na dva dijela. Glavnina portfelja, 69,3% ukupne imovine, uložena je u obveznice Republike Hrvatske izdane na lokalnom i međunarodnom tržištu te u trezorske zapise ministarstva financija. Izloženost dioničkom tržištu je 13,7% imovine, pri čemu je izloženost indeksima DAX i S&P 500 na razini od 3% ukupne imovine, a izloženost regionalnom dioničkom tržištu 7% ukupne imovine.

Fond InterCapital Income Plus je u veljači zabilježio pad prinosa od 0,80%. Najveći porast od 4,02% na kraju mjeseca je zabilježio je fond koji replicira kretanje indeksa S&P 500 dok je fond koji replicira kretanje indeksa DAX pao za 0,3% uspoređujuću vrijednosti s početka mjeseca.

Ožujak je obilovao događajima na tržištu kapitala te je početak mjeseca bio obilježen izdanjem državne obveznice Republike Hrvatske na međunarodnom tržištu. Indikativni prinos za novo 10-godišnje eursko izdanje kretao se na razini 3,5% na početku otvaranja knjige, dok su konačni parametri vezani za izdanje prinos do dospijeća od 3,199% te kupon od 3,0%. Knjiga ponuda je iznosila 3,3 milijarde eura te je potvrda zainteresiranosti investitora za dugom Republike Hrvatske i povjerenja u mjere formirane od strane Vlade. Ožujak je donio preokret snažnih trendova kojima smo svjedočili u prva dva mjeseca godine, pri čemu prvenstveno govorimo o Hrvatskoj. Izazovna likvidnosna situacija u kojoj se našla najveća hrvatska privatna kompanija Agrokor ostavila je snažan trag na tržište. Strateški smo se dobro pozicionirali na način da smo izloženost podijelili na dioničko tržište Hrvatske, Slovenije i Rumunjske, a samom time i disperzirali rizik te je smanjenje vrijednosti dijela imovine izloženo regionalnom dioničkom tržištu na kraju mjeseca iznosilo 2,6%.

Na domaćem tržištu obveznice su, osobito duljeg kraja krivulje, uslijed svega navedenog zabilježe pad cijene. Početkom mjeseca smo sudjelovali na izdanju nove 10-godišnje obveznice, CROATI 2027 dok smo ostatak mjeseca zauzeli konzervativniji stav te smo uplaćena sredstva dijelom investirali u trezorski zapis Ministarstva financija, a dijelom smo zadržali na računima kod banaka.

InterCapital SEE Equity - dionički fond

Ožujak je donio preokret snažnih trendova kojima smo svjedočili u prva dva mjeseca godine, pri čemu prvenstveno govorimo o Hrvatskoj. Naime, komplicirana likvidnosna situacija u kojoj se našla najveća hrvatska privatna kompanija Agrokor ostavila je snažan trag na tržište. Iako smo se mi strateški vrlo dobro pozicionirali na način da smo u ovo razdoblje ušli bez izloženosti kompanijama koncerna te uz neznatnu izloženost hrvatskom prehrambenom sektoru, neizvjesnost se osjetila na cjelokupnom tržištu. Samim time je Fond u ožujku ostvario negativan prinos od 2,70%, no na razini 2017. je to i dalje povrat od 7,14% što je manje za 0,16 p.p. od benchmark indeksa.

U drugoj polovici mjeseca smo dodatno smanjili izloženost fonda InterCapital SEE Equity Hrvatskoj na manje od 30% (isključujući novčana sredstva u lokalnim bankama) i zadržali se primarno u sektoru turizma uz dodatak Hrvatskog Telekoma, Zagrebačke banke te nekoliko manjih pozicija. Istovremeno smo i smanjili ukupnu izloženost dioničkom tržištu na razinu od 80%. Smatramo da će nam povećana likvidnosna pozicija kao i smanjena izloženost Hrvatskoj kratkoročno osigurati nižu volatilnost, dok nam u srednjem roku otvara mogućnost povratka u određene pozicije po atraktivnijim valuacijama. Nove prilike za koje nam je također bitno osigurati likvidnost potencijalno leže i u inicijalnim odnosno sekundarnim javnim ponudama od kojih bi najveća mogla biti ona slovenskog NLB-a. Istovremeno kontinuirano tražimo investicijske prilike izvan Hrvatske, Slovenije i Rumunjske pa smo tako proveli tri dana sastajući se s menadžmentima niza kompanija iz Austrije koje imaju značajnu izloženost CEE/SEE tržištima. Vjerujemo da nam alokacija manjeg dijela portfelja tim dionicama može osigurati dodatnu diversifikaciju i poboljšanu likvidnost, a istovremeno zadržati stratešku pozicioniranost unutar regije.

U narednom se razdoblju planiramo i dalje držati zacrtane strategije, budući da vidimo još prostora za otključavanje vrijednosti, primarno u financijskom, energetskom i turističkom sektoru. Povećan stupanj rizika na tržištu Hrvatske zahtijeva dodatnu dozu opreza i konzervativnosti, a osnovni korak ka postizanju toga je snažnija sektorska, valutna i geografska diversifikacija portfelja. Naravno, kao i dosada oslanjamo se na fundamentalno atraktivne pozicije unutar ciljane sektorske i geografske alokacije, a upravo kroz takav pristup vjerujemo da možemo nastaviti isporučivati prinos koji nadmašuje benchmark indeks.

InterCapital Money - novčani fond

Fond InterCapital Money je u ožujku zabilježio rast prinosa od 0,03% te je ostvareni prinos u prvom kvartalu 2017. godine 0,14%. Duracija fonda na kraju mjeseca je iznosila 0,40.

U pogledu upravljanja imovinom fonda, nastavili smo provoditi konzervativnu investicijsku strategiju prema kojoj je glavnina imovine uložena u vrijednosne papire izdane od strane Ministarstva financija Republike Hrvatske dok je ostatak na računima banaka. Izloženost fonda obveznicama, koje čine državne obveznice najkraćih ročnosti, zadržana je na razini od 34% ukupne imovine fonda dok je udio trezorskih zapisa u ukupnoj imovini fonda tijekom ožujka povećan s 17,8% na 28,6%. Za osiguranje likvidnosti fonda, značajan dio imovine od 30% je podijeljen na računima banaka. U narednom mjesecu planiramo nastaviti provoditi konzervativnu investicijsku strategiju.

Na aukcijama trezorskih zapisa Ministarstva financija tijekom ožujka izdani su samo jednogodišnji kunski zapisi koji su zabilježili pad prinosa s 0,50% na 0,45%. Isti prinos se zadržao na tri aukcije tijekom ožujka unatoč obilnom višku likvidnosti u sustavu koji je na razini od 17 milijardi kuna te je potražnji za trezorskim zapisima na svakoj aukciji nadmašila izdanu količinu.

Na obrnutim repo aukcijama koje organizira Hrvatske Narodne Banke (HNB) na tjednoj bazi, cijeli ožujak nije bilo pristiglih onuda. U 2017. godini se iznos pristiglih ponuda kretalo između 40 i 140 milijuna kuna, a banke su navedena sredstva posuđivale po stopi od 0,30%. Izostanak ponuda na obrnutoj repo aukciji posljedica je obilne razine likvidnosti u sustavu pri čemu se smanjio interes za ovim izvorom sredstvima i od strane malih i srednjih banaka koje su bile najčešći korisnici. Na 5. godišnjem susretu guvernera centralnih banaka država regije koji okuplja guvernere i predstavnike banaka i financijskog sektor, guverner HNB-a, g. Vujčić je potvrdio da će i dalje provoditi ekspanzivnu monetarnu politiku te nastaviti održavati operacije na otvorenom tržištu u vidu repo aukcija.

Tečajnica svih fondova Intercapital Asset Managementa

Izvor: Intercapital Asset Management

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju 2023.)(na kraju 2023.)

(koji na 31.12.2023. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
InterCapital Global Technology - klasa B A +42,64%  5
OTP indeksni A +31,15%  4
Capital Breeder +29,68%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08920 0,00
0,00%
GBP
0,85525 0,00
0,13%
CHF
0,96300 0,00
0,18%
JPY
162,51000 0,48
0,30%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
90,40 €
15.03.2024
1,03%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 31.03.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 31.03.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 18.03. 15:54  2773,56
-23,04
-0,82
CROBEX10* 18.03. 15:54  1677,85
-8,91
-0,53
CROBEX10tr* 18.03. 15:54  1823,98
-9,68
-0,53
ADRIAprime* 18.03. 15:34  1894,14
-2,00
-0,11
CROBISTR* 18.03. 16:31  173,2127
0,01
0,01
CROBIS* 18.03. 16:31  96,3739
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:28 18.03.2024)
(17:08:28 18.03.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KOEI
256,00 €
0,00%
366.830,00 €
KODT
1.310,00 €
-7,09%
260.650,00 €
RIVP
5,00 €
0,81%
192.721,81 €
ADRS2
60,40 €
0,00%
180.758,00 €
ZABA
17,80 €
-0,84%
118.585,25 €
KODT2
1.300,00 €
-4,41%
102.820,00 €
7CASH
101,42 €
0,00%
100.405,80 €
PODR
161,00 €
-0,31%
85.403,50 €
HT
29,50 €
-1,01%
50.054,70 €
7BET
13,40 €
-0,22%
49.832,20 €
Redovni dionički promet:   
1.732.155,51 €
Redovni obveznički promet:   
536.010,20 €
Sveukupni promet:   
2.540.165,71 €