NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

ANALIZA Objavljeno: 02.06.2016
Perspektiva društvenih mreža

Perspektiva društvenih mreža

Neka stvar vrijedi samo onoliko koliko je netko drugi voljan za nju platiti.

Utjecaj društvenih mreža na današnji način života veći je nego ikad ranije. Četvrtina svjetske populacije koristi neku društvenu mrežu i taj broj svakodnevno raste. Obzirom da nas zanima tržište kapitala, pogledajmo analizu najznačajnijih društvenih mreža koje kotiraju na burzama te njihovu valuaciju. Riječ je naravno o Facebook-u, LinkedIn-u i Twitter-u. Obzirom da nisu sve društvene mreže plasirale IPO (ponudu dionica) u isto vrijeme pogledamo kako su se kretale u periodu od 2 godine do danas u odnosu na značajne indekse na tržištu kapitala.

S tehničke strane indeksi (o fundamentalnoj vrijednosti indeksa na ovim razinama dalo bi se diskutirati) S&P 500 (ETF - ticker SPY) i NASDAQ (ETF - ticker QQQ) nalaze se u snažnom rastućem trendu koji traje već sedmu godinu čineći ga jednim od najdužih rastućih ciklusa. Cijene im se nalaze iznad svih značajnih pomičnih prosjeka. Za SPY cijena je 1.61%, 1.63% i 5.05% iznad 20 SMA (20 SMA je pomični prosjek 20 zadnjih perioda), 50 SMA i 200 SMA, dok kod QQQ iznosi 3.47%, 2.12% i 3.21% iznad navedenih PP-a. RSI za oba indeksa je neutralan. U zadnje dvije godine investitori su na SPY ostvarili prinos od 13.28% dok su na QQQ mogli zaraditi skoro dvostruko više, 23.63%. Pogledamo li izvedbu navedenih dionica, Facebooka (NASD: ticker FB), Twittera (NYSE: ticker TWTR) i LinkedIn-a (NYSE: ticker LNKD) vidimo da je samo FB ostvario viši prinos od oba indeksa i to +88.35%, dok su ostale dionice podbacile, TWTR -52.06% a LNKD -12.18%. Zašto je to tako? U prošloj analizi smo rekli da je percepcija na financijskom tržištu sve. Današnji miljenik sutra je već odbačen, jer je tržište promijenilo percepciju. Je li sve u percepciji ili ima nešto i u brojkama, vidjet ćemo u nastavku.

Sa navedenim i/ili brojnim drugim američkim i europskim dionicama kao i sa ETF-ovima (tickeri za Facebook - FB, Twitter - TWTR, LinkedIn - LNKD, ETF na S&P 500 indeks SPY a za NASDAQ indeks QQQ), na jednostavan način možete trgovati preko OptimTrader trgovačke platforme, s najnižim provizijama već od 3 USD li 1 cent po dionici.

Grafikon 1 - Dionice LNKD, TWTR i FB u odnosu na S&P 500 index i NASDAQ 100 indeks zadnje 2 godine


Pogledajmo kako grafikoni izgledaju. Na dnevnom grafikonu (Grafikon 2), cijena se nalazi u snažnom rastućem trendu i iznad svih značajnih pomičnih prosjeka uz neutralan RSI indikator. Rast cijene možemo zahvaliti boljim od očekivanih rezultata poslovanja a izgledno je da će se takvo poslovanje nastaviti i u budućnosti. 200 SMA se u ovom slučaju pokazao kao pouzdan pokazatelj trenda i kao snažna potporna razina. 20 SMA je iznad 50 SMA što je pokazatelj kratkoročnog rastućeg trenda. Značajnija korekcija, ukoliko se dogodi mogla bi poslužiti za dugoročno pozicioniranje, iako perspektive za FB i bez toga ne manjka.

Za razliku od FB, manje potentan brat nalazi se u snažnom padajućem trendu (Grafikon 3). Cijena je 30.47% ispod 200 SMA, 4.24% ispod 50 SMA dok malo optimizma pokazuje 20 SMA kojeg je cijena premašila za 4.38%. Uz moguću divergenciju koju pokazuje RSI, kratkoročno bi moglo doći do porasta cijene, a kao potvrda promjene padajućeg trenda moglo bi biti presijecanje 50 SMA sa bržim 20 SMA.

Za LNKD (Grafikon 4), cijena se kretala u bočnom trendu od kolovoza 2014. do gapa 9. veljače 2016. (pad cijene sa 192 USD na 125 USD uz formiranje dna na 98.25 USD dan kasnije). Gap se dogodio nakon objave kvartalnog izvještaja koji nije ispunio očekivanja iako su rezultati bili bolji u odnosu na prošlo razdoblje. Ovu dionicu karakteriziraju gapovi (čak 7 u posljednje 2 godine i to 4 rastuća i 3 padajuća) što se može objasniti objavom rezultata koja su nadmašila ili razočarala očekivanja tržišnih sudionika. Cijena se nalazi ispod 200 SMA za 21.24%, dok je iznad 20 SMA za 7.67% i 50 SMA za 13.80% (20 SMA je iznad 50 SMA) uz formiranu rastuću trendu liniju. Zanimljivo je promotriti gapove i 200 SMA. Nakon rastućeg gapa cijena bi se zadržala iznad 200 SMA te bi taj pomični prosjek bio značajna potporna razina, dok je u slučaju padajućeg gapa 200 SMA bila značajna otporna razina.

Grafikon 2 - Facebook (Dnevni grafikon, 2 godine)


Grafikon 3 - Twitter (Dnevni grafikon, 2 godine)


Grafikon 4 - LinkedIn (Dnevni grafikon, 2 godine)


Postoji li korelacija između broja aktivnih korisnika navedenih društvenih mreža i cijene njihovih dionica? Veći broj aktivnih korisnika daje veću vjerojatnost povećanja prihoda od oglašavanja a time i veći profit. Pogledajmo tablice koje pokazuju rast broja korisnika na kvartalnoj bazi. Za FB rast korisnika je konstantan (Tablica 1) i raste iz kvartala u kvartal kao i cijena. Kod TWTR (Tablica 2) rast broja korisnika je značajno usporio. Zapravo može se reći da stagnira jer raste oko 1% zadnjih 5 kvartala. Istih 5 kvartala u kojima je počeo pad cijene sa preko 50 USD na oko 15 USD. Može se zaključiti da postoji korelacija između cijene dionice i rasta broja korisnika. LNKD (Tablica 3) uspijeva konstantno povećavati broj korisnika na kvartalnoj bazi. Međutim, tržište ga trenutno percipira kroz neispunjena očekivanja što je rezultiralo padom cijene dionice (gap sa 192 USD na 125 USD) i formiranjem dna na 98.25 USD (10. veljače) što možda daje velik potencijal budućeg rasta ako se nastavi povećavati broj aktivnih korisnika te prije svega ispune buduća očekivanja.

Tablica 1 - Aktivni korisnici FB


Tablica 2 - Aktivni korisnici TWTR


Tablica 3 - Aktivni korisnici LNKD



Pogledajmo što kaže fundamentalna analiza i koliko je uopće primjenjiva na brzorastuće kompanije. Za brzorastuće tehnološke (pogotovo internet) kompanije fundamenti nemaju puno smisla jer se sve temelji na očekivanjima i budućim zaradama. Ipak pogledajmo neke od najčešće korištenih parametara. Odnos cijene i zarade P/E za FB je 72.78 što znači povrat investicije za isto toliko godina. Zvuči strašno? Pa i nije ako FB nastavi povećavati prihode i profit po dosadašnjim stopama. Projicirani P/E za iduću fiskalnu godinu je prihvatljiviji i iznosi 25.96, za TWTR 22.09 i LNKD 32.27 (što je i dalje iznad prosjeka cijelog tržišta). Za TWTR i LNKD P/E pokazatelj nije moguće izračunati jer ne ostvaruju profit. Za njih je primjereniji odnos cijene i prodaje P/S koji pokazuje koliko plaćamo za svaki dolar koji kompanija uprihodi. Za TWTR P/S iznosi 4.20 a za LNKD 5.60, dok za FB iznosi 17.20. Odnos cijene i knjigovodstvene vrijednosti iznosi za FB 7.16, TWTR 2.32 i LNKD 3.94.

U nastavku pogledajmo tablice sa financijskim pokazateljima.

Tablica 4 - Financijski pokazatelji FB


Tablica 5 - Financijski pokazatelji TWTR


Tablica 6 - Financijski pokazatelji LNKD


Tablica 7 - Grafički prikaz prihoda i zarada po dionici FB


Tablica 8 - Grafički prikaz prihoda i zarada po dionici TWTR


Tablica 9 - Grafički prikaz prihoda i zarada po dionici LNKD


Tablica 10 - Što su analitičari rekli i što očekuju FB


Tablica 11 - Što su analitičari rekli i što očekuju TWTR


Tablica 12 - Što su analitičari rekli i što očekuju LNKD


Što se u budućnosti može očekivati od navedenih kompanija? Vjerojatno isto što i u prošlosti. Prije svega nastavak rasta broja korisnika, rast prihoda i zarada. Ispunjenjem očekivanja, može se očekivati daljnji rast cijene dionica, dok će se u slučaju neispunjenja očekivanja dogoditi polagani i dugotrajni pad kakav je bio na TWTR ili veliki padajući gap kao na LNKD. Ishod za obje dionice je bio isti, ali na nešto drugačiji način. Iako nekad dugotrajni polagani gubitak boli više od iznenadnog gubitka.

Buduća očekivanja su postavljena dosta visoko, te će rast/pad cijene ovisiti isključivo o tome jesu li ispunjena ili ne. Što se tiče podcijenjenosti ili precijenjenosti navedenih dionica, možemo samo reći da je ljepota u oku promatrača, a po riječima burzovnog špekulanta Jesse L. Livermorea: "Tržišta nikad ne griješe, mišljenja da".

Ivan Stojanović, analitičar
www.optimtrader.com/hr

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:
Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovu ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike. Trgovina dionicama, futures ugovorima, valutama, CFD-ovima, opcijama i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita. U trenutku pisanja analize, Autor ne posjeduje dionice koje se spominju u analizi, niti će ih kupovati/prodavati u iduća 72 sata. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom.
Ključne riječi:
analiza ~ društvene mreže ~ OptimTrader

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju 2023.)(na kraju 2023.)

(koji na 31.12.2023. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
InterCapital Global Technology - klasa B A +42,64%  5
OTP indeksni A +31,15%  4
Capital Breeder +29,68%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08110 0,00
-0,05%
GBP
0,85510 0,00
-0,30%
CHF
0,97660 0,00
-0,46%
JPY
163,45000 -0,07
-0,04%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,19 €
28.03.2024
0,00%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 28.03. 16:00  2834,52
-7,89
-0,28
CROBEX10* 28.03. 16:00  1713,17
-3,19
-0,19
CROBEX10tr* 28.03. 16:00  1862,37
-3,47
-0,19
ADRIAprime* 28.03. 16:00  1919,38
-4,20
-0,22
CROBISTR* 28.03. 16:31  172,777
0,01
0,01
CROBIS* 28.03. 16:31  96,038
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:36 28.03.2024)
(17:08:36 28.03.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KOEI
260,00 €
-1,52%
309.290,00 €
PODR
160,00 €
0,31%
211.489,00 €
MONP
8,35 €
0,00%
179.703,25 €
HPB
236,00 €
1,72%
154.070,00 €
RIVP
5,18 €
0,39%
123.723,18 €
7SLO
27,14 €
0,11%
111.213,23 €
HT
30,40 €
0,00%
111.163,60 €
7BET
13,84 €
0,44%
97.880,44 €
KODT
1.340,00 €
-2,90%
64.260,00 €
ADRS2
60,40 €
0,33%
63.230,80 €
Redovni dionički promet:   
1.713.649,50 €
Redovni obveznički promet:   
92.517,06 €
Sveukupni promet:   
3.591.166,56 €