NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

PBZ INVESTObjavljeno: 25.02.2020
Komentar tržišta - PBZ Invest - siječanj 2020.

Komentar tržišta - PBZ Invest - siječanj 2020.

PBZ START fond

PBZ START fond je u siječnju ostvario rast uz prinos 0,05% upravljanjem ročnošću depozita kod najvećih banaka u Republici Hrvatskoj te ulaganjem u trezorske zapise i obveznice Republike Hrvatske. Duracija PBZ START fonda je krajem mjeseca bila 1,37.

Trgovanje na novčanom tržištu proteklo je u mirnom ozračju uz očekivano slabu potražnju za kunama te obilje likvidnosti. Održane su dvije aukcije trezorskih zapisa Ministarstva financija te je prinos na jednogodišnji kunski trezorski zapis ostao nepromijenjen na povijesno niskih 0,06%. Kunska likvidnost u sustavu i dalje je na visokim razinama te dnevni višak iznosi čak 35 milijardi kuna. U narednom razdoblju uz stabilan tečaj i skromnu inflaciju očekujemo nastavak istog smjera monetarne politike te stagnaciju kamatnih stopa duž krivulje.

PBZ D-START fond

PBZ D-START fond je u siječnju ostvario rast uz prinos 0,197% (na godišnjoj razini 2,34%) upravljanjem ročnošću depozita kod najvećih banaka, kupnjom obveznica RH denominiranih u dolaru te uz ulaganja u trezorske zapise Sjedinjenih Američkih Država. Duracija PBZ D-START fond-a je krajem mjeseca bila 0,90.

Američka središnja banka na zadnjem sastanku u siječnju, prema očekivanju većine tržišnih sudionika, ostavila je referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom unutar raspona 1,50%-1,75%. FED i dalje smatra kako je trenutna monetarna politika odgovarajuća za podupiranje gospodarskog rasta, snažno tržište rada i povratak inflacije prema ciljanih 2%. Kamatne stope na dolar u veljači očekujemo na nepromijenjenim razinama.

PBZ Short Term Bond fond

PBZ Short Term Bond fond je u siječnju ostao na istim razinama kao i krajem 2019. godine odnosno ostvario je skroman rast vidljiv tek na 3. decimali (0,004%). Mjesečni promet obveznicama u sastavu indeksa Crobistr nešto je manji nego li u prosincu no ipak je na visokim razinama i iznosio je 836 milijuna kuna. Povećani promet je najvjerojatnije pod utjecajem realiziranja dijela dobiti nakon prošlogodišnjih novih državnih izdanja te preslagivanja portfelja uoči novih izdanja obveznica RH, koja možemo očekivati u prvom kvartalu 2020. godine, uslijed dospijeća dviju obveznica RH početkom ožujka. Od kunskih obveznica najviše se trgovalo obveznicom RH dospijeća 2026. godine uz prinos od 0,35%.

Modificirana duracija fonda krajem siječnja je iznosila 1,38.

PBZ Euro Short Term Bond fond

PBZ Euro Short Term Bond fond je u siječnju porastao 0,05%. Mjesečni promet obveznicama u sastavu indeksa Crobistr nešto je manji nego li u prosincu no ipak je na visokim razinama i iznosio je 836 milijuna kuna. Najveći promet ostvaren je obveznicama RH u valutnoj klauzuli dospijeća 2022. godine: onom dospijeća u veljači uz ostvareni prinos od 0,10% te onom dospijeća u srpnju uz prinos od 0,05%. Modificirana duracija fonda krajem siječnja iznosi 1,76.

PBZ Bond fond

PBZ Bond fond je u siječnju porastao 0,20%. Prinosi na ′core′ (temeljna) obveznička tržišta su u siječnju pali uslijed globalnog porasta nesigurnosti izazvanih koronavirusom koji je krenuo iz Kine. Zbog velikog udjela Kine u globalnom BDP-u i svjetskoj trgovini te još u potpunosti nepoznatih posljedica koronavirusa, investitori su se odlučili skloniti u sigurnije oblike imovine poput obveznica, što je posljedično dovelo do porasta njihovih cijena. Hrvatske euroobveznice slijedile su kretanja na međunarodnim tržištima te su također imale pozitivnu mjesečnu izvedbu. U siječnju smo odlučili sudjelovati na primarnom izdanju euroobveznica Rumunjske kako bi povećali prinos do dospijeća te diversificirali strukturu fonda.

Najveći pozitivan utjecaj na unutarmjesečnu izvedbu fonda imale su prethodno navedene rumunjske euroobveznice dospijeća 2032. godine, kunske obveznice RH dospijeća 2029. godine i indeksirane obveznice RH dospijeća 2034. godine. Modificirana duracija fonda krajem siječnja iznosi 4,64.

PBZ Conservative 10 fond

PBZ Conservative 10 fond je u siječnju ostao na istoj razini kao i u prosincu, a obveznička komponenta fonda ovaj mjesec imala je pozitivan doprinos. Najveći pozitivan utjecaj na prinos fonda unutar mjeseca imale su euroobveznica RH dospijeća 2029. te indeksirana obveznica RH dospijeća 2034. godine. Modificirana duracija fonda krajem siječnja iznosi 3,85. Dionička komponenta fonda koja se sastoji od izloženosti njemačkom DAX indeksu u siječnju bilježi negativan doprinos prinosu fonda, s padom cijene od -1,96%. Nakon izvrsnog početka godine gdje je DAX do 24. siječnja narastao blizu 2,5%, pojava koronavirusa srušila je vrijednost vodećih dioničkih indeksa pa tako i njemačkog DAX-a u zadnjim danima siječnja. Udio dioničke komponente u neto imovini fonda na kraju siječnja je iznosio 4,85%.

PBZ Global fond

Cijena udjela PBZ Global fonda u siječnju bilježi pad od -0,15%. Obveznički dio portfelja ostvario je pozitivan doprinos. Najveći pozitivan utjecaj unutar obvezničke komponente imale su indeksirana obveznica RH dospijeća 2034. godine te euroobveznica RH dospijeća 2029. godine. Modificirana duracija fonda krajem siječnja iznosi 2,20.

Dionička komponenta fonda koja se sastoji od financijskih instrumenata (ETF-ova) izloženih globalnom dioničkom tržištu bilježi negativan doprinos u siječnju, uz mješovitu izvedbu pojedinih komponenti. Najveći rast bilježi ETF izložen sjevernoameričkom tržištu (+1,3%), a najveći pad ETF izložen azijskom tržištu, isključujući Japan (-5,66%). Nakon izvrsnog početka 2020. godine, potaknutog ublažavanjem strahova od recesije, povratkom još ekspanzivnije monetarne politike, izostankom inflacije i zatopljavanjem odnosa između SAD-a i Kine, pojava koronavirusa donijela je nestabilnost na dionička tržišta i pad vodećih svjetskih indeksa u posljednjim danima siječnja. Na kraju siječnja udio obveznica u neto imovini fonda iznosio je otprilike 40,5%, a dioničkih financijskih instrumenata otprilike 48,5%.

PBZ International Multi Asset fond

Cijena udjela PBZ International Multi Asset fonda u siječnju bilježi rast od 0,23%, zahvaljujući pozitivnom doprinosu strategija s direktnom i fleksibilnom izloženošću prema obvezničkim tržištima. Fleksibilne "multi-asset" strategije te strategije s direktnom i fleksibilnom izloženošću dioničkim tržištima bilježe negativan doprinos. Nakon izvrsnog početka 2020. godine, potaknutog ublažavanjem strahova od recesije, povratkom još ekspanzivnije monetarne politike, izostankom inflacije i zatopljavanjem odnosa između SAD-a i Kine, pojava korona virusa donijela je nestabilnost na dionička tržišta i pad vodećih svjetskih indeksa u posljednjim danima siječnja. Američki S&P 500 indeks mjesec je završio s blagim minusom od 0,16%, dok japanski Nikkei 225 bilježi pad od 1,91%, kineski Shanghai Composite -2,41% te europski blue-chip indeks Euro Stoxx 50 -2,78%. Upravo zbog povećane nestabilnosti na dioničkim tržištima i percepcije povećanog rizika, obveznice bilježe pad prinosa odnosno rast cijene, tradicionalno se smatrajući sigurnijim utočištem. Dionička izloženost fonda kroz direktne i fleksibilne strategije iznosi otprilike 9,6%.

PBZ Flexible 30 fond

Cijena udjela PBZ Flexible 30 fonda u siječnju bilježi rast od 0,31%, pri čemu dionička komponenta fonda, koja se sastoji od izloženosti američkom indeksu S&P 500 i europskom blue-chip indeksu Euro Stoxx 50, bilježi mješovite rezultate. Financijski instrument izložen američkom dioničkom indeksu S&P 500, u siječnju je porastao za 1,09% dok je instrument izložen europskom indeksu Euro Stoxx 50 u istome periodu oslabio za 3,17%. Obveznička komponenta fonda, koja se sastoji od izloženosti domaćem i svjetskom obvezničkom tržištu bilježi pozitivnu promjenu. Svjetska dionička tržišta, ušla su u novu godinu s velikom dozom optimizma, zahvaljujući odličnim prošlogodišnjim rezultatima, ali i zbog pozitivnih makroekonomskih pokazatelja iz vodećih svjetskih ekonomija. Usprkos tome, sredinom mjeseca dionička su tržišta počela padati kao reakcija na neizvjesnost oko korona virusa te moguće posljedice istoga. Zbog navedene neizvjesnosti te nestabilnosti na dioničkim tržištima diljem svijeta, dio investitora odlučio je potražiti sklonište u obvezničkim tržištima koja se smatraju sigurnijim utočištem. Zbog navedenog slijeda događaja, prinosi na obvezničkim tržištima u drugom djelu siječnja počeli su uglavnom padati, odnosno cijene su krenule rasti.

PBZ Equity fond

U siječnju su sva regionalna dionička tržišta realizirala pozitivne prinose, a cijena udjela PBZ Equity fonda ojačala je za 1,5%. Najveći doprinos tom pozitivnom prinosu Fonda dalo je slovensko dioničko tržište. Tako je slovenski dionički indeks SBITOP u siječnju realizirao rast od skoro 5%. Od sastavnica indeksa najviše su ojačale dionice Telekom Slovenije (+9,19%) i Pozavarovalnica Sava (+8,33%).

Domaće dioničko tržište je ojačalo za 1,19%, a dobitnik mjeseca na Zagrebačkoj burzi je opet dionica Optima telekoma koja je porasla za 8,81%. 2019. bila je najbolja godina za hrvatski turistički sektor. Ostvareno je gotovo 21 milijun dolazaka (+5%) i 108,6 milijuna noćenja (2,4%). Ministarstvo turizma očekuje da će i u 2020. biti prisutni pozitivni trendovi. Valamar Riviera izvijestila je da prema preliminarnim nerevidiranim konsolidiranim rezultatima poslovanja za 2019. očekivani operativni prihodi Valamar Grupe za 2019. se kreću između 2.205 - 2.215 milijuna HRK, što je iznad ranije najavljenog.

Dioničko tržite u Srbiji ojačalo je za 0,81%. Najveći rast među sastavnicama lokalnog dioničkog indeksa BELEX15 realizirala je dionica Aerodroma Nikola Tesla (+7,52%). Ministar financija Siniša Mali najavio je kako bi uskoro mogao biti potpisan ugovor o prodaji Komercijalne banke. Prethodno je Ministarstvo financija obavijestilo kako je najbolju ponudu za kupnju 83,2% udjela Banke dala slovenska Nova Ljubljanska banka.

Rumunjski BET indeks zabilježio je najmanji rast među regionalnim dioničkim indeksima, samo 0,51%. Najviše je ojačala dionica Fondul Proprietatea koja je skočila čak 10,74%. Posljedica je to vijesti da je kompanija poslala zahtjev lokalnoj financijskoj regulatornoj agenciji za odobrenjem otkupa vlastitih dionica.

Mi smo u siječnju povećavali izloženost prema domaćem dioničkom tržištu, ostalih značajnih promjena nije bilo.

Tečajnica svih fondova PBZ Investa

Izvor: PBZ Invest / Hrportfolio.hr
Ključne riječi:
PBZ Invest ~ komentar tržišta ~ fondovi

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju 2023.)(na kraju 2023.)

(koji na 31.12.2023. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
InterCapital Global Technology - klasa B A +42,64%  5
OTP indeksni A +31,15%  4
Capital Breeder +29,68%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08110 0,00
-0,05%
GBP
0,85510 0,00
-0,30%
CHF
0,97660 0,00
-0,46%
JPY
163,45000 -0,07
-0,04%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,19 €
27.03.2024
-0,67%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 28.03. 16:00  2834,52
-7,89
-0,28
CROBEX10* 28.03. 16:00  1713,17
-3,19
-0,19
CROBEX10tr* 28.03. 16:00  1862,37
-3,47
-0,19
ADRIAprime* 28.03. 16:00  1919,38
-4,20
-0,22
CROBISTR* 28.03. 16:31  172,777
0,01
0,01
CROBIS* 28.03. 16:31  96,038
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:36 28.03.2024)
(17:08:36 28.03.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KOEI
260,00 €
-1,52%
309.290,00 €
PODR
160,00 €
0,31%
211.489,00 €
MONP
8,35 €
0,00%
179.703,25 €
HPB
236,00 €
1,72%
154.070,00 €
RIVP
5,18 €
0,39%
123.723,18 €
7SLO
27,14 €
0,11%
111.213,23 €
HT
30,40 €
0,00%
111.163,60 €
7BET
13,84 €
0,44%
97.880,44 €
KODT
1.340,00 €
-2,90%
64.260,00 €
ADRS2
60,40 €
0,33%
63.230,80 €
Redovni dionički promet:   
1.713.649,50 €
Redovni obveznički promet:   
92.517,06 €
Sveukupni promet:   
3.591.166,56 €