NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

PBZ INVEST Objavljeno: 19.03.2018
Komentar tržišta - PBZ Invest - veljača 2018.

Komentar tržišta - PBZ Invest - veljača 2018.

PBZ NOVČANI FOND

PBZ Novčani fond je u veljači upravljao ročnošću depozita kod najvećih banaka u Republici Hrvatskoj te ulagao u trezorske zapise i obveznice Republike Hrvatske kratke duracije. Duracija PBZ Novčanog fonda je krajem mjeseca bila 0,25.

Kroz veljaču se višak likvidnosti u sustavu nastavio povećavati i dosezati nove rekordne razine, a krajem mjeseca popeo se na 28 milijardi kuna. Zahvaljujući i dalje obilnoj kunskoj likvidnosti nastavljen je blagi pad tržišnih kamatnih stopa na domaćem novčanom tržištu.

Na zadnjoj aukciji trezorskih zapisa Ministarstva financija održanoj u veljači kunski jednogodišnji trezorski zapis zadržao se na povijesno minimalnih 0,09%. U narednom mjesecu očekujemo i dalje pritisak na prinose trezorskih zapisa, te blagi pad kamatnih stopa.

PBZ EURO NOVČANI FOND

PBZ Euro novčani fond je u veljači upravljao ročnošću depozita, te diversifikacijom portfelja kod najvećih banaka u Republici Hrvatskoj uz ulaganja u trezorske zapise i obveznice Republike Hrvatske kratke duracije. Duracija PBZ Euro novčanog fonda je krajem mjeseca bila 0,23.

U veljači nije bilo bitnih promjena u retorici Europske centralne banke, pa se razdoblje niskih i negativnih kamatnih stopa nastavilo. S obzirom da se prvo podizanje kamatnih stopa od strane ECB-a očekuje tek u 2019. godini, vjerujemo kako će se kamatne stope u Eurozoni zadržati na niskim razinama.

PBZ DOLLAR FOND

PBZ Dollar fond je u veljači ostvario rast uz prinos 1,25% (na godišnjoj razini) upravljanjem ročnošću depozita, te diversifikacijom portfelja kod najvećih banaka u Republici Hrvatskoj uz ulaganja u trezorske zapise Sjedinjenih Američkih Država. Duracija PBZ Dollar fond-a je krajem mjeseca bila 0,03.

U veljači su se nakon obave podataka o zaposlenosti i visini plaća u Sjedinjenim Američkim Državama pojavile bojazni od bržeg rasta inflacije od očekivanog te posljedično mogućeg bržeg ritma podizanja kamatnih stopa od strane FED-a. U slučaju takvog raspleta događaja nisu isključena četiri podizanja kamatnjaka u 2018. godini.

PBZ SHORT TERM BOND FOND

PBZ Short term bond fond je u veljači umanjio svoju vrijednost 0,01%. Promet obvezničkog tržišta smanjen je u odnosu na siječanj te je iznosio 1,3 mlrd kuna. Jedan od razloga niskog prometa je i činjenica da je veljača mjesec sa najmanjim brojem dana u godini te čak 3 radna dana bez ikakvog trgovanja obveznicama ovog mjeseca. Najlikvidnije obvezničko izdanje bila je kunska obveznica koja dospijeva za okruglih 10 godina uz prinos od 2,25%. Modificirana duracija fonda u veljači iznosi 1,97 dok je udio slobodnih novčanih sredstava 24%.

PBZ BOND FOND

PBZ Bond fond je u veljači umanjio svoju vrijednost za 0,13%. Mjesec je obilježila vijest o procjeni rasta BDP-a od 2% na godišnjoj razini u zadnjem kvartalu 2017. godine, čime je Hrvatski BDP na razini godine porastao 2,8%. Kreditna rejting agencija Moody′s u veljači nije promijenila ocjenu kreditnog rejtinga Republike Hrvatske. Volumeni trgovanja obveznicama smanjeni su u veljači, uz također nešto niže razine cijena kao posljedica prelijevanja utjecaja globalnih obvezničkih tržišta. Padu vrijednosti fonda ponajviše je doprinio pad euroobveznice RH sa dospijećem 2022. godine. U veljači je rast vrijednosti i pozitivan efekt doživjela kunska obveznica RH s dospijećem 2026. godine. Modificirana duracija fonda u veljači iznosi 3,67 dok je udio slobodnih novčanih sredstava 5,8%.

PBZ CONSERVATIVE 10 FOND

PBZ Conservative 10 fond je u veljači izgubio 0,37%, a obveznička komponenta fonda ovaj mjesec je ostvarila negativan doprinos. Pad vrijednosti je dominantno ostvaren na eurobond tržištu gdje je najveći negativan doprinos imala obveznica s dospijećem 2022. godine. Domaće tržište je imalo blagi pozitivan doprinos a najviše je doprinijela kunska obveznica s dospijećem 2026. godine. Modificirana duracija fonda u veljači iznosi 3,47.

Dionička komponenta ostvarila je negativan doprinos nakon što je DAX indeksa pao za 5,7%. Padu su najviše doprinijeli sektori materijala i zdravstva od kojih svaki čini nešto manje od četrnaest posto indeksa. Izloženost fonda njemačkom dioničkom tržištu u veljači snižena je u odnosu na siječanj i kretala na razini od 5% (polovica od maksimalne izloženosti 10%).

PBZ FLEXIBLE 30 FOND

PBZ Flexible 30 fond je u veljači ostvario pad od 0,73% u odnosu na siječanj. Time je prinos od početka godine smanjen na 0,08%. Rast prinosa na obvezničkim tržištima i pad dioničkih tržišta utjecao je na smanjenje cijene udjela PBZ Flexible 30 fonda. Europska dionička tržišta promatrana Euro Stoxx 50 indeksom pala su 4,7% dok je američko dioničko tržište promatrano S&P 500 indeksom palo nešto manje odnosno 3,9%. Negativnu izvedbu američkog tržišta djelomično je nadoknadilo jačanje dolara prema euru koje u veljači iznosi 1,8%. Izloženost fonda dioničkom tržištu smanjena je u odnosu na siječanj i kretala se na razini 17,3% od čega europskom 7,5% i američkom 9,8%. Negativan doprinos obvezničke komponente u gotovo jednakoj mjeri je rezultat pada cijena (rasta prinosa) državnih obveznica te korporativnih odnosno obveznica zemalja tržišta u razvoju. Izloženost svjetskom obvezničkom tržištu kretala se na razini od 50%, a domaćem oko 19%.

PBZ GLOBAL FOND

Vrijednost udjela PBZ Global fonda u veljači je pala 1,58%, čime je gotovo u cijelosti izbrisana pozitivna izvedba u siječnju. Obveznički dio portfelja ostvario je negativan utjecaj na prinos u veljači. Ostvareni obveznički prinos rezultat je ponajviše negativnog doprinosa euroobveznica RH dospijeća 2022. godine. Modificirana duracija fonda u veljači iznosi 2,02.

Globalna dionička tržišta su u veljači promijenila smjer i zabilježila gubitke koji na nekim tržištima prelaze i deset posto u odnosu na najviše razine iz siječnja. Volatilnost dioničkih tržišta naglo je porasla početkom veljače čemu je razlog zabrinutost oko rastuće inflacije i kamatnih stopa što je rezultiralo rasprodajom dionica na vodećim svjetskim burzama. Nakon pada na samom početku mjeseca, sentiment investitora se smirio te je sredinom mjeseca započeo oporavak koji je djelomično nadoknadio gubitke. U zadnjim danima veljače oporavak je narušen kada su tržišta zabilježila negativna kretanja. Na kretanje vrijednosti udjela fonda najviše je utjecao pad europskog tržišta (MSCI Europe -4,1%) i sjevernoameričkog tržišta (MSCI North America -4,1%). Jačanje američkog dolara prema euru djelomično je umanjilo negativnu izvedbu tržišta.

Tijekom mjeseca izloženost fonda dioničkoj komponenti je povećana iznad razine benchmarka.

PBZ EQUITY FOND

Vrijednost udjela PBZ Equity fonda u veljači je oslabila za 2,18%. Najveći doprinos tom padu ovaj mjesec dolazi iz portfelja domaćih dionica. Tako je CROBEX indeks zabilježio korekciju od 2,41%, a najveći pad unutar indeksa ostvarile su dionice Dalekovoda, IGH i Optima telekoma koje su sve pale za više od 11%. Veljača je na domaćem tržištu donijela neizvjesnost oko sudbine Vladinog povjerenika Ante Ramljaka. No, tu je neizvjesnost prekinuo sam Ramljak, jer je dao ostavku te od druge polovice mjeseca više nije Vladin povjerenik u Agrokoru. Zagrebačka je burza nakon tog događaja obustavila trgovanje dionicama kompanija iz sastava Agrokora. Nakon više dana razmatranja raznih opcija premijer Andrej Plenković odlučio je da će novi Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor biti Fabris Peruško, koji je u Tisku radio od svibnja 2017. Osim tema vezanih uz Agrokor, krajem mjeseca investitori su bili zaokupljeni analizom objave poslovanja hrvatskih kompanija za prošlu poslovnu godinu. Većina objavljenih rezultata poslovanja bila su u skladu s očekivanjima tržišta. Izdvojili bi financijske rezultate najveće turističke kompanije u Hrvatskoj, Valamar Riviere koja je ostvarila ukupne prihode u iznosu od 1,84 milijardi kuna što je za 17% više nego u 2016. godini. Te su brojke rezultat značajnih ulaganja te jednog od najvećih investicijskih ciklusa kompanije od 906 milijuna kuna koja su realizirana u sezoni 2017. godine, rasta potražnje za turističkim uslugama višeg standarda, rasta direktne prodaje te uspješnog poslovanja kompanije Imperial d.d. koju je Valamar Riviera zajedno s AZ fondom preuzeo 2016. godine. Najveći pad među regionalnim dioničkim tržištima realiziran je na tržištu kapitala u Srbiji. Tako je lokalni BELEX15 indeks oslabio za 2,89%, a unutar indeksa najveći pad zabilježile su dionice Energoprojekt holding-a (-17,89%), ali taj je pad realiziran na manjem prometu dionica. Slovensko dioničko tržište u veljači je također završilo u negativnom teritoriju, a lokalni SBITOP indeks realizirao je gubitak od 1,66%. Pad su predvodile dionice Luke Koper (-6,97%). Jedan od razloga ovom padu može se pripisati tomu što je kompanija objavila plan i smjernice poslovanja u 2018. godini koje nisu bile u skladu s očekivanjima investitora. Jedini rast među regionalnim dioničkim tržištima realiziralo je rumunjsko tržište. Tako je dionički indeks burze u Bukureštu (BET Indeks) ojačao za 0,98%. Rumunjska i nadalje bilježi odlične makroekonomske pokazatelje, a njihova je ekonomija rasla najbrže među zemljama EU. Isto tako kreditna agencija Standard and Poor′s potvrdila je Rumunjskoj kreditni rejting BBB- sa stabilnim izgledima.

Mi smo u veljači smanjivali izloženost prema Srbiji, Sloveniji i Kazahstanu, a ostalih značajnijih promjena nije bilo.

Tečajnica svih fondova PBZ Investa

Izvor: PBZ Invest / Hrportfolio.hr
Ključne riječi:
PBZ Invest ~ fondovi ~ analiza tržišta

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju 2023.)(na kraju 2023.)

(koji na 31.12.2023. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
InterCapital Global Technology - klasa B A +42,64%  5
OTP indeksni A +31,15%  4
Capital Breeder +29,68%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08110 0,00
0,00%
GBP
0,85510 0,00
0,00%
CHF
0,97660 0,00
0,00%
JPY
163,45000 0,00
0,00%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,19 €
28.03.2024
0,00%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 28.03. 16:00  2834,52
-7,89
-0,28
CROBEX10* 28.03. 16:00  1713,17
-3,19
-0,19
CROBEX10tr* 28.03. 16:00  1862,37
-3,47
-0,19
ADRIAprime* 28.03. 16:00  1919,38
-4,20
-0,22
CROBISTR* 28.03. 16:31  172,777
0,01
0,01
CROBIS* 28.03. 16:31  96,038
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:36 28.03.2024)
(17:08:36 28.03.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KOEI
260,00 €
-1,52%
309.290,00 €
PODR
160,00 €
0,31%
211.489,00 €
MONP
8,35 €
0,00%
179.703,25 €
HPB
236,00 €
1,72%
154.070,00 €
RIVP
5,18 €
0,39%
123.723,18 €
7SLO
27,14 €
0,11%
111.213,23 €
HT
30,40 €
0,00%
111.163,60 €
7BET
13,84 €
0,44%
97.880,44 €
KODT
1.340,00 €
-2,90%
64.260,00 €
ADRS2
60,40 €
0,33%
63.230,80 €
Redovni dionički promet:   
1.713.649,50 €
Redovni obveznički promet:   
92.517,06 €
Sveukupni promet:   
3.591.166,56 €