NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

AGROKORObjavljeno: 10.04.2017
Vlada i dobavljači dogovorili tko će prvi dobiti novac: Pustit ćemo robu, napunit ćemo dućane

Vlada i dobavljači dogovorili tko će prvi dobiti novac: Pustit ćemo robu, napunit ćemo dućane

Vlada je s jutrošnje sjednice predložila izvanrednog povjerenika za Agrokor, sukladno odredbama Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

Potom je i Trgovački sud u Zagrebu imenovao je Antu Ramljaka izvanrednim povjerenikom Agrokora te zabranio pokretanje i vođenje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja i dr. protiv Agrokora i njegova 24 povezana i ovisna društva u Hrvatskoj, čime se omogućuje deblokada računa koncerna i njegovih tvrtki. Od 11.20 sati račun Agrokora više nije blokiran.

Premijer Andrej Plenković sastao se s ključnim dobavljačima koncerna Agrokor koji su dogovorili da Agrokor prvo ispaćuje novac blokiranim tvrtkama.

Za podne je bio najavljen sastanak Plenkovića s Koordinacijskim odborom banaka kreditora Agrokora.

Tijek događaja

13.35 sati - Premijer Andrej Plenković je, nakon sastanka s Koordinacijom odbora banaka kreditora Agrokora, kazao da predstavnici banka vjerovnika podržavaju zakonski i institucionalni okvir za Agrokor te će osigurati prvu tranšu likvidnosti, do 150 milijuna eura, za taj koncern. Predstavnici banaka podržavaju zakonski i institucionalni okvir i daju podršku Anti Ramljaku, koji je postavljen za izvanrednog povjerenika Agrokora, kazao je u izjavi za medije Plenković. Istaknuo je i da je dogovoreno da šest banka vjerovnika daju novu svježu likvidnost - dakle novi kredit Agrokoru, kako bi osigurao poslovanje, isplatio dobavljače i radnicima dao plaće do Uskrsa.

"To je spremnost koju su banke potvrdile. Riječ je o iznosu do 150 milijuna eura. Tijekom popodneva definirat će se detalji tog dogovora", izjavio je Plenković. Osvrnuvši se na problem mjenica, Plenković je kazao da su banke izrazile razumijevanje za posebnost toga problema. "Iskoristit ćemo sve mehanizme da se nađe rješenje u kojem bi onaj koji je bio krajnji korisnik tih sredstva, na kraju ta sredstva i vratio. Mislim da postoji jedan konsenzus kako je ovo pitanje bitno i zbog pouzdanja i povjerenja prema dobavljačima, a i rješavanja toga pitanja, koje mislim da u budućnosti treba puno obazrivije i s dužnom pozornošću i pratiti i ulaziti u takvu vrstu poslovnog odnosa". istaknuo je između ostaloga premijer.

Po riječima predsjednika Uprave Zagrebačke banke Miljenka Živaljića ispred koordinacije odbora kreditora Agrokora, kazao je da banke podržavaju program restrukturiranja Agrokora i potvrdio da će osigurati dodatnu likvidnost od 150 milijuna eura. Članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika su Erste&Steiermärkische Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Sberbank, VTB Bank (Austria) AG i Zagrebačka banka. Opširnije OVDJE

13.20 sati - Oko 11,30 sati u blokadi više nisu računi Agrokora, Zvijezde, Konzuma, Leda, Jamnice, Vupika, Belja, PIK-a Vinkovci, Agrokor trgovine, Solane Pag, Agrolagune i dr.

13.00 - SDP se na konferenciji za medije oglasio o izboru Vladina posebnog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka.

- Sadašnji povjerenik je izbor pravog ministra gospodarstva, Borislava Škegre, čime nismo sretni. Želimo da povjerenik uspije isplatiti plaće. Tražimo da zaštiti radnike i male dobavljače i u roku od 30 dana popiše sve tražbine, ali ih i javno objavi kako bi svi građani Hrvatske znali kakva je situacija u Agrokoru - kazao je Siniša Hajdaš Dončić te dodao da je izbor povjerenika kontinuitet politike HDZ-a iz 90-ih godina.

11.50 - Bilo je sasvim jasno da postoji povjerenje dobavljača prema zakonski uređenom procesu izlaska iz krize. Ramljak će danas napraviti primopredaju u Agrokoru - rekao je Andrej Plenković nakon sastanka s dobavljačima. - Želimo da nakon sastanka s bankama dogovorimo doznaku svježe likvidnosti novog novca koje će omogućiti isplatu prema dobavljačima. Unutar dobavljača se stvorio konsenzus da se prvo daje novac dobavljačima koji su u blokadi - rekao je Plenković . - Očekujemo od dobavljača da nominiraju predstavnike u vijeće dobavljača. Jednog od velikih, a jednog od malih dobavljača. Artikulirali su problem mjenica. Stav Vlade je da onaj tko je bio krajnji korisnik novca, taj taj novac mora i vratiti - kazao je Plenković.

- U protekla dva mjeseca je izostalo komunikacije jer s druge strane nije bilo sugovornika jer nije bilo zakonskog okvira. Zahvaljujem Vladi, a povjereniku želim da se što prije uhvati posla. Naši ključni ciljevi ostaju na snazi. Između sebe smo se dogovorili da će prvo biti podmireni dobavljači kojima je blokiran račun - kazala je Marica Vidaković, prokuristica Kraša.

- Polažemo veliku vjeru i nadu da će sustav profunkcionirati. Pustit ćemo protok roba i napunit ćemo dućane, a pozvat ćemo i zaposlenike da kupuju u Konzumu kako bi mogli platiti kako dobavljačima, a tako i svima u lancu - kazala je Vidaković. - Očekujemo brzi susret s povjerenikom. Vrlo je visok stupanj solidarnosti svih dobavljača i do kraja ćemo ostati zajedno - rekla je Vidaković. Posebni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak je kazao da je njegov prioritet da sa bankama postignu dogovor da u ovom tjednu dobiju sredstva za likvidnost.

- Danas ćemo napraviti spisak prioriteta i već od sutra možemo ići sa prvim isplatama - kazao je Ramljak i upozorio da formalno Agrokor nije u stečaju. Rekao je da će danas vidjeti koliko sredstava imaju na računu, a onda će napraviti plan kome će prvo plaćati.

11.38 sati - Država stoji iza cijelog procesa. To nam je velika podrška. Danas se nastavlja opskrba Agrokora. Financijska injekcija će doći do Uskrsa - kazao je na izlasku iz Banskih dvora jedan od dobavljača Agrokora.

11.26 sati - Račun Agrokora više nije blokiran, potvrđeno je iz FINA-e.

11.18 sati - Predsjednik HNS-a rekao je da od povjerenika Ante Ramljaka očekuje odlučnost, brzinu, znanje i rezultat. - Očekujem od povjerenika odlučnost, brzinu, znanje i rezultat - sve ono što ova Titanik Vlada nije bila u stanju napraviti u posljednja tri mjeseca. Izgubljena tri mjeseca su dovela do ovako katastrofalne situacije, blokada i vrlo ozbiljnih problema kod dobavljača u sustavu Agrokora. I očekujem, naravno, dijalog, za razliku od premijera koji je odbio pravovremenu pomoć - rekao je predsjednik HNS-a i potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak.

"Sve će biti dobro"

11.10 sati - Uoči sastanka premijera Andreja Plenkovića Banskim dvorima s predstavnicima najvećih dobavljača Agrokora, neki od njih kratko su se osvrnuli na prijedlog Vlade da se za izvanrednog povjerenika imenuje Ante Ramljak, kazavši pritom da "će sve biti dobro" te da očekuju da njihova potraživanja budu podmirena. Čelnik Vindije Dragutin Drk pri dolasku u Vladu, na upit misli li da je Ramljak dobar izbor za izvanrednog povjerenika, odgovorio je kratko "Da". To je kazao i predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić, dok je na pitanje poznaje li Ramljaka odvratio: "Njega poznaje sav poslovni svijet".

Predsjednik Uprave AgroFructusa Denis Matijević kazao je da ne poznaje Ramljaka, da je maloprije čuo da je predložen za izvanrednog povjerenika te da je "bitno da se krene". Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar na ulasku u Banske dvore izjavio je: "Sve će biti dobro". Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matija Brlošić je na novinarski upit kakav mu je dojam o novom povjereniku kazao da će se vjerojatno danas malo više s njim upoznati. "Za početak vjerujemo da je dobro rješenje", kazao je. "Očekujemo da primarni poljoprivredni proizvođači budu namireni, da dobiju novce i da mogu proizvoditi. To je jedina sigurnost da ćemo u trgovačkim lancima imati domaće proizvode. Ako ne dobijemo te novce pitanje je da li će hrvatskih proizvoda u sljedećem razdoblju biti u Konzumu", poručio je Brlošić. Na upit u kojem roku se nada rješavanju problema s plaćanjem, Brlošić je poručio "Hitno". "Da je jučer bilo plaćeno bilo bi dobro", kazao je Brlošić.

"Voda je do grla, vremena je malo i sigurno neće biti lako"

10.55 sati - Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović pozdravio je odluku o izboru povjerenika za Agrokor, napominjući kako je pred njim najveći gospodarski izazov u novijoj hrvatskoj povijesti. "Pozdravljam donošenje odluke o povjereniku, pred kojim je najveći gospodarski izazov u novijoj hrvatskoj povijesti. Gospodin Ramljak ima iskustvo i poznaje gospodarske prilike kao i ključne aktere, čija će mu pomoć biti krucijalna u izazovu pred kojim se nalazi", poručio je Burilović u ponedjeljak u izjavi za Hinu. "Voda je do grla, vremena je malo i sigurno neće biti lako" upozorio je. "Svi koji mogu, trebaju pomoći. Novi povjerenik prihvaća veliku odgovornost. Ima potporu Vlade i ključnih aktera u društvu - mora uspjeti! Nemamo luksuz za drugačiji scenarij!", istaknuo je Burilović Istaknuo je i kako je u ovom trenutku prioritet plaćanje malim dobavljačima, očuvanje radnih mjesta i stabilizacija hrvatskoga gospodarstva te očuvanje hrvatske police i sada više nego ikada živjeti ′Kupujmo hrvatsko′.

10.45 sati - Predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi smatra da Ante Ramljak ima relevantna iskustva iz financijskog i realnog svijeta, da ima povjerenje hrvatske Vlade i da će raditi svoj posao na zadovoljstvo svih dionika. - Svaki izbor koji odabere Vlada moramo vjerovati da je pravi izbor - kazao je Tedeschi. Opširnije OVDJE

Trgovački sud u Zagrebu imenovao je Antu Ramljaka izvanrednim povjerenikom Agrokora

10.30 sati - Trgovački sud u Zagrebu imenovao je Antu Ramljaka izvanrednim povjerenikom Agrokora te zabranio pokretanje i vođenje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja i dr. protiv Agrokora i njegova 24 povezana i ovisna društva u Hrvatskoj, a čime se omogućuje deblokada računa koncerna i njegovih tvrtki. Trgovački sud u Zagrebu, po sutkinji Nevenki Siladi Rstić, otvorio je postupak izvanredne uprave nad Agrokorom i njegova 24 povezana i ovisna društva u Hrvatskoj te je imenovao izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka.

Postupak izvanredne uprave, sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, otvoren je u 9,50 sati, a nakon što je Vlada jutros odlukom za povjerenika predložila Ramljaka. Pozvani su svi vjerovnici da izvanrednom povjereniku prijave svoje tražbine u roku od 60 dana, dok se razlučni i izlučni vjerovnici pozivaju da obavijeste povjerenika o svojim pravima. Također, Agrokorovi dužnici pozvani su da svoje obveze prema koncernu ispunjavaju bez odgode. Trgovački sud u Zagrebu u ponedjeljak je donio i rješenje da se zabranjuje pokretanje i vođenje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja i ostvarenja prava na odvojeno namirenje te se nalaže prestanak izvršavanja osnova za plaćanje protiv Agrokora i njegova 24 povezana i ovisna društava. Među tim ovisnim društvima su primjerice Belje, Jamnica, Konzum, Zvijezda, Vupik, PIK Vrbovec, Ledo, Solana Pag, Tisak, itd.

"Ni mene ni vas Agrokor nije pitao od koga će uzeti kredit"

10.15 sati - Premijer Andrej Plenković izjavio je na današnjoj konferenciji za medije, predstavljajući povjerenika Antu Ramljaka, da Agrokor nikoga nije pitao od koga će uzimati kredit.

- Ni mene ni vas Agrokor nije pitao od koga će uzeti kredit. Jesam li ja tada bio premijer? Nisam - odgovorio je Plenković na pitanje novinarke Večernjeg lista zašto se dopustila izloženost Agrokora ruskim bankama s obzirom na stav prema Rusiji.

"Predlažemo da novi povjerenik bude Ante Ramljak"

8.30 sati - Predlažemo da novi povjerenik bude Ante Ramljak - rekao je Plenković na početku jutrošnje sjednice Vlade.

Plenković je kazao da je Ramljak iskusni financijski i gospodarski stručnjak. - Dokazao se u svojoj karijeri i bankara i konzultanta. Jako dobro poznaje prilike u hrvatskom gospodarstvu, upoznat je sa svim dionicima tog procesa. Mislim da smo odabrali osobu koja će svojim iskustvom, u zreloj fazi svoje životne dobi, ali i s puno energije, htijenja i entuzijazma, moći kvalitetno obavljati zadaću izvanrednog povjerenika - kazao je Plenković i zahvalio se Ramljaku što se prihvatio tako velikog izazova. - Vlada će dati veliku potporu za rješenje trenutačne krize i problema koje imamo u vezi s najvećom hrvatskom kompanijom. Naš cilj je rješavanje problema, to je odgovornost koju preuzima ova Vlada. Radimo je pravodobno, zakonski utemeljeno, u skladu s Ustavom, i po našem uvjerenju na jedini mogući i ispravan način - rekao je Plenković. Dodao je da je dosad Vlada osigurala da ne dođe do "nekontroliranog efekta" ili "nepoželjne lančane reakcije" na hrvatsko gospodarstvo".

- Osigurali smo našim umirujućim izjavama da ne dođe do bilo kakve panike na financijskom tržištu - kazao je Plenković te dodao da je osigurana opskrba Agrokorovih dućana i kompanija. - Sada donosimo političku odluku. To je trenutak u kojem ćemo prijeteći plimni val spustiti, možda ne baš u fazu bonace, nego jednoga lagano popodnevnog maestrala - rekao je Plenković. Najavio je da će se danas sastati s dobavljačima i bankama te dodao da će osigurati svježu likvidnost u kompanijama i plaće radnicima, redovito poslovanje i isplate dobavljačima. - Doći će i do deblokade računa - rekao je Plenković i dodao da će taj proces koordinirati izvanredni povjerenik uz potporu Vlade. Ministar unutarnjih poslova iz redova Mosta, Vlaho Orepić, kazao je da ovo rješenje "ne znači amnestiju za one koji su nas doveli u ovo stanje". - Napravit ćemo korak da pozicioniramo odgovornost za stanje u kojem smo se zatekli - rekao je Orepić. Ramljak je jedno vrijeme radio kod bivšeg ministra financija Borislava Škegre u njegovoj tvrtki Quaestus, a za vrijeme dok je Radimir Čačić bio ministar gospodarstva, Ramljak je bio u Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. No, nije nebitno spomenuti da ima i dugogodišnje iskustvo na poslovima restrukturiranja, spajanja i preuzimanja, koje je stekao u investicijskoj kući Caib.

Izvor: vecernji.hr
Ključne riječi:
Agrokor ~ povjerenik ~ dobavljači ~ blokada ~ Vlada ~ sjednica

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju 2023.)(na kraju 2023.)

(koji na 31.12.2023. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
InterCapital Global Technology - klasa B A +42,64%  5
OTP indeksni A +31,15%  4
Capital Breeder +29,68%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08110 0,00
-0,05%
GBP
0,85510 0,00
-0,30%
CHF
0,97660 0,00
-0,46%
JPY
163,45000 -0,07
-0,04%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,19 €
27.03.2024
-0,67%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 28.03. 16:00  2834,52
-7,89
-0,28
CROBEX10* 28.03. 16:00  1713,17
-3,19
-0,19
CROBEX10tr* 28.03. 16:00  1862,37
-3,47
-0,19
ADRIAprime* 28.03. 16:00  1919,38
-4,20
-0,22
CROBISTR* 28.03. 16:31  172,777
0,01
0,01
CROBIS* 28.03. 16:31  96,038
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:36 28.03.2024)
(17:08:36 28.03.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KOEI
260,00 €
-1,52%
309.290,00 €
PODR
160,00 €
0,31%
211.489,00 €
MONP
8,35 €
0,00%
179.703,25 €
HPB
236,00 €
1,72%
154.070,00 €
RIVP
5,18 €
0,39%
123.723,18 €
7SLO
27,14 €
0,11%
111.213,23 €
HT
30,40 €
0,00%
111.163,60 €
7BET
13,84 €
0,44%
97.880,44 €
KODT
1.340,00 €
-2,90%
64.260,00 €
ADRS2
60,40 €
0,33%
63.230,80 €
Redovni dionički promet:   
1.713.649,50 €
Redovni obveznički promet:   
92.517,06 €
Sveukupni promet:   
3.591.166,56 €