NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

EKONOMIJAObjavljeno: 05.10.2011

Rast u regiji SIE pod negativnim utjecajem dužničke krize u eurozoni i usporavanja globalnoga gospodarstva

"Vrlo neizvjesna situacija u eurozoni u ovome trenutku -zbog koje vodeći pokazatelji upućuju na razdoblje recesije, dok kriza državnoga duga i dalje eskalira od epizode u epizodu - ima negativne implikacije za Srednju i Istočnu Europu", komentar je Petera Brezinscheka, direktora Raiffeisen istraživanja, jedinice u sastavu Raiffeisen Bank International AG-a (RBI). Posljedično, Raiffeisen istraživanja značajno su snizila prognozu rasta većine zemalja Srednje i Istočne Europe (SIE) za 2012. godinu, koja daje procjenu rasta BDP-a za regiju u cjelini u visini 2,3 posto. Srednju i Istočnu Europu (SIE) čine sljedeće podregije:Srednja Europa (SE) - Republika Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka i Slovenija; Jugoistočna Europa (JIE) - Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Rumunjska i Srbija te Zajednica neovisnih država (ZND) - Rusija, Ukrajina i Bjelorusija. Kad je riječ o 2011. godini, Brezinschek predviđa da će BDP u regiji porasti za 3,2 posto. Premda se rast u SIE usporava, stopa rasta i dalje je znatno viša od one koja se očekuje u eurozoni. Ondje se u 2011. predviđa rast za 1,6 posto, a u 2012. za samo 0,2 posto. Također se očekuje da regija SIE nastavi s procesom približavanja rastu eurozone te bi do 2015. mogla bilježiti pozitivne pomake stope rasta u visini 1,5 do 2 postotna boda na godinu.

Prema riječima glavnog analitičara Raiffeisen istraživanja, utjecaji na SIE proizlaze kako iz specifične izvozne orijentacije regije (čak do 85 posto ukupnog izvoza SIE-a odnosi se na EU), tako i iz napetosti unutar europskoga bankarskog sektora. Međutim, Brezinschek očekuje da bi njihov učinak na regiju ZND-a, zahvaljujući snažnijoj domaćoj potražnji u zemljama te regije, trebao biti manje izražen nego u Srednjoj Europi (SE) i Austriji. Raiffeisen istraživanja očekuju porast BDP-a u regiji ZND-a od 3,6 posto u 2011. te 3 posto u 2012. godini. "U usporedbi s 2011. prosječna stopa rasta BDP-a u regiji SE mogla bi se prepoloviti, s 2,9 na 1,4 posto", predviđa Brezinschek. Realni porast BDP-a za Jugoistočnu Europu (JIE) kako za 2011. tako i za 2012. godinu mogao bi iznositi svega 1,6 posto. Brezinschek očekuje razdoblje privremene stagnacije u Austriji, uz vjerojatnost povećanja BDP-a za 2012. godinu za samo 0,4 posto zbog slabljenja ulaganja i neto izvoza. Za 2011. još uvijek očekuje da će austrijski BDP porasti po solidnoj stopi od 3,0 posto.

"Za razliku od 2009. godine, čak i u slučaju restrukturiranja grčkoga duga uz drakonske mjere konsolidacije i dokapitalizacije bankarskoga sustava, ne očekujemo smanjenje proizvodnje onih razmjera kakvo se dogodilo poslije stečaja Lehmana, pod uvjetom da bude moguće spriječiti učinke širenja krize provedbom mjera koje će obnoviti povjerenje na financijskim tržištima", navodi Brezinschek.


U nekoliko zemalja SIE očekuje se smanjenje kamatnih stopa

Brezinschek smatra da će djelomični recesijski trendovi smanjiti i inflatorne pritiske na cijene roba i energije, a cijene nafte vjerojatno će tijekom 2012. pasti za oko 15 posto, što bi dovelo do laganoga smanjenja stope inflacije u Austriji i SIE. "U okviru restrukturiranja grčkoga duga ECB će također sniziti svoje ključne kamatne stope na 1 posto ili još niže. To će imati utjecaja i na središnje banke u Srednjoj Europi pa se smanjenje kamatnih stopa čini izgledno barem u Poljskoj, dok bi u Republici Češkoj one vjerojatno mogle ostati nepromijenjene na povijesno niskim razinama. Također vjerujemo da je vrh ciklusa kretanja kamatnih stopa u Rusiji već iza nas", dodaje Brezinschek.

Valute SIE-a u drugoj polovini 2012. u jačanju prema euru

"Potpuno konvertibilne valute, kao što su zlot i forinta još uvijek su podložni mogućnosti daljnje deprecijacije u slučaju slabljenja eura, a u Mađarskoj kao dodatni izvor rizika postoji i razvoj političkih događaja", objašnjava Brezinschek. On očekuje da bi se prvi znakovi oporavka mogli zamijetiti u drugoj polovini 2012. te pridonijeti jačanju glavnih valuta SIE-a u odnosu na euro u tom roku.

Tržišta dionica SIE-a: kretanjima do proljeća 2012. dominirat će negativni čimbenici

"Burze zemalja SIE-a također su doživjele udarce globalnoga negativnog trenda, a široki raspon padova od početka godine kreće se od minus 8 posto u Hrvatskoj do minus 40 posto u Ukrajini", navodi Brezinschek i objašnjava da tržištima kapitala nedostaje podrška zbog neprestanih loših vijesti o dužničkoj krizi i opadanju gospodarstva. Uz izuzetak privremenih oporavaka, smatra da će kretanjima na tržištu do proljeća 2012. dominirati negativni čimbenici, što ukazuje na mogućnost daljnjega pada cijena. "Mislimo da će se tržišta odvojiti od dna tek kad se perifernim članicama eurozone osigura neki novi početak i tako ukaže na prve naznake stabilizacije gospodarstva, što bi moglo dovesti do oporavka vjerojatno u drugoj polovini 2012.", dodaje glavni analitičar Raiffeisen istraživanja. Brezinschekova je preporuka: "Premda su cijene naizgled privlačne, treba imati na umu da su očekivanja porasta zarade u SIE za 2012. također podložna stanovitom revidiranju naniže. Stoga smo u sektorskom pozicioniranju zauzeli obrambeni stav. Alternativa ulagateljima koji ne zaziru od rizika mogu biti odabrana ulaganja u korporativne obveznice rejtinga BB- u regiji ZND-a, kao što su Alfa Bank i Vimpelcom s prinosima od 6,4 posto do 9,4 posto".

Ton na austrijskom tržištu dionica diktiraju međunarodna kretanja

Kriza državnoga duga u eurozoni u kombinaciji sa zabrinutošću stanjem u gospodarstvu ima značajan utjecaj na austrijsko tržište kapitala. Prema riječima Birgit Kuras, glavne analitičarke Raiffeisen Centrobank AG-a, Austrija će - poput bilo kojeg drugog europskoga tržišta - i dalje biti pod utjecajem grčke krize i neizvjesnosti koju ona nosi.

Nedavni pad cijena utjecao je na spuštanje komponenti procjena na niže razine, što cijene na austrijskom tržištu čini umjerenima u odnosu na znatno više povijesne razine nekih pokazatelja. Primjerice, procjene agregatne zarade na temelju odnosa cijene i zarade (P/E) za 2012. dosegnule su 8,5, dok je odnos cijene i knjigovodstvene vrijednosti pao na 0,8. No i u takvom okruženju, na kraći rok nisu toliko važne procjene. "Iako austrijske kompanije iskazuju snažne fundamentalne pokazatelje, neće uspjeti izbjeći negativno raspoloženje na tržištu", ističe Kuras. Ona zapravo očekuje da bi indeks ATX u srednjoročnom razdoblju mogao ući u negativno područje te se do sredine prosinca povući na razinu od 1,800, a do sredine ožujka 2012. i na 1,700 bodova.

Kompanije postaju sve opreznije

Unatoč uglavnom dobrim tromjesečnim rezultatima, većina austrijskih kompanija postala je opreznija zbog teških tržišnih uvjeta, u kojima se ponovno ističe slabija vidljivost tijekom ljetnih mjeseci. Verbund je otvoreno smanjio svoje izglede za ostvarenje dobiti, očekuje da će poslovni rezultat biti niži nego prošle godine te da će pokazatelji ulaganja ostati slabi. Isto tako bi se, s obzirom na pristup mađarske vlade rješavanju problema deviznih kredita, s poteškoćama mogao suočiti i Erste Group.

Sve u svemu, u izgledima za nadolazeće razdoblje prevladava oprez. Kuras naglašava potrebu za održivim, dugoročnim političkim rješenjem krize državnih dugova jer u protivnom ne bi bilo trajnoga popuštanja pritiska na tržišta.

Preporuke: Oesterreichische Post, conwert, TPSA, PGE, Polymetal

Imajući u vidu rastuće gospodarske rizike i nesigurnost na tržištu u pogledu budućnosti europske dužničke krize, naše se proporuke u ovome trenutku uglavnom svode na defanzivne dionice.

Logika kojom se analitičari Raiffeisen Centrobanka vode pri davanju preporuke kupnje Oesterreichische Posta temelji se na njegovu manje cikličkome poslovnom modelu, visokoj neto gotovinskoj poziciji od procijenjenih 375 milijuna eura krajem 2011. godine te atraktivnom dividendom prinosu na razini oko 8 posto. Prema mišljenju tima koji prati ovu kompaniju, pozitivni učinci promjena u sustavu dostave pisama postat će između trećeg tromjesečja 2011. i prvoga tromjesečja 2012. još vidljivi nego tijekom prethodnoga razdoblja budući da su promjene poštanskih pristojba stupile na snagu tek u svibnju.

Nekretnine
Dionicama conwerta u ovome se trenutku trguje uz više od 40 posto diskonta na neto vrijednost njegove imovine (NAV). „Ta se kompanija uglavnom usredotočila na svoja domaća tržišta Austrije i Njemačke, dok drugi austrijski konkurenti prije svega naglašeno ulažu na tržištima SIE-a", navodi Stefan Maxian, voditelj istraživanja kompanija u Raiffeisen Centrobanku. Nasuprot tome, dionicama njemačkih stambenih nekretnina trguje se uz znatno niže diskonte u odnosu na najnovije objavljene podatke o njihovu NAV-u.

Telekomunikacije
Prema Maxianovim riječima, poljska telekomunikacijska kompanija TPSA solidno se pripremila za nesigurna vremena, zahvaljujući snažnoj bilanci te stoga što se očekuje da će ta grupacija do kraja godine ostvariti pozitivan prilagođeni novčani tok u visini 2,4 milijarda zlota. "Prema našem mišljenju, TPSA-u će pogodovati puštanje u pogon VDSL-a i suradnja s TVN-om, a to ne samo da bi moglo privući nove širokopojasne korisnike, nego će i podržati razinu tzv. prosječnoga prihoda po pretplatniku u širokopojasnom segmentu i spriječiti prelazak s fiksne na mobilnu mrežu", kaže Maxian.

Komunalne usluge
Na sadašnjoj se cjenovnoj razini dionicama poljske energetske grupacije PGE trguje uz znatno nižu premiju u odnosu na skupinu slabije profitabilnih konkurenata. Prodaja Polkomtela vjerojatno će biti dovršena još tijekom 2011. godine, što će PGE-u dati slobode u daljnjem preoblikovanju kompanije i pripremama postrojenja za buduće potrebe u pogledu kapaciteta, a omogućit će i isplatu znatne dividende. Osim toga, cijene električne energije u Poljskoj manje su volatilne nego u drugim zemljama.

Sirovine
Dionice ruske sirovinske kompanije Polymetal mogle bi poslužiti kao dobar instrument zaštite zahvaljujući njezinoj izloženosti plemenitim metalima (zlatu i srebru). Snažan organski rast Polymetalove proizvodnje ekvivalenta zlata u visini 1,3 milijuna unci do 2013. podrazumijeva povećanje konsolidirane prodaje za 26 posto u roku sljedeće dvije godine.

Izvor: limun.hr

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju 2023.)(na kraju 2023.)

(koji na 31.12.2023. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
InterCapital Global Technology - klasa B A +42,64%  5
OTP indeksni A +31,15%  4
Capital Breeder +29,68%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08110 0,00
-0,05%
GBP
0,85510 0,00
-0,30%
CHF
0,97660 0,00
-0,46%
JPY
163,45000 -0,07
-0,04%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,19 €
27.03.2024
-0,67%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 28.03. 16:00  2834,52
-7,89
-0,28
CROBEX10* 28.03. 16:00  1713,17
-3,19
-0,19
CROBEX10tr* 28.03. 16:00  1862,37
-3,47
-0,19
ADRIAprime* 28.03. 16:00  1919,38
-4,20
-0,22
CROBISTR* 28.03. 16:31  172,777
0,01
0,01
CROBIS* 28.03. 16:31  96,038
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:36 28.03.2024)
(17:08:36 28.03.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KOEI
260,00 €
-1,52%
309.290,00 €
PODR
160,00 €
0,31%
211.489,00 €
MONP
8,35 €
0,00%
179.703,25 €
HPB
236,00 €
1,72%
154.070,00 €
RIVP
5,18 €
0,39%
123.723,18 €
7SLO
27,14 €
0,11%
111.213,23 €
HT
30,40 €
0,00%
111.163,60 €
7BET
13,84 €
0,44%
97.880,44 €
KODT
1.340,00 €
-2,90%
64.260,00 €
ADRS2
60,40 €
0,33%
63.230,80 €
Redovni dionički promet:   
1.713.649,50 €
Redovni obveznički promet:   
92.517,06 €
Sveukupni promet:   
3.591.166,56 €