NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT D.O.O. Objavljeno: 20.07.2017
Komentar fondova - InterCapital Asset Management - lipanj 2017.

Komentar fondova - InterCapital Asset Management - lipanj 2017.

InterCapital Bond - obveznički fond

U lipnju je u fokusu investitora najviše bio sastanak FOMC-a koji se održao 14.06.2017. Kao što je najavljivano i očekivano FED je odlučio povisiti stopu federalnih fondova (FFR) za dodatnih 25 bp-a te se ona sad nalazi na razini između 1,00-1,25%. Također treba napomenuti i još jednu restriktivnu mjeru komplementarnu podizanju FFR-a, a to je smanjivanje FED-ove bilance koja bi po procjenama trebala započeti krajem tekuće godine. Ovakav rasplet događaja preko Atlantika utjecao je i na prinose dolarskih eurobondova izdanih od strane Republike Hrvatske koji su rasli od 7 bp-a na kraćem kraju do 26 bp-a na duljem kraju krivulje u drugoj polovici lipnja. Pomutnju na tržištu prouzročio je guverner ECB-a Mario Draghi obraćanjem javnosti u Sintri u Portugalu gdje je najavljen neanticipirani i preuranjeni kraj provođenja ekspanzivne monetarne politike. To je rezultiralo rastom prinosa 10-godišnjih državnih izdanja Njemačke i SAD-a. Posljedično su rasli prinosi eurobondova izdanih od strane Republike Hrvatske međutim spread se smanjio zbog jače reakcije benchmark izdanja.

Obveznički fond InterCapital Bond je u lipnju bilježio rast prinosa od 0,76% dok je zabilježeni prinos od početka godine 2,07%. Tijekom lipnja smanjivali smo udio NAV-a na kraćem kraju krivulje prodavajući državnu obveznicu izdanu od strane Republike Hrvatske dospijeća 2018. godine kako bi investirali u dulji kraj krivulje točnije u državna izdanja Republike Hrvatske dospijeća 2025.,2026. i 2028. godine. Trenutna izloženost duljem kraju krivulje iznosi oko 21% NAV-a.

U lipnju smo ostali valutno izloženi prema kuni u iznosu od 47% NAV-a u očekivanju pada EUR/HRK tečaja zbog jačanja turističke sezone i povećanog priljeva deviza. Iako se tečaj održava oko razine 7.41, djelomično zbog dviju deviznih intervencija HNB-a početkom mjeseca lipnja, stajališta smo kako će kuna u narednom periodu aprecirati stoga zadržavamo dugu poziciju u kunama. U obzir smo također uzeli povećanu potražnju za devizama korporativnog sektora koji održava EUR/HRK tečaj na razinama višim od očekivanih. Očekujemo uspješnu ljetnu sezonu koja će se među ostalim odraziti i na makroekonomske pokazatelje kao potpora za rast cijena hrvatskih državnih obveznica kako inozemnih tako i lokalnih izdanja.

InterCapital Income Plus - mješoviti fond

Fond InterCapital Income Plus je u svibnju zabilježio rast prinosa od 0,69% dok je prinos od početka godine 2,77%. Tijekom lipnja u fokusu investitora najviše su bili sastanci FED-a i ECB-a na kojima se govorilo o budućim trendovima monetarnih politika. Na sastanku FED-a svjedočili smo podizanju stope federalnih fondova (FFR) za 25 bp-a na razinu između 1,00-1,25% te je najavljeno smanjivanje bilance FED-a koje bi trebalo započeti već krajem ove godine. Navedene najave rezultirale su rastom prinosa 10-godišnjeg državnog izdanja SAD-a. Pomutnju na tržištu prouzročio je guverner ECB-a Mario Draghi obraćanjem javnosti u Sintri u Portugalu krajem mjeseca. Najavio je neanticipirani i preuranjeni kraj provođenja ekspanzivne monetarne politike. Ovakva najava rezultirala je rastom prinosa 10-godišnjih državnih izdanja Njemačke i SAD-a.

Posljedično su rasli prinosi eurobondova izdanih od strane Republike Hrvatske međutim spread se smanjio zbog jače reakcije benchmark izdanja.

Za fond smo povećavali izloženost regionalnim dioničkim tržištima, prije svega Sloveniji te smo investirali u dulji kraj krivulje kupujući državna kunska izdanja Republike Hrvatske dospijeća 2025. i 2026. godine. Zadržana je visoka investiranost u državne obveznice koja je posljedica prošlomjesečnog pripajanja fondova. Izloženost dioničkom tržištu iznosi 13% NAV-a te nam je plan i dalje povećavati izloženost.

Valutna izloženost kuni u iznosu od 41% NAV-a temelji se na očekivanjima jačanja ljetne sezone te sve snažnijih deviznih priljeva.

InterCapital SEE Equity - dionički fond

Relativno smo zadovoljni izvedbom InterCapital SEE Equity fonda u lipnju, budući da je zadržana vrijednost udjela uz prinos od -0,04% dok je benchmark indeks izgubio 2,77%. Time je gotovo u potpunosti nadoknađen zaostatak za benchmark indeksom na godišnjoj razini, pri čemu je Fond realizirao 9,44% dok je indeks na 9,99%. Do izražaja je konačno došla manja izloženost Fonda rumunjskom tržištu koje je tokom lipnja doživjelo korekciju kulminiravši snažnim padom na zadnji dan mjeseca zbog najave mogućeg ukidanja tamošnjih mirovinskih fondova. Zasad je takva ideja demantirana što je vrlo brzo umirilo tržište. Pomogla je i snažna izvedba austrijskog dijela portfelja na čelu s Agranom čiji je menadžment dodatno uvećao već ionako pozitivna očekivanja za ovu fiskalnu godinu.

Portfelj tokom mjeseca nije doživio značajne promjene izuzev prirodnog kraćenja nekih pozicija uslijed isplate relativno visokih dividendi, te dodavanja rumunjske Electrice i slovenske Save Re. Obzirom na politička previranja u Rumunjskoj, dva smo dana proveli u obilasku kompanija iz portfelja kako bi u pripremi za nešto slabiju likvidnost za vrijeme ljetnih mjeseci odredili što bolju alokaciju. Put nas je s jedne strane uvjerio da moramo biti spremni na iznenađenja, ali i da u kratkom roku materijalnih opasnosti ne bi trebalo biti, iako svakako pomno osluškujemo sve dostupne informacije kako u političkoj i makroekonomskoj sferi tako i na razini poslovanja pojedinih kompanija. Sva tržišta i dalje imaju potporu u snažnim makroekonomskim pokazateljima, pri čemu u Hrvatskoj kontinuirano primamo podatke o zasad sjajnoj turističkoj sezoni.

Kao što smo najavili prije mjesec dana, vjerujemo da su svibanj i lipanj označili povratak pozitivnim trendovima, stoga ostajemo optimistični za ostatak godine. Iako poslovna okolina u regiji potkrjepljuje takav stav, zadržavamo zdravu dozu opreza, koje je vidljiva kroz nešto manju izloženost dionicama, prvenstveno zbog potencijalnih nesigurnosti na globalnim tržištima na čelu sa SAD-om gdje rastu sumnje u stvarni ekonomski efekt i realizaciju najavljenih reformi Trumpove administracije. Naravno, kao i dosada oslanjamo se na fundamentalno atraktivne pozicije unutar ciljane sektorske i geografske alokacije, a upravo kroz takav pristup vjerujemo da dugoročno možemo nastaviti isporučivati prinos koji nadmašuje benchmark indeks.

InterCapital Money - novčani fond

Stabilan rast prinosa fonda InterCapital Money nastavljen je i u lipnju te iznosi 0,01%, dok je od početka godine zabilježeni prinos 0,20%.
Tijekom lipnja održane su dvije aukcije jednogodišnjih kunksih trezorskih zapisa Ministarstva financija. Na obje aukcije iznos pristiglih ponuda nadmašio je ostvareni iznos emisije ali unatoč tome prinos se zadržao na istoj razini od 0,45%. Napominjemo kako kamatna stopa održava istu razinu već devetu aukciju za redom unatoč obilnoj likvidnosti u sustavu.

Na redovnim tjednim obrnutim repo aukcijama Hrvatske Narodne Banke (HNB), tijekom lipnja nije bilo pristiglih ponuda. Smanjen interes banaka za ovim izvorom sredstava objašnjava izrazito obilna likvidnost kuna u bankarskom sustavu. Dnevni višak likvidnosti na dan 29.06.2017 iznosio je 16 milijardi kuna. Povećanje ionako visoke likvidnosti u odnosu na svibanj rezultat je dvije devizne intervencije HNB-a koje su održane 06.06 i 08.06.2017. U prvoj intervenciji HNB je kupila 188 milijuna eura po prosječnom tečaju 7,4163, dok je u drugoj intervenciji kupila 186 milijuna eura po prosječnom tečaju 7,4266. Ovim potezom HNB je deprecirala domaću valutu emitirajući oko 2,75 milijardi novih kuna u sustav.

U lipnju smo kupovali obveznicu RHMF-O-187A, izdanu od strane Republike Hrvatske. Navedena vrijednosnica se vrednuje kao instrumentom tržišta novca po metodi amortiziranog troška s obzirom na rok dospijeća manji od 397 dana. Za fond smo kupili 35 milijuna kuna RHMF-O-187A odnosno 16% NAV-a. Navedenim radnjama povećali smo investiranost fonda na 81% NAV-a pri čemu je 40% NAV-a investirano u trezorske zapise Ministarstva financija i 41% NAV-a u državne obveznice izdane od strane Republike Hrvatske.

U narednom periodu i dalje očekujemo obilnu kunsku likvidnost u sustavu pa posljedično i zadržavanje kamatnih stopa na niskim razinama.

Planiramo zadržavanje iste pozicije s obzirom na dvomjesečnu pauzu aukcije trezorskih zapisa Ministarstva financija i trenutnu investiranost fonda.

Tečajnica svih fondova InterCapital Asset Managementa

Izvor: InterCapital Asset Management

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,06380 0,00
0,01%
GBP
0,85400 0,00
-0,05%
CHF
0,96930 0,00
-0,20%
JPY
164,54000 0,00
0,00%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,47 €
16.04.2024
0,00%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 18.04. 14:34  2800,60
-12,46
-0,44
CROBEX10* 18.04. 14:10  1695,77
-5,63
-0,33
CROBEX10tr* 18.04. 14:10  1843,45
-6,13
-0,33
ADRIAprime* 18.04. 14:58  1884,17
-5,72
0,00
CROBISTR* 16.04. 16:31  172,9119
0,01
0,01
CROBIS* 16.04. 16:31  96,0081
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (15:02:52 18.04.2024)
(15:02:52 18.04.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ADRS
84,00 €
3,07%
270.928,00 €
KODT2
1.430,00 €
0,70%
137.750,00 €
RIVP
5,22 €
0,77%
113.278,82 €
ZABA
17,00 €
-2,30%
78.128,05 €
ADRS2
62,00 €
0,32%
76.666,80 €
KODT
1.450,00 €
-0,68%
46.750,00 €
PODR
156,00 €
-1,58%
26.697,00 €
ERNT
207,00 €
-1,43%
20.432,00 €
KOEI
256,00 €
-0,78%
20.342,00 €
HT
30,60 €
0,33%
14.221,30 €
Redovni dionički promet:   
920.911,56 €
Redovni obveznički promet:   
43.004,90 €
Sveukupni promet:   
963.916,46 €