NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

EKONOMIJAObjavljeno: 18.06.2012

Istražili smo: Sve o pogodnostima godišnjih odmora u javnim tvrtkama

O godišnjem odmoru u trajanju od tri mjeseca neki od nas mogu samo sanjati. Od nedavno o tome mogu samo sanjati i zaposlenici Hrvatske radio televizije (HRT), koji su, ako bi im emisija na kojoj su radili, završila u primjerice 15. lipnja, imali odmor čak i do 17. rujna.

Toga više neće biti, najavio je nedavno u razgovoru za Poslovni dnevnik Bruno Kovačević, glavni urednik HTV-ova programa, poručivši kako godišnji odmor od sada na HRT-u može trajati 14 ili 21 dan, ali ne tri mjeseca.

Možete li zamisliti da vam poslodavac plati ako vas hitno i neplanirano 'povuče' s godišnjeg odmora? I to postoji u nekim državnim kompanijama. Primjerice radnik HŽ holdinga ima pravo na povećanje plaće od 10% za sate provedene na radu po pozivu u vrijeme tjednog, dnevnog ili godišnjeg odmora. Neke pak državne tvrtke, poput Hrvatskih voda, svojim radnicima ne plaćaju ni rad nedjeljom i blagdanima, "osim kada, prema Državnom planu obrane od poplava, nastupe mjere obrane od poplava".

U nekim državnim tvrtkama koriste se i kolektivni godišnji odmori. Hrvatske šume tako kolektivni godišnji odmor ne koriste tijekom ljeta, već između Božića i Nove Godine, iako i tad postoje dežurstva. Naime, zbog zimskih uvjeta rada radnici ne mogu izlaziti na teren, pa je za tvrtku isplativije odrediti zajednički godišnji odmor.

Provodeći anketu među kompanijama, istražili smo i kakve su prosječne plaće u svakoj od njih.

Ina

Zaposlenici Ine ne koriste kolektivne godišnje odmore, a zbog redovitog odvijanja poslovnih procesa u kompaniji. Što se tiče trajanja godišnjih odmora, u kompaniji se ne limitira korištenje dana godišnjeg odmora nego odluku o tome donose rukovoditelj na temelju poslovnih potreba i prijedloga zaposlenika. Rad nedjeljom i blagdanom plaćen je dodatno, sukladno odredbama Kolektivnog ugovora. Svi podaci o prosječnim plaćama od 2005. do 2010. godine u INA Grupi mogu se pronaći ovdje, dok podaci za godinu 2011. još nisu objavljeni.

Hrvatske vode

Hrvatske vode također ne koriste kolektivne godišnje odmore tijekom ljeta, radi zadržavanja kontinuiteta u radu. Najduži period na koji tijekom ljeta zaposlenici Hrvatskih voda 'u komadu' mogu otići, jest maksimalno 15 dana (minimun određen Zakonom o radu je 10 dana). Prosječna neto plaća, za 774 zaposlena radnika u Hrvatskim vodama (od kojih 67% ima VSS odnosno VŠS), isplaćena za razdoblje siječanj - travanj 2012. iznosi 7.343,00 kn. Rad nedjeljom i blagdanom radnicima Hrvatskih voda se ne plaća, "osim kada, prema Državnom planu obrane od poplava, nastupe mjere obrane od poplava". U Hrvatskim vodama ne postoji ni naknada za radnike u slučaju da ih se pozove da s godišnjeg odmora dođu na posao.

HŽ Holding

Zaposlenici društava u sklopu HŽ-ova holdinga ne koriste kolektivne godišnje odmore tijekom ljeta niti bilo kojeg drugog godišnjeg doba zbog prirode osnovne djelatnosti koja mora biti u funkciji tijekom cijele godine. Početkom svake godine donosi se plan godišnjih odmora za tekuću godinu. Dužina godišnjeg odmora u ljetnim mjesecima ovisi o prirodi posla radnika i njegovim mogućnostima za odmorom, kažu nam u HŽ-u. U tekućoj godini za koju se koristi godišnji odmor svaki radnik mora iskoristiti zakonski minimum u trajanju od dva tjedna neprekidno ( 10 dana). Nije propisano najduže korištenje godišnjeg odmora u ljetnim mjesecima, odgovaraju nam. Prosječna neto plaća po društvima HŽ holdinga u prvom kvartalu ove godine iznosila je: 5.686 kuna u HŽ Putničkom prijevozu, 5.607 kn u HŽ Cargu, 6.956 kn u HŽ Vuči vlakova, 6.135 kn u HŽ Infrastrukturi, 6.158 kn u ukupno povezanim društvima HŽ holdinga. Rad nedjeljom i blagdanima u HŽ holdingu je plaćen, što je regulirano kolektivnim ugovorom svakog pojedinog društva u sklopu HŽ-ova holdinga. Na pitanje postoji li naknada za radnike u slučaju da ih se pozove da s godišnjeg odmora dođu na posao, iz HŽ holdinga nam odgovaraju kako je u svim društvima HŽ-ova holdinga kolektivnim ugovorima regulirano jednako, i to da radnik ima pravo na povećanje plaće od 10% za sate provedene na radu po pozivu u vrijeme tjednog, dnevnog ili godišnjeg odmora.

Hrvatska radio televizija

HRT nema kolektivne godišnje odmore tijekom ljeta zbog specifičnosti svog posla. Službe koje nisu neposredno u proizvodnji programa također nemaju kolektivne godišnje odmore jer pružaju podršku programu, a kolektivni godišnji odmori nisu predviđeni niti Kolektivnim ugovorom HRT-a . Minimalno trajanje godišnjeg odmora zaposlenika HRT-a u kontinuitetu je 10 dana, a maksimalno je 32 dana. To znači kako radnik/ca HRT-a može iskoristiti 32 dana GO-a bez prekida, ukoliko mu/joj to s obzirom na potrebe posla odobri njegov/njezin neposredno nadređeni rukovoditelj. Podsjetimo, u nedavnom intervjuu za Poslovni dnevnik glavni urednik HRT-ova programa Bruno Kovačević izjavio je kako je 'odzvonilo' onim zapsoelnicima koji su običavali uzeti i po tri mjeseca godišnjeg odmora odjednom. "Neki su ljudi kojima bi emisije završavale 15. lipnja imali odmor čak i do 17. rujna. Od ovog ljeta više neće biti tako. Oni koji nemaju emisije tijekom ljeta radit će na drugim emisijama. Dakle, godišnji odmor može trajati 14 ili 21 dan, ali ne tri mjeseca", kazao je Kovačević. Prosječna plaća na HRT-u iznosi 6.589 kuna neto, a rad nedjeljom i blagdanom dodatno se plaća prema Kolektivnom ugovoru. Nije predviđena naknada za radnike u slučaju da ih se pozove s godišnjeg odmora na posao.

Hrvatska Lutrija

U Hrvatskoj lutriji također ne koriste kolektivni godišnji odmor s obzirom da to ne odgovara prirodi njihova posla. Ovisno o vrsti posla koju radnik obavlja i mogućnosti zamjene drugog radnika za taj period godišnji odmori tijekom ljeta traju od 2-3 tjedna. Prosječna plaća u prvom kvartalu ove godine u Hrvatskoj lutriji iznosila je 5.646,30 kuna. Rad nedjeljom i blagdanom se obvezno plaća svima koji su u te dane radili. Ne postoji naknada u slučaju prekida korištenja godišnjeg odmora. "Do prekida korištenja godišnjeg odmora dolazi vrlo rijetko. U tom slučaju se vodi briga da se pozove onog radnika koji nema planirane, neodgodive aktivnost, npr. onog koji nije otputovao ili ima namjeru otputovati iz mjesta stanovanja . Radnik kojemu je prekinut GO isti će nastaviti koristiti po prestanku razloga zbog kojih je prekinut, odnosno kad to njemu bude odgovaralo", kaže nam Nora Cecić, savjetnica predsjednice Uprave Hrvatske Lutrije.

Hrvatska pošta

Hrvatska pošta nema kolektivne godišnje odmore. Tijekom ljetnih mjesecu se otvaraju i sezonski poštanski uredi u mjestima gdje se tijekom ljetnih mjeseci povećava broj mještana. Najduži period korištenja godišnjeg odmora za zaposlenike ovisi o radnom mjestu, a kreće se u prosjeku od dva do tri tjedna. Prosječna neto plaća u HP-u za travanj 2012. godine iznosila je 5.068 kuna. Radniku se uvećava osnovna plaća za efektivne sate koje provede na radu na dan blagdana i nedjeljom. Radnik ostvaruje pravo na naknadu stvarnih troškova koji su nastali prekidom korištenja godišnjeg odmora. To pravo utvrđeno je kolektivnim ugovorom.


HEP

Kolektivni godišnji odmor tijekom ljeta traje dva tjedna (u pravilu početkom kolovoza), s tim da određeni broj radnika zaposlenih na radnim mjestima koja su neophodna za funkcioniranje elektroenergetskog sustava, ne može koristiti godišnji odmor u navedenom razdoblju. Naime, sukladno Kolektivnom ugovoru za HEP grupu poslodavac svojom odlukom može korištenje dijela godišnjeg odmora proglasiti obveznim za sve radnike (kolektivni godišnji odmor) te poslodavac HEP d.d. i njegova ovisna društva to svoje pravo i koriste kako bi u skladu s donesenom odlukom uskladili poslovne procese i rasporedili korištenja godišnjeg odmora velikog broja radnika na najadekvatniji način. Rad nedjeljom ili blagdanom plaća se u skladu s Kolektivnim ugovorom za HEP grupi, naknada za radnike u slučaju da ih se pozove da prekinu godišnji i vrate se na posao ne postoji.

FINA

S obzirom na prirodu posla, koja podrazumijeva svakodnevni rad s klijentima (osim nedjeljom), u Financijskoj agenciji nije moguće koristiti kolektivni godišnji odmor. Pravo na godišnji odmor regulirano je Kolektivnim ugovorom za radnike Fine, a isti iz već navedenih razloga ne propisuje kolektivni godišnji odmor. Temeljem Kolektivnog ugovora za radnike Financijske agencije, radnik mora, tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor, iskoristiti najmanje 2 tjedna godišnjeg odmora, u neprekidnom trajanju. Prosječna neto plaća na bazi sati rada u I. kvartalu 2012. godine, iznosila je 5.608 kn. Radnici Fine imaju pravo na povećanu plaću za rad nedjeljom i blagdanom. Visina povećanja plaće utvrđena je Kolektivnim ugovorom za radnike Fine. Poslodavac može, iz opravdanih razloga, a zbog potrebe posla, izmijeniti utvrđeno vrijeme korištenja godišnjeg odmora pojedinog radnika. U tom je slučaju radniku potrebno nadoknaditi eventualnu materijalnu štetu, ako ju on dokaže vjerodostojnom dokumentacijom.

Hrvatske šume

Hrvatske šume kolektivni godišnji odmor ne koriste tijekom ljeta, već između Božića i Nove Godine, iako i tad postoje dežurstva. Naime, zbog zimskih uvjeta rada radnici ne mogu izlaziti na teren, pa je za tvrtku isplativije odrediti zajednički godišnji odmor. Što se tiče dužine godišnjeg odmora, prilikom izrade plana korištenja godišnjeg odmora, radnicima se napominje da je potrebno poštovati odredbe Zakona o radu, koji propisuje da ako radnik koristi godišnji odmor u dijelovima, mora tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor iskoristiti najmanje dva tjedna u neprekidnom trajanju, pod uvjetom da je ostvario pravo na godišnji odmor u trajanju dužem od dva tjedna. Temeljem navedenog, radnici koriste godišnji odmor od jednog do nekoliko dijelova, ovisno o njihovim potrebama i željama, a što mora biti usklađeno s potrebama procesa rada.Prosječna plaća u HŠ d.o.o. iznosi 5.918,00 kn. U slučaju rada nedjeljom i blagdanom, satnica je uvećana za 50%.

HAC

Kolektivni godišnji odmor se u pravilu ne koristi zbog organizacije rada na poslovnim procesima koji se odvijaju 24 sata na dan (naplata cestarine, održavanje autoceste, opreme i slično). Poslodavac donosi plan korištenja godišnjih odmora najkasnije do 30. lipnja za tekuću godinu po prethodno dobivenoj suglasnosti Radničkog vijeća, u kojem se osim o prvenstvenoj potrebi organizacije rada vodi računa i o potrebama radnika. Prema važećim odredbama Kolektivnog ugovora, radnici mogu koristiti godišnji odmor u više dijelova, od kojih tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor, jedan dio moraju iskoristiti u trajanju od najmanje 12 radnih dana neprekidno (više od dva tjedna). U prvom kvartalu ove godine prosječna neto plaća iznosila je 7.439 kuna. Za rad nedjeljom ili blagdanom, radniku se uvećava osnovna plaća prema efektivnim satima provedenim na radu, sukladno važećim odredbama Kolektivnog ugovora. Ukoliko se radnika pozove s godišnjeg odmora, radnik taj dan ostvaruje sva prava za redovan rad i naknadu troškova za prijevoz, a korištenje preostalog dijela godišnjeg odmora mu se omogućuje u drugom terminu te mu se izdaje novo rješenje za korištenje godišnjeg odmora.

Izvor: poslovni.hr
Ključne riječi:
HAC ~ HEP ~ HP ~ HRT ~ HTV ~ Hrvatske šume ~ ~ Plaće ~ Ugovor

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju 2023.)(na kraju 2023.)

(koji na 31.12.2023. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
InterCapital Global Technology - klasa B A +42,64%  5
OTP indeksni A +31,15%  4
Capital Breeder +29,68%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08110 0,00
-0,05%
GBP
0,85510 0,00
-0,30%
CHF
0,97660 0,00
-0,46%
JPY
163,45000 -0,07
-0,04%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,19 €
27.03.2024
-0,67%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 28.03. 16:00  2834,52
-7,89
-0,28
CROBEX10* 28.03. 16:00  1713,17
-3,19
-0,19
CROBEX10tr* 28.03. 16:00  1862,37
-3,47
-0,19
ADRIAprime* 28.03. 16:00  1919,38
-4,20
-0,22
CROBISTR* 28.03. 16:31  172,777
0,01
0,01
CROBIS* 28.03. 16:31  96,038
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:36 28.03.2024)
(17:08:36 28.03.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KOEI
260,00 €
-1,52%
309.290,00 €
PODR
160,00 €
0,31%
211.489,00 €
MONP
8,35 €
0,00%
179.703,25 €
HPB
236,00 €
1,72%
154.070,00 €
RIVP
5,18 €
0,39%
123.723,18 €
7SLO
27,14 €
0,11%
111.213,23 €
HT
30,40 €
0,00%
111.163,60 €
7BET
13,84 €
0,44%
97.880,44 €
KODT
1.340,00 €
-2,90%
64.260,00 €
ADRS2
60,40 €
0,33%
63.230,80 €
Redovni dionički promet:   
1.713.649,50 €
Redovni obveznički promet:   
92.517,06 €
Sveukupni promet:   
3.591.166,56 €