NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

PREGLEDObjavljeno: 26.06.2014
Agrokor kupio Mercator

Agrokor kupio Mercator

Konzorcij prodavatelja Mercatora i koncern Agrokor potvrdili su u četvrtak da su ispunjeni svi uvjeti za zaključenje transakcije prodaje većinskog paketa dionica slovenskog trgovačkog lanca najvećem hrvatskom koncernu.

Iz Agrokora su objavili samo da je taj koncern, "kao i konzorcij prodavatelja potvrdio da su svi uvjeti za realizaciju Ugovora ispunjeni i, sukladno tome, krenulo se u proceduru zatvaranja transakcije, koja se očekuje tijekom narednih dana".

Potvrdu ove informacije putem Ljubljanske burze objavila je, pak, Pivovarna Laško, koja je u konzorciju prodavatelja Mercatora, zajedno s Pivovarnom Union, Radenskom, NLB, Novom KBM, Gorenjskom bankom, Prvi faktor-Faktoringom, Bankom Koper, Hypo Alpe-Adria Bankom, NFD, Bankom Celje i NFD Holdingom.

Iz Pivovarne Laško podsjećaju kako je konzorcij 14. lipnja 2013. s Agrokorom potpisao ugovor o prodaji ukupno 53-postotnog udjela u društvu Poslovni sistem Mercator, a 28. veljače 2014. aneks tog ugovora. U ugovoru i njegovom aneksu je bio dogovoren, među ostalim, suspenzivni uvjet restrukturiranja dugovanja Mercatora do 31. svibnja ove godine. Taj uvjet do dogovorenog roka nije ispunjen, što nije utjecalo na valjanost ugovora, navode iz Pivovarne Laško.

Agrokor je 24. lipnja 2014. konzorcij prodavatelja Mercatora obavijestio da se odriče uvjeta restrukturiranja dugovanja, čime su, u skladu s ugovorom i aneksom ugovora, ispunjeni uvjeti za zaključenje transakcije. Konzorcij prodavatelja i kupac su 24. lipnja pisano dogovorili zaključenje transakcije za 27. lipnja ove godine, najavljuje se u obavijesti Pivovarne Laško.

Priopćenje za javnost je putem Ljubljanske banke objavio i sam Mercator, u kojem navodi da su Grupa Mercator i dostatna većina vjerovnika grupe - banaka i leasing društava, na ponudu koncerna Agrokor, potpisali dogovor o suglasnosti za izmjenu trenutne financijske dokumentacije za provedbu nedavno dovršenog financijskog restrukturiranja Grupe Mercator.

Dogovor osigurava komercijalne uvjete provedbe financijskog restrukturiranja Grupe Mercator u slučaju preuzimanja od strane koncerna Agrokor, a na snagu će stupiti pod brojnim uvjetima, među kojima je i da Agrokor u korist društva Poslovni sistemi Mercator odobri pozajmicu, koja bi se uporabila za raniju otplatu dijela dugova Grupe Mercator bankama.

Ugovor o kupoprodaji 53,12 posto dionica Poslovnog sistema Mercator Agrokor je s konzorcijem 12 prodavatelja potpisao 14. lipnja prošle godine, a tim je ugovorom bilo predviđeno da Agrokor plati 120 eura po dionici Mercatora, odnosno ukupno 240 milijuna eura.

Slovenski mediji navode kako je dogovorena cijena od 86 eura po dionici, odnosno da bi Agrokor za većinski paket dionica Mercatora trebao platiti 172 milijuna eura. U više od godinu dana pregovora o konačnom tekstu ugovora o prodaji većinskog udjela Mercatora Agrokoru, tijekom koje je ta koncentracija dobila uvjetovano odobrenje uprava za zaštitu tržišnog natjecanja na svim tržištima na kojima bi spojeno društvo djelovalo, konzorcij prodavatelja, ali i slovenska vlada bili su pod velikim pritiskom da ne dopuste prodaju Mercatora Agrokoru.

Slovenska vlada, naime, nema izravne udjele u Mercatoru, ali preko NKBM-a, Nove Ljubljanske banke (NLB) i Pivovarne Laško (PL) kontrolira oko 30 posto njegovih dionica. Po provedbi koncentracije, nova će kompanija, procjenjuje se se, ostvarivati godišnje prihode od 7 milijardi eura te zapošljavati 60 tisuća ljudi, a time će i nastati najveća maloprodajna kompanija u Središnjoj i Istočnoj Europi.

Nakon vijesti o prodaji Mercatora, na Zagrebačkoj su burzi porasle cijene dionica tvrtki iz sastava Agrokora. Na Ljubljanskoj je burzi, pak, cijena dionica Mercatora danas porasla više od 5 posto.

Vrdoljak i HGK pozdravljaju prodaju

Hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak čestitao je Agrokoru na uspješnoj transakciji preuzimanja slovenskog trgovačkog lanca Mercator te rekao kako se nada pozitivnim efektima i za hrvatsku trgovinu i industriju. "Trebamo čestitati na toj transakciji i uspjehu, očito da nije bilo lako. Mislim da to daje perspektivu svima onima, ne samo koji su u koncernu, nego i široj hrvatskoj industriji, da se pokaže konkurentnim i da iskoriste distributivni lanac koji je često presudan u udjelima na tržištu koje pojedini proizvod zauzima", izjavio je Vrdoljak i dao potporu toj transakciji. Iskreno se nadam pozitivnim efektima i za hrvatsku trgovinu i industriju, rekao je on.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) ocijenila je danas da se preuzimanjem Mercatora jača i uloga Agrokora na regionalnom tržištu te da se povezivanjem Agrokora i Mercatora dobiva nova kvaliteta i korist za gospodarstva i Hrvatske i Slovenije.

"Ovim proširenjem dolazi do mogućnosti za pojačanim plasmanom hrvatskih proizvoda u zemljama okruženja u kojima je Mercator poslovao. Preuzimanje Mercatora bi trebalo imati pozitivne učinke i iz razloga što bi se njime stvorio veliki regionalni lanac, koji bi mogao konkurirati i natjecati se s ostalim snažim europskim lancima te tako dodatno pridonijeti jačanju gospodarstava i Hrvatske i Slovenije", ističe potpredsjednik HGK za gospodarstvo, međunarodne i EU poslove Domagoj Juričić.

U HGK se nadaju da će i neke druge značajne domaće kompanije s već prisutnim potencijalom prerastanja u regionalne igrače pronaći slične načine razvoja, širenja i internacionalizacije poslovanja koje bi ih lansirale, u početku, među regionalne lidere u svom području djelovanja.

Bratušek kaže da je htjela sačuvati radna mjesta

Slovenska premijerka Alenka Bratušek naglasila da je njena vlada prije toga napravila sve da se u Mercatoru sačuvaju radna mjesta. "Ja nisam vidjela kupoprodajni ugovor, ali sam napravila sve što sam mogla napraviti", rekla je Bratušek na konferenciji za novinare u Ljubljani. Komentirajući izrazita protivljenja prodaji Mercatora Agrokoru koja su eskalirala zadnjih tjedana među političkim strankama i u slovenskim sindikatima, Bratušek je odbacila odgovornost svoje vlade za eventualne loše posljedice i rizike prodaje.

"Mercator je bio prodan još 2005. godine", rekla je Bratušek, aludirajući na činjenicu da je većinski paket dionica kojima je raspolagala slovenska vlada, koja je Mercator kontrolirala preko državnih fondova SOD i KAD, 2005. godine tadašnja vlada Janeza Janše prodala Istrabenzu i skupini Pivovarna Laško, koji su se kasnije našli u financijskim problemima pa su niz godina nastojali prodati svoje dionice strateškom kupcu.

Na informacije o konačnom završetku prodajnog postupka oko Mercatora u četvrtak su sa dosta žestine reagirale i neke slovenske političke stranke koje su i inače nesklone privatizaciji i stranim vlasnicima.

"Prodaja Mercatora koncernu Agrokor najgori je oblik tajkunskog preuzimanja", rekao je novinarima Dejan Židan, predsjednik Socijalnih demokrata (SD), stranke koja je skeptična prema privatizaciji državnih tvrtki, dok se poslu s Agrokorom protivi jer će, kako tvrdi, novi vlasnik smanjiti broj zaposlenih i umjesto slovenskih proizvoda u Mercatorovim trgovinama prodavati više hrvatskih, osobito iz Agrokorova proizvodnoog programa.

Predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Franci Bogovič izjavio je pak da bi prodaju Mercatora koncernu Agrokor trebalo spriječiti. "Kupoprodajni ugovor davno je trebalo poništiti te započeti s novim postupkom prodaje i to pod promijenjenim uvjetima", navela je u izjavi za javnost Bogovičeva stranka koja se profilira kao zaštitnica poljoprivrednika i prehrambenog sektora u Sloveniji.

"Prodaja Mercatora koncernu Agrokor klasičan je slučaj kako se poduzeća ne treba prodavati, a da je postupak prodaje ponovljen, za Mercator bi se bio našao povoljniji strateški kupac", navela je u izjavi Slovenska pučka stranka.

Protiv okončanja prodaje izjasnili su se ponovno i slovenski sindikati koji su od premijerke Alenke Bratušek početkom tjedna zahtijevali da se prodaja zaustavi odnosno cijeli proces do daljnjega odgodi.

Izvor: Hrportfolio.hr / Hina
Ključne riječi:
Agrokor ~ Mercator ~ kupnja ~ pregled

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju 2023.)(na kraju 2023.)

(koji na 31.12.2023. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
InterCapital Global Technology - klasa B A +42,64%  5
OTP indeksni A +31,15%  4
Capital Breeder +29,68%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08110 0,00
-0,05%
GBP
0,85510 0,00
-0,30%
CHF
0,97660 0,00
-0,46%
JPY
163,45000 -0,07
-0,04%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,19 €
27.03.2024
-0,67%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 28.03. 15:50  2831,09
-11,32
-0,40
CROBEX10* 28.03. 15:50  1711,27
-5,09
-0,30
CROBEX10tr* 28.03. 15:50  1860,31
-5,53
-0,30
ADRIAprime* 28.03. 15:41  1919,25
-4,33
-0,23
CROBISTR* 27.03. 16:31  172,7653
0,08
0,05
CROBIS* 27.03. 16:31  96,038
0,01
0,01
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (15:56:58 28.03.2024)
(15:56:58 28.03.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KOEI
260,00 €
-1,52%
309.290,00 €
PODR
160,50 €
0,63%
208.609,00 €
MONP
8,35 €
0,00%
179.703,25 €
HPB
230,00 €
-0,86%
149.370,00 €
RIVP
5,18 €
0,39%
123.723,18 €
7SLO
27,14 €
0,11%
111.213,23 €
HT
30,30 €
-0,33%
105.083,60 €
7BET
13,84 €
0,44%
97.880,44 €
KODT
1.340,00 €
-2,90%
64.260,00 €
ADRS2
60,40 €
0,33%
63.230,80 €
Redovni dionički promet:   
1.703.709,90 €
Redovni obveznički promet:   
92.517,06 €
Sveukupni promet:   
3.581.226,96 €