NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

EKONOMIJAObjavljeno: 10.12.2010

Račun poslije Sanadera: Zamračeno oko 20,8 milijardi kuna

Većina afera vezanih uz ime bivšega premijera Ive Sanadera počela je i završila na razini medijskih naklapanja. Stjecanje kuće, satovi, uhljebljenje Rade Buljubašića i njemu sličnih u državnim tvrtkama, lagodan život njegove kćeri i glumice Petre u New Yorku, kao i njezina putovanja u taj grad na račun hrvatskih poreznih obveznika, misteriozni i nikad nađeni račun posjeta Veroni, gdje je navodno dogovorena prodaja dionica Plive američkom Barru, nikad razjašnjena pozadina posjedovanja luksuzne jahte Malo vitra...

Sve su to afere koje su jedna za drugom nicale u hrvatskim medijima, no ni za jednu od njih pitanje nije postavljeno na razini višoj od žutoga tiska, kojem se može, ali i ne mora vjerovati. Gdje ima dima ima i vatre, kažu. A najviše je dima izazvalo šest afera koje su najuže stegnule obruč oko Sanadera i pretpostavlja se da je bivši premijer upravo zbog njih odlučio pod krinkom brige za dobrobit države aktivirati saborski mandat.

S obzirom na to procjene štete nastala u svakoj pojedinačnoj aferi, ona konačna kaže da je u njih šest, a o svakoj od njih pokrenute su istrage, što je rezultiralo uhićenjima brojnih Sanaderovih intimusa, zamračeno nevjerojatnih 20.787.700.000 kuna! Za pet spornih afera u kojima su podignute optužnice postoji sudska procjena koliko je koja koštala državu, ali za aferu Hypo razmjeri štete još su nepoznati. Mediji procjenjuju kako je riječ o šteti od 20 milijardi i 440 milijuna kuna.

Gdje je danas sav taj novac? Osim u džepovima visokih političkih funkcionera, sumnja se da je većina završila u HDZ-ovoj tajnoj stranačkoj blagajni, iz koje su kasnije financirani razni neuspješni i preskupi projekti poput predsjedničke kandidature Jadranke Kosor 2005. godine.

Krenimo od afera koje je otkrio upravo Business.hr.

1. FIMI-MEDIA
Slučaj: Početkom ove godine Business.hr otkrio je da je samo u 2009. Fimi media u vlasništvu Nevenke Jurak za svečanosti otvaranja dobila od HAC-a oko šest milijuna kuna, dok je za reklamnu kampanju ENC uređaja dobila više od 12 milijuna kuna. Otkrili smo i kako je Fimi media, kao najskuplja, dobila narudžbu u državnom poduzeću Hrvatske šume za tiskanje promotivnih materijala. Prihodi ove tvrtke za vladavine HDZ-a porasli su 6783 posto, a dobit tvrtke stalno je rasla dosegnuvši 2008. astronomskih 11,2 milijuna kuna.

Zamračeno/Visina štete: 16,5 milijuna kuna, za koliko se Nevenku Jurak tereti da je fiktivnim računima oštetila državu, plus 40 milijuna kuna, za koje se sumnja da ih je Mladen Barišić, radeći uz Sanaderov blagoslov, izvukao iz državnih tvrtki i ministarstava za Fimi mediju. Ukupno: 56,5 milijuna kuna.

Veza sa Sanaderom: Jurakovu se sa Sanaderom povezuje preko Barišića, bivšega glavnog blagajnika HDZ-a i šefa Carine, koji slovi kao njezin blizak prijatelj. A Barišićev prijatelj je i Sanaderov prijatelj, pa je tako bivši premijer navodno nazočio sastanku u Vladi na kojem je podržao zahtjev Barišića, koji je od direktora javnih poduzeća tražio da surađuju s Fimi medijom.

Komentar: Glasina kaže da se Sanader, pošto mu je prenesena vijest o Fimi mediji, zapitao: "Jesmo li Mladen i ja jedini postojali u HDZ-u, što je s predsjedništvom stranke i tajništvom? Svi su imali uvid u financije stranke, u svaku kunu, a sada ispada da nitko od njih ništa nije znao".

2. HAC
Slučaj: Business.hr u ožujku 2009. otkrio je aferu o sumnjivu poslu Hrvatskih autocesta, koje su s građevinskom tvrtkom Skladgradnja, u vlasništvu jednog od braće Žužula - Slavena, ugovorile posao bojenja dvaju tunela po cijeni šest puta većoj od uobičajene. Bojenje tunela Mala Kapela i Sveti Rok dogovoreno je za nevjerojatnih 35,5 milijuna kuna plus PDV, zbog čega je uhićeno čak petero osumnjičenika, među njima i Slaven Žužul.

Zamračeno/Procjena štete:25 milijuna kuna

Veza za Sanaderom: Kako je Business.hr već pisao, Skladgradnja i braća Žužul imali su zaštićeni tretman u HAC-u. Tu privilegiju zahvaljuju ponajprije bivšemu premijeru Ivi Sanaderu, koji je postavio ključne ljude u toj državnoj tvrtki da pogoduju Žužulima. Sanadera se spominjalo u još nekoliko slučajeva štetnih ugovora, kao i u slučaju izdašna HAC-ova financiranja arheoloških radova njegove supruge Mirjane.

Komentar: Sanader se nikada službeno nije odvažio komentirati afere vezane uz HAC s kojima ga se povezuje, no često je o projektima tog državnog mastodonta govorio kao o "ostvarenju hrvatskoga sna". Još u svibnju 2009., netom prije odlaska s premijerskog mjesta, kada su afere o HAC-u isplivavale jedna za drugom, govorio je da su gradnja autoceste Dubrovnik-Doli, ali i drugih cesta, prioriteti njegove Vlade, "posebno u vremenima krize".

3. HYPO
Slučaj: Austrijsko pravosuđe posumnjalo je u pranje novca preko tajnih računa u Hypo banci i njezinim bankama u jugoistočnoj Europi. Istraga je dovela i do osumnjičenika iz Hrvatske. Austrijski istražitelji pregledali su oko 2,5 milijuna stranica različitih dokumenata koji ukazuju na pronevjere, prijevare, lažiranja bilanci, riskantne leasing poslove, neobjašnjiva ulaganja, a sumnjivom se najviše čini prodaja banke njemačkom Bayern LB-u.

Zamračeno/Procjena štete: Prema portalu necenzurirano.com, afera Hypo „teška“ je 2 milijarde i 800 milijuna eura (20 milijardi i 440 milijuna kuna), koliko ukupno iznosi visina nezakonitih financijskih operacija koje su se odvijale u mreži između Hypo Alpe Adria International AG Klagenfurt, Hypo Alpe Adria Zagreb d.d., Bayerische Landesbank Munchen, Slavonske banke d.d. Osijek, te povezanih pravnih osoba Hypo grupe, prije svega Hypo Leasinga i Hypo Alpe Adria Consultants.

Veza sa Sanaderom: Sanadera je Wolfgang Kulterer, bivši dugogodišnji predsjednik koncerna Hypo Group Alpe Adria, optužio da je otvorio vrata Hypo banci u Hrvatskoj. Državno odvjetništvo istražuje navode Milene Šenator, bivše financijske direktorice Miroslava Kutle, koja tvrdi da je Sanader Kutli sredio kredit u Hypo banci od 4 milijuna maraka, i to za proviziju od 800.000 njemačkih maraka. To navodno nije bila jedina Sanaderova intervencija koju je masno naplatio. Devizni inspektori navodno su još 2006. upozorili Sanadera i ministra financija Ivana Šukera na organizirani kriminal u Hypou.

Komentar: "Psi laju, karavane prolaze", izjavio je Sanader komentirajući aferu Hypo u kolovozu 2010.

4. BRODOSPLIT
Slučaj: Prije četiri godine austrijski Interpol otkrio je da su štetnim ugovorima s njemačkim Wesselsom milijuni izvučeni iz Brodosplita te preko ciparskih i austrijskih računa transferirani na one zagrebačkoga brokera Drage Mačeka. Posao s naručenim tankerima pretvorio se u pranje novca. Sumnja se da su milijuni završili na računima osam osoba nedavno optuženih u aferi, kao i u džepovima njima bliskih visokih političkih dužnosnika.

Zamračeno/Procjena štete:28 milijuna kuna

Veza sa Sanaderom: Sumnja se da je Sanader imao sve informacije o zbivanjima i istragama u Brodosplitu. Kada su SDP-ovci tražili opoziv ministra Branka Vukelića, koji je u to vrijeme bio predsjednik NO-a Brodosplita, i koji je prešutno amenovao sporni ugovor, Sanader je stao u njegovu obranu. Tisak je nedavno otkrio da je Sanader navodno osobno spriječio smjenu vrha PU splitsko-dalmatinske zbog opstrukcija u istrazi.

Komentar: "Pa to ste valjda Račana pitali, on je rekao da zna. Ja nisam rekao da znam, ja sam rekao i kažem opet, neka istraže to istražne institucije, mjerodavne institucije, a oni koji kažu da znaju, neka kažu", bio je Sanaderov odgovor na pitanje gdje su netsali milijuni iz Brodosplita, u HTV-ovoj emisiji 'Otvoreno' 2006.

5. PODRAVKA I INA
Slučaj: Osumnjičeni u aferi Spice terete se za udruživanje u kriminalnu skupinu koja je raznim novčanim transakcijama pokušala novcem Podravke doći do većinskoga paketa dionica te koprivničke prehrambene tvrtke. Uskokovom istragom zahvaćen je i bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, kojega se sumnjiči za protuzakonito posredovanje. Sumnja se da je Polančec mađarskom Molu za financijsku pomoć u preuzimanju Podravke ponudio upravljačka prava u Ini.

Kao glavni akteri afere pojavljuju se i bivši predsjednik Uprave Podravke Zdravko Šestak te bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Josip Pavlović i Saša Romac te vlasnik varaždinske tvrtke Fima Milan Horvat.

Zamračeno/ Procjena štete: Više od 250 milijuna kuna

Veza sa Sanaderom: Bivši premijer pozvan je kao svjedok pred obranom menadžera i Polančeca, uhićenih u sklopu akcije Spice, koja je obuhvatila aktere uključene u malverzacije oko Podravkinih dionica. Sanader je pozvan kao svjedok jer ga je navodno Marinac spomenuo u svom iskazu, kazavši kako je Sanadera u telefonskom razgovoru obavijestio da Podravki prijeti neprijateljsko preuzimanje.

U rujnu 2009. mediji su izvijestili o svađi koja je izbila na sjednici NO-a Podravke, oko pozajmice koju je Marinac, navodno bez znanja Uprave, 2007. odobrio splitskom SMS-u poduzetnika i Sanaderova prijatelja Srđana Mladinića. Ta je pozajmica navodno odobrena na zahtjev Polančeca, koji je pak postupao po nalogu - Sanadera. Na čuđenje javnosti kako to da Sanader kao nadređeni Polančecu nije znao ni za kakve njegove sumnjive radnje, Sanader je uporno demantirao da ima ikakve veze s poslovima u vezi s Podravkom, OTP bankom, Molom i Inom.

Komentar: "Nisam u vezi s tim sudjelovao ni u kakvim razgovorima, niti sam za takve moguće razgovore znao. Riječ je o prljavoj insinuaciji koju odlučno odbacujem", kazao je Sanader u priopćenju odaslanom u lipnju 2010.

6. KAMIONI
Slučaj: Bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić nedavno su nepravomoćno osuđeni na četiri, odnosno dvije godine zatvora zato što su državni proračun oštetili za 10,2 milijuna kuna jer su izravnom pogodbom kupili vojne kamione tvrtke Iveco koji su na natječaju bili skuplji od MAN-a. Prema odluci suda moraju vratiti taj iznos.

Zamračeno/ Procjena štete:10,2 milijuna kuna

Veza sa Sanaderom: Smatra se da je Sanader znao za sumnjivu nabavu, ali ju nije prijavio. Mediji su izvještavali i kako je Sanader smijenio Fabera s mjesta ravnatelja policije jer ovaj nije odustajao od afere 'kamioni'.

Komentar: "Afera kamioni neće naštetiti HDZ-u", rekao je Sanader u travnju 2009.

7. HEP
Slučaj: Nakon svjedočenja bivšeg predsjednika Uprave HEP-a Ivana Mravka, pokazalo se da je Dioki jedna od tvrtki kojima je HEP od listopada 2008. do rujna 2009. godine isporučivao struju po povlaštenoj tarifi. Uz to, za vrijeme premijerskog mandata Ive Sanadera Dioki je prema HEP-u napravio dug od 100 milijuna kuna koji je predložio otplatiti kroz rok od 10 godina.

Zamračeno/procjena štete: 6,3 milijuna za struju, 100 milijuna kuna duga

Veza sa Sanaderom: U slučaju nabavke struje po povlaštenim cijenama, Sanader je trećeokrivljeni, nakon Ivana Mravka i HEP-ova šefa opskrbe Ivana Mrljaka. U slučaju dugovanja, veliki je dug isplivao nakon Sanaderova odlaska, a tada su mediji pisali da Dioki imao poštedu plaćanja dok je šef države bio Sanader.

Izvor: business.hr

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,06860 0,00
0,11%
GBP
0,85945 0,00
-0,12%
CHF
0,97740 0,01
0,51%
JPY
165,57000 0,34
0,21%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,75 €
23.04.2024
0,00%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 24.04. 16:00  2785,53
-1,53
-0,05
CROBEX10* 24.04. 16:00  1685,35
-5,49
-0,32
CROBEX10tr* 24.04. 16:00  1832,13
-5,96
-0,32
ADRIAprime* 24.04. 16:00  1871,16
-3,50
-0,19
CROBISTR* 23.04. 16:31  172,994
0,01
0,01
CROBIS* 23.04. 16:31  96,0146
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (16:12:48 24.04.2024)
(16:12:48 24.04.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KODT2
1.470,00 €
2,08%
250.550,00 €
RIVP
5,22 €
0,38%
92.939,04 €
7SLO
26,29 €
0,54%
70.799,79 €
HPB
230,00 €
2,68%
48.606,00 €
ZABA
16,70 €
-0,89%
44.633,20 €
KODT
1.480,00 €
5,71%
36.770,00 €
HT
30,50 €
-0,33%
33.679,40 €
7BET
13,85 €
0,14%
27.921,60 €
KOEI
256,00 €
0,00%
21.550,00 €
7CASH
101,82 €
0,03%
19.956,72 €
Redovni dionički promet:   
776.211,63 €
Redovni obveznički promet:   
47.503,17 €
Sveukupni promet:   
823.714,80 €