NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

BURZE, DIONICEObjavljeno: 04.01.2012

Erste: Dionice iz srednje i istočne Europe atraktivnije od dionica eurozone

Negativno raspoloženje i averzija prema riziku još uvijek dominiraju te premije na rizik dionica ostaju na visokim razinama. Zbog toga su analitičari Erste Groupa i dalje oprezno optimistični u pogledu tržišta kapitala u 2012. godini, te dionice regije SIE smatraju atraktivnijima od dionica eurozone.

„Kriza državnog duga treba strukturna, dugoročna rješenja; mjere likvidnosti primirit će tržišta i osigurati vrijeme potrebno da se provedu rješenja. Sveukupno, ne očekujemo da će tržišta kapitala doživjeti oporavak jak poput onoga u 2009. godini. Oporavak će nastupiti puno neprimjetnije, dok bi se postupno raspoloženje oporavka trebalo očitovati u performansama tržišta dionica. Bili bismo zadovoljni kad bismo vidjeli da se ovaj učinak polako pojavljuje u prvom tromjesečju 2012. godine, no nećemo biti iznenađeni bude li potrebno i više vremena," komentirao je Henning Esskuchen, suvoditelj Odjela za analizu tržišta kapitala SIE.

Analitičari Erste Groupa očekuju pad rasta BDP-a tijekom 2012. godine te ponovno predviđaju negativan rast Mađarskoj i Hrvatskoj u 2012.

„Očekivali bismo da će se kriza državnog duga pretvoriti barem u tehničku recesiju za regiju, ili barem pojedine zemlje, u četvrtom i prvom tromjesečju, te stoga naše prognoze za oporavak dionica ovise o tome da se ovaj razvoj događaja ostvari, otvarajući mogućnost za pozitivnije iščekivanje ekonomskog razvoja tijekom 2012. godine," rekao je Esskuchen.

Nafta i plin imaju najprivlačnije profile rasta

Pozitivan pokazatelj je činjenica da su gotovo svi sektori počeli pokazivati sve bolje stope revidiranja očekivanih zarada (earnings revision rates). Suočavanje sa strahom od recesije, ili barem smanjenim stopama rasta, svakako stavlja pritisak na temeljne resurse. Analitičari smatraju osiguranje i telekomunikacije zanimljivim sektorima koji bi i u 2012. trebali dobro poslovati, a pozitivno mišljenje imaju i o komunalnim uslugama regije SIE, barem kao temeljne/defanzivne investicije. Pažnja možda više neće u tolikoj mjeri biti pridavana nekretninama. Analitičari očekuju da će se prodaja stanova i tržište vozila smanjiti u 2012. godini, no potražnja za bijelom tehnikom bi trebala nastaviti rast i u 2012. u skladu s rastom BDP (što posebno vrijedi za Tursku). Maloprodaja hrane jedan je od najdefanzivnijih sektora u kontekstu gospodarskog usporavanja.

„Ukratko, držali bismo bankarski i osiguravajući sektor na oku, bili bismo skloniji nafti i plinu, dodali bismo sektore telekomunikacija i komunalnih usluga kao defanzivne opcije u pogledu prinosa od dobiti i malo zdravstvenog sektora te bismo se klonili građevine i materijala i drugih cikličkih sektora dok god recesijski trendovi budu utjecali na raspoloženje tržišta. Također očekujemo da će 2012. godina biti pozitivna za sve maloprodajne tvrtke zbog nastavka rasta potrošnje u regiji SIE," zaključio je Esskuchen.

Raspodjela po zemljama

· Austrija - umjereno pozitivna ocjena (overweight). Ukratko, rezultati austrijskog tržišta uvelike će ovisiti o tome kako će se razvijati njegove vodeće financijske institucije. Averzija prema riziku još uvijek je iznimno visoka za ovo tržište i smanjenje ovog faktora moglo bi značiti značajne dobitke. Valuacija je i više nego razumna i, prihvaćajući da će rast dobiti u 2012. biti rezultat jednokratnih događaja prethodne godine, situacija se čini dobra i nudi najprivlačniji omjer valuacije i rasta (čak i kada ne računamo jednokratne događaje). Ovaj model Austriju svrstava u neutralno područje, no analitičari Erste Group-a usuđuju se usprotiviti i austrijskom tržištu ponovno dodijeliti umjereno pozitivnu ocjenu.

· Češka - stabilna neutralna ocjena. U pogledu valuacije Češka svakako nije najjeftinije tržište od svih analiziranih, a rast je trenutno iskrivljen kao i u Austriji, zbog istog razloga. Stope revizije još uvijek su prilično visoke te se čini da averzija prema riziku ima prilično snažan učinak na tržište. Ovisno o tome kako se razvije raspoloženje u prvom tromjesečju, analitičari bi odbacili model očekivanog rezultata i unaprijedili preporuku na stabilno neutralnu.

· Mađarska - slabo neutralno, čekajući MMF. Čini se da je tržište doseglo točku kad se većina vladine kreativnosti i nesigurnosti odrazila na cijenu; s te najniže točke, tržište bi moglo postići prilično dobre rezultate. Sveukupno, analitičari Erste Group-a sada smatraju da Mađarska ovisi o rezultatima pregovora s MMF-om. Međutim, analitičari vjeruju da u prvom tromjesečju neće biti neposrednih pritisaka na Mađarsku da dođe do sporazuma s MMF-om i EU. Kruže glasine da će se Mađarska možda čak i suočiti sa sankcijama od strane EU. U tom bi slučaju analitičari promijenili prijedlog za raspodjelu u još negativniji.

· Poljska - umjereno pozitivna ocjena (overweight). Valuacije, revizije očekivane dobiti i diskonti na implicirane fer vrijednosti govore u prilog poljskom tržištu. Međutim, analitičari smatraju da će u 2012. godini poljska zarada pasti za 10% sveukupno, te se vratiti donekle pozitivnim brojkama u 2013. Konsolidacija budžeta ostaje glavna tema za poljsku ekonomiju. Poljska bi bila opcija u pozitivnom scenariju ako se popravi raspoloženje iduće godine i tržišta počnu očekivati oporavak tijekom 2012. već na početku 2012. godine. Stoga analitičari Erste Group-a odbacuju očekivane rezultate modela i daju preporuku za umjereno povećanje udjela na poljskom tržištu.

· Rusija - neutralna do pozitivna ocjena. I dalje je teško dati jasnu preporuku za Rusiju. Prema modelu bi ocjena bila pozitivna, oslanjajući se uglavnom na valuaciju i profitabilnost kao najjači argument. Zadržavajući cijenu nafte - koja je još uvijek na prilično visokim razinama, no ne pokazuje veliki zalet - kao opciju, analitičari ublažavaju pozitivnu prema neutralnoj ocjeni.

· Jugoistočna Europa - Neutralno, Rumunjska naginje prema pozitivnoj ocjeni. Hrvatska ostaje relativno skupa s očekivanim omjerom cijene i dobiti (forward P/E) od 11.3, dok rast ostaje prilično slabašan, držeći se oko 2%. Analitičari Erste Group-a očekuju da će gospodarstvo sveukupno zabilježiti negativan rast BDP-a u 2012. godini, stoga ne očekuju previše pozitivne aktivnosti na ovom tržištu. Rumunjska ostaje njihov favorit u ovoj regiji. Njena je valuacija najniža u regiji, a rast je na još uvijek atraktivnih 15%, razmjerno očekivanom omjeru cijene i dobiti od 5.4. Tržište bi moglo postati prilično aktivno što se tiče novih kotacija na burzi tijekom 2012. Likvidnost ostaje glavna točka zabrinutosti. Uz neutralnu ocjenu za regiju JIE, analitičari bi ocjenu za Rumunjsku pomaknuli prema pozitivnoj ocjeni.

· Slovenija - slaba neutralna ocjena. Slovenija prema kvantitativnom modelu ima najsnažniju negativnu ocjenu. Ako gledamo kombinaciju fundamenata i valuacije, ona pobjeđuje tržište ispod njegove vrijednosti, no ovi će argumenti teško kompenzirati izuzetno plitku likvidnosti. Moglo bi doći do neke korporativne aktivnosti među slovenskim najboljim dionicama, no ostaje pitanje da li bi to bio dovoljan okidač za prvo tromjesečje.

· Turska - pozitivna ocjena (overweight). Od svih tržišta analiziranih od strane Erste Group-a, tursko je vjerojatno najviše upravljano odozgo prema dolje. Zabrinutost zbog mogućeg teškog slijetanja i (posebice) još uvijek visokog tekućeg računa doprinijeli su slabim performansama u četvrtom tromjesečju, dok je izrazito oslabljena valuta dodatno pogoršala situaciju. Analitičari Erste Group-a očekivano usporavanje rasta BDP-a u 2012. godini smatraju prije odrazom domaćeg rasta koji se spušta na puno održivije razine. Uz ovu vrstu pozitivne fundamentalne potpore, analitičari očekuju da će tursko tržište ostati najviše ovisno o sveukupnom raspoloženju i razvoju događaja među financijskim institucijama. Međutim, uz pretpostavku da će se trend promijeniti početkom 2012. godine, Turska bi zaista mogla iznenaditi. Stoga analitičari ocjenjuju tursko tržište jednom od najsnažnijih opcija za promjenu raspoloženja i daju mu pozitivnu ocjenu.

Izvor: business.hr
Ključne riječi:
Bdp ~ Dionice ~ Gospodarstvo ~ Rast ~ Tržište ~ Erste ~ eurozona

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,06860 0,00
0,11%
GBP
0,85945 0,00
-0,12%
CHF
0,97740 0,01
0,51%
JPY
165,57000 0,34
0,21%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,75 €
23.04.2024
0,00%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 25.04. 10:54  2794,36
8,83
0,32
CROBEX10* 25.04. 10:53  1694,89
9,54
0,57
CROBEX10tr* 25.04. 10:53  1842,50
10,37
0,57
ADRIAprime* 25.04. 10:52  1875,40
4,24
0,23
CROBISTR* 24.04. 16:31  173,0057
0,01
0,01
CROBIS* 24.04. 16:31  96,0146
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (10:55:30 25.04.2024)
(10:55:30 25.04.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KODT
1.520,00 €
2,70%
262.890,00 €
KODT2
1.480,00 €
0,68%
233.850,00 €
KOEI
266,00 €
3,91%
144.042,00 €
HT
30,50 €
0,00%
85.458,90 €
ERNT
202,00 €
-1,46%
77.170,00 €
HPB
226,00 €
-1,74%
69.708,00 €
SPAN
44,00 €
0,23%
40.835,00 €
RIVP
5,20 €
-0,38%
33.144,80 €
ZABA
16,70 €
0,00%
29.091,40 €
7BET
13,93 €
0,58%
19.710,95 €
Redovni dionički promet:   
1.030.381,36 €
Redovni obveznički promet:   
15.000,00 €
Sveukupni promet:   
1.316.421,36 €